Víťazi svetovej fotografickej súťaže National Geographic Traveler: Unesú vás do vzdialených svetov

2015-08-19 16:00:00 |   |    | 

Vystihnúť tú správnu chvíľu, zachytiť jemné detaily a vyobraziť jedinečný moment, ktorý sa už nikdy nezopakuje. To sú hlavné atribúty tých najlepších z najlepších fotografií. Majú svoju dušu, ktorú dokážu vidieť všetci ľudia planéty, bez akýchkoľvek rozdielov. Toto všetko spája tie najkrajšie fotografie, ktoré pre tento rok vybral National Geographic Traveler.



 

Víťaz

 

Tohtoročným víťazom svetovej súťaže stránky National Geographic Traveler sa stále záber Šepkajúce veľryby od fotografa Anuara Patjane Floriuka. Ide o čiernobielu fotografiu zachytávajúcu moment, keď mal fotograf príležitosť sledovať pri mexickom pobreží veľryby. Práve v okamihu keď sa chystal snímok vyhotoviť, sa k veľkej veľrybe pridalo ešte mláďa. Dokonalá kompozícia bola na svete a vďaka tejto fotografii vyhral prekrásnu hlavnú cenu - expedíciu na Kostariku.

 

Šepkajúce veľryby

 

Potápanie sa s vráskavcom dlhoplutvým a mláďaťom na ich ceste popri Roca Partida v Revillagigedo, Mexiku. Je to úžasná a jedinečná oblasť s bohatým podmorským životom, a preto musíme urýchliť jej zaradenie do zoznamu prírodného dedičstva UNESCO, aby sme zlepšili jej ochranu pred pretrvávajúcim nelegálnym výlovom rybárskych spoločností a lovením veľkých rýb.

 

Druhý

 

Na veľmi dobrom druhom mieste sa umiestnil Faisal Azim za jeho záber robotníkov. Teraz má možnosť cestovať do Národného parku Yellowstone.

 

Drviči štrku

 

Pracoviská so štrkom sú plné prachupiesku. Traja drviči štrku pozerajú cez okno. Chittagong, Bangladéš.

 

Tretí

 

Tretie miesto vyhrala fotografia Ahmeda Al Toquiho, ktorý zachytil tradičný ťaví závod. Za odmenu sa bude plaviť na plachetnici.

 

Ťaví Ardah

 

Ťaví Ardah, ako sa nazýva v Ománe, je jeden z tradičných spôsobov jazdy na ťavách. Sú to preteky dvoch zvierat a ich zručných jazdcov. Rýchlejšia ťava prehráva, takže musia ísť po celej trati rovnakou rýchlosťou. Zámerom je preukázať krásu a silu arabských tiav a zručnosť ich jazdcov. Ardah sa považuje za nebezpečný závod, keďže sa nedá povedať, ako sa budú ťavy správať, a ak zdivejú, tak môžu skočiť smerom na divákov.

 

Ďalší odmenení

 

Do celej súťaže sa zapojilo vyše 17 tisíc fotografií, z ktorých neskôr odborná porota vybrala tých najlepších. Zapojiť sa dalo do 4 kategórií – cestovné portréty, vonkajšie zábery, cit pre priestor a spontánne zábery. Okrem troch hlavných výhercov si ocenenie vyslúžili aj ďalší siedmi fotografi, ktorých zábery sú rozhodne očarujúce.

 

Noc v Daedvleili

 

Pred návratom do Windhoeku sme strávili zopár hodín v Daedvleili. Mesiac žiaril tak, že osvecoval vzdialené piesočné duny, no pritom bola obloha dostatočne tmavá, aby bolo vidno Mliečnu cestu a Magellanove mraky. V preklade znamená Deadvleil mŕtvy močiar. Niektorí veria, že tunajšie akácie majú aj 900 rokov, no pre veľmi suché podnebie nikdy nezhnili. Autor: Beth McCarley

 

Lov na kačku

 

Dvaja chlapci sa snažia chytiť kačku v prúde vodopádu. Provincia Nong Khai, Thajsko. Autor: sarah wouters

 

Kishti, indický wrestling

 

Kishti je tradičná forma indického wrestlingu. Bojovníci (pelwhans) oblečení len v uviazanom bedernom rúšku (langof) vstupujú do arény plnej hliny, často zmiešanej so soľou, citrónom a vyčisteným maslom. Po zápase bojovníci zostanú v aréne a potrú si hlavy a telá zemou, aby vstrebala vlhkosť a oni neprechladli. Oddychový rituál je ukončený masážou na uvoľnenie presilených svalov a prejavenie vzájomného rešpektu. Autor: alain schroeder

 

Biele nosorožce

 

Celý deň pred zachytením tejto fotografie sme sa snažili odfotiť tento ohrozený druh bieleho nosorožca. Zakrádal som sa trávou, dodržoval bezpečnú vzdialenosť 10 metrov, no nezískal som záber po akom som túžil. No a no druhý deň som vstal a priamo pred mnou sa pásli tri nosorožce. Ziwa Rhino Sanctuary, Uganda. Autor: Stefane Berube

 

Nebeská sauna

 

Sauna v srdci Dolomitov v nadmorskej výške 2800 metrov. Monte Lagazuoi, Cortina, západné talianske Alpy. Autor: Stefano Zardini

 

Vrchári

 

Tradičná poľská žatva. Veľa ľudí tu na prácu stále používa kosu a vidly. Autor: Bartłomiej Jurecki

 

Rumunsko, rozprávková krajina

 

Biela námraza v dedine Pestera. Autor: Eduard Gutescu

 

Obrázky sú uverejnené s povolením od National Geographic Traveler a popisy k fotkám napísali ich autori.

Zdroj/autor: nationalgeographic.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.4/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa