Nové trendy v cestovaní: Aké novinky sa dostali do našich dovolenkových plánov?

2015-01-01 10:00:00 |   |    | 

Tak ako každá iná oblasť nášho života, i cestovanie podlieha rôznym trendom. Do popredia sa vždy pretláčajú nielen vždy nové ešte neobjavené krajiny, ale zároveň sa menia aj zvyklosti cestovateľov. Ich túžba vyhľadávať novinky im prináša vždy nové dobrodružstvo a ponúka preskúmať danú kultúru z iného pohľadu. A tieto trendy ovládli cestovanie v ostatných mesiacoch.



 

Lacnejšie náklady, bližšie k danej kultúre

 

S veľkou obľubou sme začali využívať služby domáceho obyvateľstva. Hľadáme spôsob akým ušetriť a stráviť v danej krajine viac času. Vďaka tomu získali veľkú popularitu portály ako napríklad airbnb.com. Za podstatne lacnejšie peniaze dostanete komfortné bývanie v bytoch alebo domoch iných ľudí. Tí často pridávajú bonusy ako stravu a sprevádzanie zadarmo v danej oblasti. Domáci niekedy bývajú s vami a pripravujú vám tak skvelý náhľad do danej kultúry. Nadväzujú sa nové priateľstvá a cestovanie sa stáva osobnejšie. Na podobnom princípe funguje aj portál, kde ľudia hľadajú dlhodobejšie stráženie ich domovov v čase ich neprítomnosti, ale aj využívanie osobných automobilov súkromných osôb.

 

Využívanie aplikácií

 

Dokážu nám fantasticky uľahčiť cestovanie. Pomocou nich si dokážeme nájsť hodnotenia pamiatok a podnikov v okolí. Ľahko sa takto vieme orientovať a nemusíme sa obávať, že by sme natrafili na zlé miesto. Takéto pomôcky vám dokážu zjednodušiť aj cestovanie dopravou vo veľkomestách, keď si viete vopred vyhľadať konkrétnu trasu. Niektoré z nich vám umožňujú nájsť lacné ubytovanie v závislosti od vašej lokality, lacné letenky, ale aj dozvedieť sa čosi viac o histórii navštevovaných lokalít.

 

Pobyty cez zľavové portály

 

Umožnili nám viac cestovať. Využívame ich dokonca častejšie ako last minute pobyty. Ponúkajú nám možnosť spoznávať i našu krajinu. Za výbornú cenu sa na dovolenku môže vybrať celá rodina a urobiť si tak i kratšie výlety niekde v okolí. Často sa prostredníctvom nich môžu nakupovať aj klasické dovolenkové pobyty v rezortoch. Za lacný peniaz tam zoženiete aj jedno a viacdňové poznávacie zájazdy. Ušetrené peniaze potom môžeme minúť na spoznávanie pamiatok.

 

Instagram a sociálne siete

 

Radi sa chválime, no zároveň sa aj radi inšpirujeme. Tisíce fotiek z dovoleniek nám umožňujú deliť sa o zážitky skôr, ako v minulosti. Vďaka tomu sa i pozorovatelia cítia viac vtiahnutí do deja a radi potom plánujú svoje výlety na tieto miesta. Samotní turisti robia pre dané miesta väčšiu reklamu ako marketingové oddelenia. Stačí zopár skvelých záberov a nová klientela je nenápadne chytená na háčik.

 

Mestské bicykle

 

Veľký hitom ostatných rokov sú bicykle. Európske veľkomestá ponúkajú i turistom sieť mestských bicyklov, vďaka ktorým sa môžu medzi jednotlivými pamiatkami a časťami presúvať touto dopravou. Ich výhodou je, že si takto môžu vychutnať mesto plnými dúškami a navyše sa môžu kedykoľvek zastaviť a vyskúšať trebárs príjemnú cukráreň popri ich ceste. A to by sa pri presunoch autobusom nemohlo stať. Cena za hodinové nájmy je väčšinou symbolická. Na karte sa do konca pobytu iba zvykne zablokovať záloha, pre prípadné odcudzenie bicykla. Ten nemusíte vrátiť na to isté miesto, stačí nájsť jednu z mnohých parkovacích staníc.

 

Kratšie poznávacie pobyty

 

Ľudia si zvykli spoznávať svet prostredníctvom krátkych pobytov. Pri Európe dokonca volia len víkendové alternatívy, kde využívajú lacné ceny leteniek. V niektorej z metropol sa zabavia, spoznajú novú kultúru a chodia nakupovať. Takéto cestovanie im často kompenzuje napätie v práci a pomáha im za minimálne náklady dovoliť si viac túlať sa po svete.

 

Populárne destinácie

 

Aktuálne je to stále Albánsko. I keď tamojšie služby ešte nie sú na tak vysokej úrovni, kompenzuje sa to ešte nepoškvrneným turizmom. Krajinu môžete spoznať naozaj takú, aká v skutočnosti je a užiť si jej tradície bez prikrášľovania pre turistov. Veľkou výhodou je najmä nádherná príroda, ktorá ponúka veľa možností na lacné výlety. Drahšou, no mimoriadne obľúbenou novinkou je Madeira. Nádherný ostrov kvetov je ideálnym miestom pre pokojnú dovolenku s veľmi kvalitnými službami.

 

Cestovanie dôchodcov

 

Oproti minulosti sa značne posilnila táto skupina cestovateľov. A netýka sa to len postkomunistických krajín, starší ľudia začali viac cestovať vo všetkých krajinách. Dokonca sú otvorení novým možnostiam a najmä tí z anglicky hovoriacich krajín predávajú svoje domovy a sťahujú sa do Španielska či Francúzka na vidiek za pokojnou starobou. I našinci si zvykli využívať lacnejšie jesenné pobyty a za usporené peniaze si užijú aspoň týždeň oddychu a spoznávania nového regiónu.

 

Uprednostňovanie first momentov

 

V minulosti sme viac hľadeli na cenu. Teraz, pokiaľ nám to zamestnanie umožňuje, sa prikláňame radšej k nákupu first momentov. Chceme si viac vyberať, získať tú najlepšiu ponuku a zároveň aj benefity k tomu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.3/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa