10 zákonov alebo Biely kódex. Poznáte pravidlá správania sa na svahu?

2015-11-30 12:00:00 |   |    | 

Poznáte 10 zákonov správania sa na svahu? Ono to nie je len o spustení sa dolu. Vždy keď vstúpime na zjazdovku mali by sme si byť vedomí toho, že tam nie sme sami a že okolo nás sa nachádza množstvo zdatných aj menej zdatných športovcov. Predvídať čo sa stane môže byť náročné, a preto by sme radšej mali dodržiavať pravidlá, ktoré ochránia nás aj ostatných. Predídeme tak zrážkam a vážnym úrazom.



 

Pravidlá

 

S narastajúcim počtom ľudí na svahoch sa zvyšuje aj možnosť úrazu. Preto by sme nemali veci nechávať na náhode a sami by sme mali aktívne zabezpečiť to, aby sa nám nič nestalo. Jednou z možností je aj dodržiavanie akéhosi desatora, ktorého znalosť by mala byť podmienkou prístupu na svah. Zhŕňa základné pravidlá správania sa, keď chcete medzi množstvom lyžiarov a snowboardistov úspešne doraziť do cieľa.

 

1. Ohľaduplnosť – každý je povinný sa správať tak, aby neohrozil seba ani nikoho iného a aby nikomu nepoškodil zdravie ani majetok nebezpečným spôsobom jazdy, nevhodnou výbavou, alebo zlým odhadom situácie a svojich schopností.

 

2. Kontrola rýchlosti – každý musí prispôsobiť svoju rýchlosť a smer svojim schopnostiam, množstvu ľudí na svahu, terénu a podmienkam.

 

3. Voľba smeru jazdy – každý kto prichádza z hora je zodpovedný za tých, ktorí sa nachádzajú pod ním. Teda musí zohľadniť svoju rýchlosť a smer jazdy tak, aby neohrozil lyžiara pred ním a umožnil mu pokračovať v jeho smere. Lyžiar musí udržovať dostatočný odstup a predvídať smer jazdy ľudí, ktorí sa nachádzajú nižšie na zjazdovke.

 

4. Prebiehanie – pri predbiehaní musí každý dbať na to, aby neohrozil lyžiara pod ním a aby nenarušil jeho smer jazdy.

 

5. Vjazd na trať, rozbehnutie sa – náhly štart môže na zjazdovke spôsobiť veľa problémov. Preto ak prichádzame na zjazdovku, musíme sa obzrieť hore a neohroziť prichádzajúcich lyžiarov a dbať aj na to, aby sme nenarušili smer jazdy človeka pod nami.

 

6. Zastavenie a státie – na zjazdovke je zakázané bezdôvodne zastavovať a to hlavne v neprehľadných a zúžených miestach. Zakázané je taktiež zostať stáť pod terénnou vlnou, z ktorej sa treba čo najrýchlejšie presunúť na kraj a viditeľné miesto.

 

7. Výstup a zostup – pri prechádzaní po zjazdovke musí chodec použiť jeden z krajov.

 

8. Dodržiavanie značiek – každý na trati musí dodržiavať pravidlá a značky, ktoré tu sú vyznačené. Musí sa taktiež oboznámiť s traťou a jej nebezpečnými časťami, ak sú naznačené napríklad na mapách.

 

9. Pomoc pri nehode – každý lyžiar je povinný podať prvú pomoc zranenému, vyznačiť miesto nehody vyššie na svahu a zavolať pomoc.

 

10. Preukázanie totožnosti – na zjazdovke je každý účastník nehody povinný sa na vyžiadanie Horskej záchrannej služby, alebo iných orgánov, legitimovať. Toto pravidlo platí hlavne v Alpách.

 

 

Nové pravidlá

 

V tejto sezóne príde na naše zjazdovky aj jedna novinka. Podľa zákona budú teraz všetky deti mladšie ako 15 rokov povinné nosiť ochranné prilby. Za tieto deti zodpovedajú rodičia a za nedodržanie hrozí vylúčenie zo zjazdovky.

 

V zahraničí

 

V krajinách kam Slováci najčastejšie chodia lyžovať platí podobné pravidlo a teda všetky deti musia mať ochranné prilby. Líši sa len veková hranica, ktorú si odporúčame overiť v každom stredisku jednotlivo. No pre ochranu nie len tých najmenších je prilba dôležitou súčasťou výstroja a v žiadnom prípade by sme ju nemali podceňovať.

Ďalšou dobrou radou pri plánovaní zahraničnej lyžovačky je poistenie do hôr, ktoré má platnosť v danej krajine. Okrem zdravotných nákladov vám totiž môže pomôcť aj pri riešení právnych otázok. V Alpách je totiž bežnou vecou riešiť nehody aj súdnou cestou, a tak dodatočne vymáhať peniaze za škodu. Vaše poistenie by teda malo pokrývať aj túto položku.

Zdroj/autor: lyzovanie-alpy.sk, vt.sk, hzs.sk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa