TIP na víkend: Divadlá, filmy aj tradície. Na Slovensko dorazila jar a dobrá nálada

2015-03-26 12:00:31 |   |    | 

Deň narcisov, Hodina Zeme, vítanie jari, predveľkonočné oslavy, Svetový deň divadla... Tento víkend to bude jednoznačne nabité. Už ste zvažovali kam sa vydáte? My s Dromedárom sme sa rozhodli, že aj tento víkend využijeme na aktívny relax. Počasie má byť všelijaké, takže divadlá a koncerty prídu vhod. A keď konečne vykukne, tak si môžeme zájsť trebárs na niektorú z folklórnych slávností vítajúcich jar. Príležitostí bude nadostač, takže si stačí vybrať. My vám k tomu zaželáme len prekrásny víkend.



 

Svetový deň divadla

 

Keďže je už zajtra, 27. marca,  Svetový deň divadla, rôzne kultúrne inštitúcie sa rozhodli osláviť ho zaujímavými divadelnými predstaveniami. V Žiline sa môžete tešiť na premiéru Bábkového divadla, ktoré sa nechalo inšpirovať významným rodákom. Nemuseli siahať do minulosti, keďže aktuálne je veľmi populárnym cyklista Peter Sagan. Na základe jeho života vytvorili príbeh Tourminátor alebo Tour de Paris. V Spišskej Novej Vsi sa bude oslavovať známou klasikou Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, ktorú predvedú v piatok. Aj Košice si pripravili zaujímavý program. Deťom bude venovaná hudobná rozprávka Tajomný svet a chlpáčikovia. Premiéra sa začne v piatok o 10:00 v divadle na Štefánikovej ulici.

 

Cestou necestou

 

Aj tento víkend bude putovný festival Cestou necestou prechádzať Slovenskom. Dnes sa cestovatelia predstavia v Martine. Od 18:00 vám v Barmuseu porozprávajú o ich cestách po Islande, Malajzii, Indonézii a iných kútoch. Zajtra sa presunú do Prievidze do podniku Art point. Tu sa dozviete aké to je žiť na cestách, preskúmať Irán, Pakistan, Indu... V sobotu sa milovníci cestovania stretnú v NitreMusic a Café, kde od 17:00 uzrú prezentácie o Peru, Thajsku, rôznych festivaloch a iných zaujímavých miestach. Úplne posledný deň celého festivalu bude patriť Trenčínu. V Klube Lúč sa už 13:30 začnú prezentácie rôznych odľahlých miest sveta. Ak máte záujem zakúpte si lístky už vopred na stránke Predpredaj.sk.

 

Trnava

 

Fanúšikovia kinematografie z Trnavy aj okolia sa tento víkend môžu tešiť na Noc v kine. Tento filmový maratón sa odohrá v kine Hviezda a začne sa o 18. hodine. Posledný z premietaných filmov začne po 2 ráno. Nosnou témou bude humor, keďže väčšina z nich sú známe ich zábavnými postrehmi. Tešiť sa môžete na filmy História násilia, Muži za pultom, Životy tých druhých, Zvuk hluku a Tucker a Dale vs. Zlo.

 

Košice

 

V sobotu, 28. marca, sa v meste uskutoční rodinný rozprávkový festival Zimomravenie. Odštartuje o 10. ráno pri Dolnej bráne. Pomocou interaktívnych hier sa tak rodiny s deťmi naučia spoznávať mesto z novej perspektívy. K programu budú patriť divadielka, predstavenia, tvorivé dielne aj diskotéka. Navyše sa deti budú môcť zapojiť do dobrodružnej hry, kde budú na rôznych stanoviskách skúšať svoje vedomosti a zručnosti. Pripravené sú aj voľné vstupy na prehliadky v rôznych múzeách mesta a iné aktivity v rámci centra.

 

Veľkonočné oslavy a jarmoky

 

príchodom jari sa po celom Slovensku rozbehli série vystúpení a predstavení, ktoré sa dotýkajú tohto významného obdobia. Kedysi patrilo k zlomovým bodom, keď sa naši predkovia mohli opäť začať venovať povinnostiam na poliach. Príchod jari bol spojený s mnohými zaujímavými tradíciami a niektoré z nich sa zachovali aj dodnes. Významný je pre nás aj začiatok Veľkej noci, ktorý sprevádzajú aj sekulárne podujatia.

 

Trenčín

Na Mierovom námestí sa túto sobotu odohrá tradičný Veľkonočný jarmok, kde sa budú predávať veľkonočné ľudovoumelecké predmety. Trvať bude od dnes do soboty a okrem pekných predmetov sa tu bude predávať aj dobré jedlo a o zábavu sa postarajú vystúpenia ľudových súborov.

 

Stará Turá

Aj toto mesto už v piatok oficiálne privíta jar. Domáci sa môžu zhromaždiť na remeselnom trhu a pozrieť si ľudové pásmo s vynášaním Moreny.

Levoča

V sobotu sa v Levoči budú maľovať kraslice. V Meštianskom dome sa od 10:00 do 16:00 budú prezentovať tradičné spôsoby zdobenia veľkonočných kraslíc a iných ozdôb.

 

Brezno

Pamätáte si ako ste ako malí chodili vynášať Morenu? Ak nie, tak by ste to mali zažiť aspoň teraz. V Brezne sa v nedeľu uskutoční tradičný program spojený práve s vítaním jari.

Myjava

Zoskupenie ľudových súborov si aj na Myjave pripravilo program k vítaniu jari. Na Námestí Milana Rastislava Štefánika sa v nedeľu začne ľudový program Veľká noc ide, leto nám nese.

Trnava

Na Kvetnú nedzelu sa volá nedeľný program pripravený v Trnave. Vynášanie Moreny a sním spojené ľudové zvyky a tradície predvedie od 15:00 folklórny súbor.

 

Nitra

Dlhoočakávanú jar privítajú aj v Nitre a to podujatím Sviatky jari. Na kvetnú nedeľu sa program začne o 16:00 v OC Galéria Mlyny. Neskôr o 17:00 bude vynesená Morena aj so všetkými zvykmi.

Martin

Múzeu slovenskej dediny si na Kvetnú nedeľu pripravili podujatie Veľká noc na dedine. Kto príde, ten sa oboznámi s tým, ako sa oslavoval príchod jari a tiež veľkonočné sviatky. Začiatok programu je naplánovaný je 10:00 sa bude zahŕňať ako ľudové pásmo s tradíciami, tak aj tvorivé dielne.

Tip na víkend pre rodičov malých školákov: Spolok slovenských knihovníkov a knižníc tento rok pripravil už desiaty ročník podujatia na podporu čítania detí Noc s Andersenom.

 

Zdroj/autor: TASR, SACR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa