Naplánujte si s nami váš výlet po Viedenských trhoch. Prežijete prekrásny deň

2014-12-12 08:30:00 |   |    | 

I slovenské vianočné trhy istotne prinášajú tú správnu dávku romantiky. No keď chcete zažiť na vlastnej koži niečo úplne iné a urobiť si zároveň aj malý výlet, vyberte sa do Viedne. Spiatočný lístok, ktorý platí dva týždne, stojí na železnici 13 eur. Keď však zaplatíte 17,80, dostanete k tomu aj neobmedzenú dopravu na metro, autobusy i električky do širšieho centra Viedne do 100 kilometrov. Takýto lístok vám platí až do polnoci a keď chcete toho pobehať viac, istotne to bude pre vás výhodnejšia voľba. Denný lístok na dopravu totiž stojí 7,60 eura.



 

Budova bývalej nemocnice

 

Vianočné trhy sú vo Viedni rozdelené na niekoľko miest. Začnime tými síce nie najväčšími, no najkrajšími. Nachádzajú sa v budove starej nemocnice a vďaka malému nádvoriu tam vzniklo pekné vianočné mestečko. Dostanete sa tam pomocou linky metra U2. Vystúpite na zastávke Schottentor, vyjdete hore elektrickými schodmi a tam sa dostanete na zastávku električiek 33 a 43. Nasadnúť môžete do ktorejkoľvek z nich a zveziete sa dve zastávky. Trhy uvidíte ešte pred vystúpením po pravej strane v smere jazdy. Ak sa chcete prejsť, potrebujete sa dostať na hlavnú ulicu a k starej nemocnici je to približne 15 minút chôdze.

Trhy sú tam otvorené denne až do 23. decembra. V týždni otvárajú prvé stánky o 14.00, cez víkend o 11.00. Veľkou dominantou je zábavná časť zložená z kolotočov. Nájdete tam malú detskú železnicu, tradičný kolotoč s rôznymi zvieratkami a autíčkami a taktiež menšie koleso, na ktoré môžu ísť aj dospelí. Cena je od 2 do 3,50 eur. Nachádza sa tam taktiež niekoľko stánkov s rôznymi tradičnými predmetmi. Kúpiť si môžete výrobky z včelieho vosku, sladké pochúťky, šperky zo vzácnych kameňov, drevené výrobky, mnoho ručne vyrobených ozdôb na vianočné stromčeky a drobnosti pre potešenie. Taktiež sa tam nachádza zóna s občerstvením. Ak si kúpite nejaký horúci nápoj, počítajte s tým, že sa vám do ceny zaráta aj keramický hrnček. Ten vám automaticky zostáva a pokiaľ si ho nechcete nechať, musíte ho vrátiť a peniaze dostanete späť. Pre našincov zvyknutých na plastové poháre to môže byť prekvapenie.

 

Schönbrunn ponúka historické remeslá

 

K týmto trhom sa dostanete taktiež metrom, no tentoraz sa musíte dostať na linku U4. Vystúpite na zastávke Schönbrunn, od ktorej je to k zámku približne 10 minút chôdze. Keďže okolo tejto pamiatky je večne veľký ruch, trhy sa tam konajú každý deň od 10.00 do 21.00. Ich špecifikom je, že sa tam nachádzajú zväčša remeselníci, ktorí ponúkajú svoje vlastné výrobky. Okrem toho tam nájdete aj niektoré tradičné kúsky, bez ktorých by neboli trhy trhmi. Na menšom námestíčku nesmú chýbať ani tradičné pochúťky. Občerstviť sa môžete na slaných i sladkých verziách špeclov, veľkých praclíkoch s rôznymi príchuťami, pečených zemiakoch a gaštanoch, párkoch, kvalitných chlebových žemliach s čerstvými plnkami, syroch a zaujímavosťou sú aj špeciality z diviny, ktoré ponúka jeden zo stánkov.

Trhy pri Schönbrunne trvajú až do Nového roka. Určite si nenechajte ujsť ani príležitosť navštíviť samotný zámok. Podľa toho, koľko máte času, môžete si vybrať medzi veľkýmmalým okruhom. Do rúk dostanete audio-sprievodcov a jednotlivé miestnosti môžete prechádzať vlastným tempom. K dispozícii je aj preklad v českom jazyku. Vo vybrané časy môžete zájsť aj na prehliadku so sprievodcom.

 

Centrum patrí Vianociam

 

Do centra sa dostanete trošku dlhšou prechádzkou aj priamo z hlavnej stanice. No ak chcete prejsť túto cestu radšej metrom, keďže vás toho chodenia istotne čaká veľa, nastúpte na metro na linke U1 alebo U3 a vystúpte na zastávke Stephansplatz a prejdite postupne k radnici. Alebo začnite na opačnom konci, keď k Rathaus prejdete metrom U2. V centre sa nachádzajú najväčšie trhy. Organizujú sa denne od 10.00 a nájdete tam naozaj všetko, na čo si spomeniete. Čím bližšie pôjdete k Stephansplatz, tým viac budú dominovať stánky s domácimi pochúťkami. V tejto oblasti sa často koná aj rôzny program a vystúpenia, stačí si pozrieť oficiálnu stránku mesta, aby ste mali dokonalý prehľad o jednotlivých akciách.

 

 

Mini trhy v Prátri

 

Pokiaľ vyhľadávate radšej niečo menšie a pokojnejšie, odporúčame vám trhy v Prátri. Dostanete sa tam metrom U2, keď vystúpite na Messe-Prater, odkiaľ to nie je ku vchodu ani päť minút chôdze. Práter je síce v tomto čase zatvorený, no pomedzi jednotlivé atrakcie sa môžete kedykoľvek prejsť. Otvorené sú malé herne a niekoľko podnikov. Hlavná atrakcia v podobe Viedenského kola je však pre návštevníkov k dispozícii neustále. Lístok stojí 9 eur a pozrieť sa odtiaľ na vianočnú Viedeň je naozaj výnimočné. Práve pri kole sa nachádzajú aj malé trhy. Prevažujú väčšinou stánky s jedlom a rôznymi pochúťkami. Otvorené sú denne od 12.00, niektorí predajcovia však otvárajú aj skôr.

Zdroj/autor: austria.info, David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa