Slovensko medzi 500 najlepšími pamiatkami sveta – Lonely Planet a ich ultimátny zoznam destinácií

2015-08-27 08:00:00 |   |    | 

Vlastný zoznam obľúbených destinácií si vie spraviť každý z nás, no ak chceme niečo väčšie, objektívnejšie a s väčším záberom, musíme sa spoľahnúť na niekoho iného. V tomto prípade to bude svetoznáma cestovateľská stránka Lonely Planet, ktorá nedávno vydala ultimátny zoznam 500 destinácií, ktoré by sme istotne mali navštíviť.



 

Prvá desiatka

 

Na najvyššie priečky sa dostali známe klasiky, ktoré ročne lákajú milióny turistov. Jednotkou sa stal kambodžský chrámový komplex Angkor Wat, a za ním nasledovali Veľká koralová bariéra, Machu Picchu, Veľký čínsky múr, Tádž Mahal, Národný park Grand Canyon, Koloseum, vodopády Iguazu, Alhambra Hagia Sofia.

 

Druhá desiatka

 

Aj druhá desiatka obsahuje názvy, ktoré nášmu uchu nie sú cudzie. Podľa Lonely Planet, by sme určite v živote nemali prepásť ani Fez, Dvanástich apoštolov (Austrália), Petru, Tikal, Britské múzeum, Sagradu Familiu, Národný park Fiordland, Santorini, Galapágy a Múzeum Old & New Art.

 

Ostatných 479 destinácií

 

Každé z týchto miest je cestovateľom aspoň po mene veľmi známe, no v prevej 500 sa nachádzajú aj miesta, ktoré pozná len veľmi málo ľudí. Odborníci, ktorí spolupracovali, ale aj obyčajní cestovatelia, ktorí hodnotili, sa zhodli, že do zoznamu patria aj pamiatky ako Demilitarizovaná zóna medzi Južnou a Severnou Kóreou, Kolmanskop, Černobyľ, jazero plné medúz na Palau, Silfra, Sedlecká kostnica (ČR), Hitlerov bunker v Poľsku, vietnamské tunely Cu Chi, podmorský park so sochami, základný tábor pod Everstom, koncentračné tábory v Poľsku, Národný park Masai Mara a mnohé iné.

Zoznam je tak obsiahly, že si v ňom nájde každý svojho favorita. Sú tu pamiatky UNESCO, ale aj zašité miesta, či také, ktoré pripomínajú minulosť, na ktorú by sme najradšej zabudli.

 

Naše zastúpenie

 

Zaujímavým faktom je to, že aj Slovensko sa do zoznamu dostalo. Našu krajinu tu reprezentuje Spišský hrad a vďaka nemu sa stalo Slovensko opäť atraktívnejšou destináciou. Veď tu máme ešte veľa miest, ktoré by sa do zoznamu mohli zaradiť, takže treba len počkať a možno raz bude naše zastúpenie ešte silnejšie.

 

Úplný zoznam nájdete na tejto stránke.

 

Máte váš vlastný zoznam svetových a slovenských destinácií? Napíšte nám ho!

 

Zdroj/autor: lonelyplanet.com, dailymail.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa