Sneh, ľad a adrenalín: Snow film fest je za dverami

2015-10-16 08:00:00 |   |    | 

Zima pomaly prichádza a jej príchod už tradične predznamenáva prehliadka najlepších zimných filmov Snow film fest. Od 19. októbra do 3. decembra sa vo viac ako 200 českých a slovenských mestách budú premietať filmy o extrémnom lyžovaní, skialpinizme, zimných expedíciách a ďalších extrémnych radovánkach.



 

Milovníci snehu, ľadu a zimných športov sa môžu vo veľkých mestách i menších dedinských kinách tešiť na celovečerné pásmo tých najúspešnejších filmov, ktoré boli ocenené na prestížnych svetových festivaloch, ale aj zaujímavé expedičné filmy z českej a slovenskej kotliny.

 

Festivalová porota pre divákov vybrala, ako vždy, filmové lahôdky so zimnou tematikou - s aktérmi jednotlivých snímok zažijete extrémne situácie počas polárnych expedícií, či neopakovateľné momenty zdolávania tých najťažších prekážok, ktoré možno odhalia, prečo sa často vydávajú za hranice svojich možností, na hranicu života a smrti. Stanete sa svedkami šokujúcich výkonov športovcov i chvíľ, ktoré trávia mimo nekonečnej arktickej pustatiny či vrcholkov zasnežených hôr, keď opadne adrenalín a čas trávia so svojou rodinou.

 

"Ja osobne sa tento rok najviac teším na Martina Štourače a Karla Svobodu vo filme The Pamir Game a najmä na rozprávanie s nimi, pretože by na festival mali doraziť rovno z expedície v Nepále, kde sa pokúsia zísť na lyžiach osem tisícovku Manaslu," upozorňuje riaditeľ festivalu Daniel Hála, na jeden z českých filmov z festivalového programu.

 

Martin a Karel sa vo filme The Pamir Game vydávajú na najvyššiu horu bývalého Sovietskeho zväzu Pik Komunizmu (7495) v tadžickom Pamíre, ale ich výstup zastaví obrovská lavína. Čo robiť, keď sa stretnete s lavínou, stratíte vybavenie a vaša vysnívaná misia je stratená? Vymyslíte si nový cieľ, pri ktorom si opäť budú všetci klopať na čelo!

 

Skrotiť „Neskrotnú Antarktídu“ sa rozhodol horolezec a dobrodruh Mike Libecki, ktorý často spolupracuje s National Geographic. Plán bol jasný, nájsť najväčšiu koncentráciu doteraz neobjavených vrcholov a v oblasti uskutočniť toľko prvovýstupov, koľko drsné antarktické počasie a kondícia lezcov dovolí.

Dokumentarista Tomáš Galásek vo filme "Few Days" sleduje dve skupiny českých freeskiingových jazdcov, z ktorých obe majú rovnaký cieľ, avšak odlišný spôsob jeho zdolania. Ich prístup k horám ukazuje jednu spoločnú vášeň: slobodu a čerstvý prašan. Na heliskiing vo Švédsku sa vydal, okrem iných, Robin Kaleta spolu s českým olympionikom Ondřejom Bankom.

       

„Arrowhead 135“ je názov filmu režisérky a lezkyne Brendy Piekarski, ale tiež názov ultramaratónu naprieč severnou Minnesotou, ktorý patrí medzi päťdesiatku najnáročnejších pretekov na svete. Donútiť zmrznuté telo na zdolanie 135 míľ na snežnom bicykli, bežkách, alebo pešo za 60 hodín a v mrazoch -48 °C, totiž nie je žiadna hračka.

 

Informácie, kde môžete tieto aj ďalšie filmové lahôdky vidieť (najbližšie vášmu bydlisku), nájdete na stránkach www.SnowFilm.cz.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Snow film

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa