Píše sa rok 2024 – Ako budeme cestovať o 10 rokov?

2014-12-31 12:00:00 |   |    | 

Ako všetko na svete aj cestovanie sa vyvíja a posúva stále ďalej. Vďaka moderným technológiám dokážeme cestovať rýchlejšie, pohodlnejšie, dlhšie, ekonomickej a tak ďalej. Kam ale smerujú cestovateľské trendy? Existuje niečo, o čom už teraz vieme, že nie je len otázkou ďalekej budúcnosti, ale povedzme 10 rokov? Obdobia, ktoré si dokážeme predstaviť? Ako teda budeme cestovať?



 

Otázka pár rokov

 

Podľa internetového portálu na rezervácie Skyscanneru, ktorý k výsledkom vyrobil veľmi peknú stránku, už o 10 rokov budeme cestovať iným spôsobom. Nebudeme si zdĺhavo plánovať cesty, nebudeme potrebovať mapy  ani žiadne vyhľadávače. Všetko bude automatické. Aj destinácie sa trochu zmenia, budeme cestovať „vyššie“ a potom naopak „hlbšie.“

Podľa vedcov sú dnešné možnosti technológií stále v plienkach. Kto by pred pár rokmi uvažoval nad tým, že namiesto pohľadníc budeme cez mobil telefonovať aj z najvzdialenejších kútov Zeme. Internet je súčasťou celého sveta a mení aj jeho tvár. Všetko je rýchle a na dosah ruky. Stačí sa len natiahnuť.

 

Rok 2024

 

Píše sa rok 2024 a ľudia denne dochádzajú do práce na Mars. Asi takto by mohol vyzerať úvod filmu, alebo knihy. Kedysi boli podobné úvody úplne bežné, aspoň v sci-fi žánri. Veľkí aj malí spisovatelia si predstavovali, ako by asi mohol svet vyzerať. Rok 2000 videli ako svet úplne iných možností. A aj tomu tak bolo. Aspoň oproti napríklad 19. storočiu, kedy žil aj veľký vizionár a spisovať Jules Verne. No nehovoríme len o ňom. Budúcnosti si ľudia predstavovali po celé stáročia. Možno čakali, že v tom neuveriteľnom roku 2000 budeme všetci bežne lietať, jesť výhradne pilulky, bývať pod vodou....

Ako to ale vidíme dnes? Aj dnes snívame. Predstavujeme si, ako bude náš svet vyzerať o 20, či 30 rokov. Kde budeme? Podľa dnešného stavu technológií a ich rýchlemu napredovaniu, by sme si mohli predstaviť hocičo. Myslíme si ale, že dnes sú ľudia možno trochu menej optimistickí. Neočakávajú, že o 50 rokov sa Zem úplne vyprázdni a my poletíme do inej galaxie. No aj dnešný svet má svojich vizionárov, ľudí, ktorí pracujú na tom, aby sa ich sny splnili. Preto aj dnes máme mnohé výdobytky, ktoré si naši predkovia ani nepredstavovali.

Ale, čo nás čaká v budúcnosti? Keď si nebudeme predstavovať 50 ani 100 rokov do budúcna, uvidíme pomerne realistické veci. Dnes nám technika priam kvitne pod rukami. To čo bolo včera nemožné, je dnes prípustné, zajtra pravdepodobné a o týždeň je to už bežnou realitou, čo nikoho nezaujíma. Vyvíjajú sa technológie, ktoré nám v budúcich rokoch umožnia veci dnes nedostupné, prípadne nemožné. Ktoré z nich zasiahnu cestovateľský priemysel?

 

2024  v obrazoch

 

Tak ešte raz, predstavme si, že náš príbeh začína takto:

Píše sa rok 2024 a obyčajný moderný človek tohto obdobia si povedal, že by šiel na dovolenku. Jednoducho vysloví myšlienku a v tom momente mu odpovie umelá inteligencia (UI). Áno, vedci očakávajú, že do roku 2024 už bude UI tak vyvinutá, že bude sama schopná s nami komunikovať. Každý z nás ju samozrejme bude mať doma  a ona mu samozrejme rada so všetkým pomôže. Hneď ako náš bežný cestovateľ vysloví, že by niekam šiel, jeho dom mu vymyslí celú cestu, navrhne možnosti, itinerár, naplánuje lety, samozrejme všetko zabezpečí a cestovateľ sa už len zbalí. Vedci asi ešte neočakávajú, že budeme mať robotov, čo nám zbalia kufre. Ale človek nikdy nevie.

V tejto dobe by už mali byť technológie na tak vyspelej úrovni, že UI nám všetko prispôsobí. Naše potreby budú na prvom mieste, a tak podľa toho budú fungovať všetky cestovateľské stránky, vyhľadávače, rezervačné portály a podobne. Všetko bude harmonicky fungovať, aby sme už nemuseli ani prstom pohnúť. Iba, že by ste sa chceli dotknúť stien hotela, do ktorého idete. Lebo aj to sa bude dať.

Ďalšou víziou sú osobní poradcovia, samozrejme s UI. Náš bežný cestovateľ teda bude cestovať s napríklad hodinkami, ktoré v sebe budú ukrývať radcu na cesty. Ten bude neustále pripojený na sieť a bude vyhodnocovať informácie. Okrem toho, že už všetko naplánoval, nášmu cestovateľovi ponúka informácie o reštauráciách, dopravnej situácii, baroch, kultúrnych podujatiach a podobne. Všetko preto, aby sa cestovalo bez akýchkoľvek problémov.

Dokonca bude náš bežný cestovateľ bude vďaka osobnému poradcovi spojený aj s cestovnou kanceláriou. V prípade, že by sa niečo stalo, tak bude chránený a bude mu poskytnutá všetka dostupná pomoc. Takýto sprievodca je v roku 2024 cestovateľov najvernejší kamarát.

Dnes vieme, že niečo takéto je teoreticky možné. Však sa už preukázalo, že známe okuliare od Googlu, Google Glasses, sa dajú využiť na všemožné účely. A do tohto roku sú naplánované ešte väčšie novinky. Namiesto okuliarov si do oka vložíte šošovku s čipom. Tá vám poskytne všetky informácie.

 

Na cestách

 

Keď už má náš cestovateľ všetko pripravené môže sa vydať na cestu. Pred domom ho čaká taxík, aby sa pohodlne zviezol na letisko. Samozrejme, že nemusí vodičovi nič hovoriť, auto je totiž automatické a všetko ovláda UI. Po príchode na letisko sa nemusí ničoho obávať, lebo všetko funguje bez problémov. Odovzdá batožinu a pomocou svojho poradcu sa dozvie všetky nevyhnutné informácie. Medzitým si skočí do rýchleho občerstvenia, kde si nebude objednávať. Pomocou siete sa dostanú jeho obľúbené pochúťky priamo do objednávky.

V tomto roku už všetko povedie k automatickým letiskám. Čiastočne ich už vidíme aj dnes. V Saudskej Arábii, Austrálii a napríklad aj v Japonsku existujú už čiastočne automatizované letiská. Netreba tu žiadne kontroly, keďže všetko funguje pomocou čipov, siete a samozrejme biometrie. Náš bežný cestovateľ sa vyhne všetkým radom, lebo v roku 2024 nebudeme nikde len tak postávať. Nás aj batožinu zoskenujú na diaľku a vďaka biometrii sa tak zastavíme až v odpočinkovej zóne. Letiská budúcnosti budú pozostávať s otvorených plôch a oddychových zón, kde pomocou premietania a modernej technike sa pasažieri dostanú na svoje obľúbené miesto. Tam si napríklad precvičia jógu. Potom už len zamieria do lietadla.

lietadlách tiež uvidíme značnú zmeny. Personál bude prevažne holografický a v lietadle bude pomocou svetiel vytvorené prostredie stimulujúce tvorbu spánkového hormónu, vďaka čomu nebudeme pociťovať silný dopad pásmovej choroby. V super moderných sedadlách bude zabudovaný systém na zábavu aj komunikáciu, takže počas letu si pre istotu skontrolujete domácnosť a ozvete sa rodine. Ak vás nebude baviť posedenie v lietadle, zájdete si do reštaurácie, baru, knižnice, alebo si pospíte v spánkovej sekcii.

 

Destinácie a hotely budúcnosti

 

Desať rokov je v tejto oblasti dlhé obdobie, ktoré istotne poznačí vzhľad ubytovacích zariadení. Bežný cestovateľ na svojej ceste v roku 2024 príde z letiska priamo až do hotelovej izby. Nik ho nezastaví, keďže sa jeho osobný sprievodca postará o to, aby bolo všetko naplánované a on nemusel stretnúť ani jedného človiečika. Zrejme nepôjde o nič príjemné, ale určitá časť cestovateľov sa isto poteší.

Už vopred si vyberú izbu presne podľa ich predstáv, prípadne ju za nich vyberie ich poradca. V nej si nájdu prístroj ovládajúce všetky zariadenia v miestnosti. Interaktívna bude ešte aj stena. Aby ste sa cítili ako doma, môžete si ju nechať zafarbiť ako sa vám bude chcieť. Chýba vám rodina? „Povesíte“ si na stenu ich obrazy.

Dva hlavné smery kam sa vydáme sú naopak dosť opozerané. Človek zamieri tam, kam vždy túžil. V roku 2024 si vyberieme medzi cestovaním do vesmíru, alebo naopak pod morskú hladinu. Cestovanie na orbitu už nebude len pre miliardárov, ale len pre normálne bohatých ľudí (chudobnejší sa ani o 10 rokov do vesmíru nedostanú), a zase naopak pod hladinu sa bude chodiť na bežné dovolenky v rámci masových zájazdov.

Vesmírna alternatíva ale predsa len bude existovať. V Barcelone sa už stavia hotel, ktorý bude napodobňovať podmienky vo vesmíre. V oknách sa budú premietať výhľady z orbity aj Mesiaca a napodobnia dokonca aj beztiažový stav, takže si v hoteli zalietate.

Ďalšou možnosťou bežného cestovateľa sa stane cestovanie pod hladinu mora. O desať rokov to bude v móde a úplne bežné pre veľké masy ľudí. Už dnes vidíme pokrok v tejto oblasti a jednotlivé hotely postavené buď čiastočne, alebo celkovo pod vodou. V roku 2024 sa ubytujete medzi rybkami aj vo veľkej hĺbke.

 

Na záver

 

Cestovateľský priemysel sa vyvíja takmer tak rýchlo, ako samotné technológie. Ľudia hľadajú stále nové miesta a zážitky a nové technológie im k tomu pomáhajú. Takto teda bude vyzerať cestovanie o 10 rokov. Tešíte sa?

 

Zdroj/autor: skyscanner2024.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa