Navštívte aj vy pravý Oktoberfest. Vlakom sa naň dostanete priamo od nás

2015-09-22 08:00:00 |   |    | 

S jeseňou prichádza i jeden z najobľúbenejších festivalov pre milovníkov piva. Oktoberfest sa teší veľkej popularite a pre návštevníkov prináša okrem ich obľúbeného nápoja aj kopec zábavy a zaujímavých podujatí. Ak ste ho ešte nemali šancu navštíviť, mali by ste to istotne napraviť už tento rok. V ponuke máte niekoľko zaujímavých možností, vďaka ktorým si môžete pohodlne vychutnať vašich pár dní oddychu a neobmedzovať sa napríklad tým, že by ste tam museli ísť vlastnou dopravou.



 

Už od polovice septembra

 

Názov tohto podujatia môže byť trošku klamlivý. Ak by ste ho očakávali až niekedy uprostred októbra, bolo by to už neskoro. Tohtoročný Oktoberfest totiž začal už 19. septembra a končí 4. októbra. Jeho hlavným centrom je ako vždy Mníchov. V Nemecku však nájdete viacero malých pivných festivalov, ktoré nadväzujú na svojho slávneho predchodcu. Ak vám nejde iba o atmosféru, môžete si vychutnať Oktoberfest aj v iných krajinách. Počas tohto mesiaca sa totiž konajú podobné podujatia po celej Európe. Všade si môžete pochutnať na rôznych druhoch piva a zabaviť sa s ľuďmi, s ktorými ste naladení na rovnakú vlnu.

 

Pohodlný festival vlak

 

Keď sa chcete vybrať na pivný festival, asi by sa vám tam necestovalo dobre autom. Respektíve by ste si museli naplánovať o to dlhší výlet, aby sa vám potom domov cestovalo lepšie. Keby ste sa predsa len odhodlali na túto alternatívu, tak do Mníchova sa z Bratislavy dostanete za necelých päť hodín, navyše väčšina cesty je po diaľnici, takže sa vám pôjde veľmi pohodlne. V opačnom prípade tu máte na výber z ďalších možností. Tou najzaujímavejšou je nepochybne preprava festivalovým vlakom. Jednoducho nastúpite v Bratislave, cestou sa dobre zabavíte, oddýchnete si a potom už len vystúpite v Mníchove a pripojíte sa rovno festivalu. Takýto špeciálny vlak bude zo Slovenska vypravený iba raz. Odchádza sa 30. septembra vo večerných hodinách a do Mníchova prídete v prvý októbrový deň ráno. Počas cesty sa môžete zabaviť v disco vagóne a k dispozícii vám bude bar i jedálenský vozeň. Cestovať budete v lôžkových kupé pre päť osôb a v cene budete mať zahrnuté aj raňajky do postele a kupón na pivo a grilované kurča na festivale. Tam môžete pobudnúť celý jeden deň. Z Mníchova sa odchádza opäť vo večerných hodinách a do Bratislavy prídete 2. októbra ráno. Cena za tieto služby je 159 eur. Na festival sa môžete vlakom dopraviť aj sami, no v tom prípade musíte počítať s prestupmi.

 

Nechýbajú ani zájazdy

 

Ak by ste si chceli znížiť náklady, môžete pouvažovať aj nad autobusovými zájazdmi. Cena je v tomto prípade maximálne 90 eur na osobu a na festivale strávite rovnako takmer celý deň. Výhodou však je, že autobusové cesty ponúkajú dva hlavné termíny. Jeden je na konci septembra, 26. septembra, a druhý na začiatku októbra, 3. októbra. V tomto prípade sa odchádza zo Slovenska v ranných hodinách, v Mníchove ste okolo obeda a odchádza sa v neskorých nočných hodinách. Výhodou je, že na tejto ceste vás zavezú priamo do centra festivalu a nečaká vás presun z vlakovej stanice. Tým ušetríte aj čas pred nočným odchodom.

 

Koľko pív ochutnáte tentoraz?

 

Celý areál Oktoberfestu je rozdelený do niekoľkých častí. Tie pozostávajú zo stanov, ktoré sa menia na centrá zábavy. Väčšina z nich ponúka program založený na tradičných zvykoch. Môžete si tam teda vypočuť typickú nemeckú ľudovú hudbu, nájdete tam čašníkov oblečených v tradičných krojoch a samozrejme nesmú chýbať ani klobásky a obľúbené nemecké gastronomické špeciality. Ak sa rozhodnete zavítať do väčších stanov, môžete sa tešiť na naozaj skvelú zábavu. Nevýhodou je, že pre množstvo turistov budete musieť na všetko dlhšie čakať. V menších stanoch to pôjde rýchlejšie, ale atmosféra nebude až tak veľkolepá. V celom areáli sú desiatky stanov, takže sa môžete medzi nimi voľne presúvať a vyskúšať si to hlavné, čo je pre tento festival najpodstatnejšie – niekoľko druhov pív. Návštevníci robia medzi sebou často stávky o tom, kto ich vyskúša viac a skompletizuje si tak svoju zbierku. Pivo tam nájdete v rôznych druhoch a taktiež si môžete vyskúšať mnoho zaujímavých noviniek.

 

Prispôsobte sa aj programu

 

Ak sa chcete vybrať na Oktoberfest sami a chcete si sami určiť konkrétny dátum, môžete sa prispôsobiť aj programu, ktorý sa počas festivalu odohráva. Ten je sústredený na víkendy, keď sa tam ocitne viac turistov. V deň otvorenia bol pripravený veľký sprievod, ktorý prechádzal Mníchovom. Nasledoval veľký kostýmový sprievod a festival patriaci gay komunite. Pondelok, 21. septembra, je venovaný deťom, ktoré si môžu pozrieť festival v špeciálne upravenej prehliadke. O deň neskôr je zase festival otvorený rodinám, pre ktoré tam pribudnú rôzne lákavé atrakcie a kolotoče. V nedeľu 27. septembra sa zase môžete tešiť na veľký koncert. Na poslednú nedeľu je zase pripravený veľký rozlúčkový program. Oktoberfest teda predstavuje naozaj skvelé podujatie, ktoré by ste si raz v živote nemali nechať ujsť. I keď sa vám tam nepodarí ísť s veľkou partiou, nemusíte sa obávať. Dobrých ľudí v tejto atmosfére nájdete veľmi ľahko.

 

Zdroj/autor: oktoberfest.de, oktoberfest2015.com, oktoberfest.net, wagonservice.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa