Lietaniu sa na Slovensku darilo. Rok 2015 priniesol nárast cestujúcich aj nové destinácie

2016-01-25 08:00:00 |   |    | 

Rok 2015 priniesol slovenským letiskám dobré čísla. Slováci viacej lietali a a pritom nemuseli toľko cestovať lietať zo zahraničia. Naše letiská nám totiž ponúkli širšiu paletu destinácií, čo sme radi využili a spoznali sme tak viacej prekrásnych miest.



 

Bratislava

 

Letisko Milana Rastislava Štefánika zaznamenalo minulý rok nárast počtu turistov. V porovnaní s minulým rokom ich prešlo jeho bránami o 15,4% viac. Spolu to robí 1 564 311 cestujúcich. Po dlhšej dobe je to prvý dvojciferný nárast a prvý nárast po kríze v roku 2009.

Najväčší úspech dosiahla pravidelná doprava, teda spoje, ktoré z letiska premávajú pravidelne podľa stanovených letových poriadkov. Z tohto koláča sa najviac uhryzla spoločnosť Ryanair. Polepšila si o 24,5% a spolu prepravila vyše milióna cestujúcich. Pomohla tomu aj skutočnosť, že od 30. marca tu má spoločnosť svoju základňu, odkiaľ lieta do Atén, Madridu a Berlína.

ČSA za minulý rok prepravili takmer 32 tisíc cestujúcich, flydubai takmer 30 tisíc a Pobeda Airline (začala premávať 19.12.2015) niečo vyše 3,3 tisíc.

 

 

TOP 5 destinácií:

 

Londýn (Stansted+Luton): 302 006

Antalya: 135 676

Dublin: 124 255

Miláno: 72 366

Rím: 61 913

 

 


Mohlo by vás zaujímať:


 

 

Z tunajšieho letiska mimo pravidelných liniek odlietajú aj nepravidelné spoje, ktoré prevažne prepravujú dovolenkárov počas letnej sezóny. Najobľúbenejšou je turecká Antalya, potom bulharský Burgas (42 247), grécky Rodos (36 233), egyptská Hurgada (36 200) a grécky Heraklion (29 846).

Z týchto čísiel je jasné, že sa slovenské chute rokmi veľmi nemenia. Slováci naďalej najradšej lietajú do tradičných destinácií, a to počas roka ako aj v období dovoleniek. Turecko, Grécko, Bulharsko a Egypt sa už dlhšie roky držia na svojich priečkach a zdá sa, že sa to veľmi nezmení.

Do budúcnosti letisko očakáva, že trend nárastu cestujúcich bude pokračovať. V tomto roku by to mohlo byť až 1,8 milióna cestujúcich a v nasledujúcom roku 2,1 milióna. Z pohľadu destinácií sa tento rok môžeme tešiť na novú linku do macedónskeho Skopje, ktoré sa v oblasti cestovného ruchu rýchlo posúva vpred a láka mnohých turistov. V najbližších mesiacoch sa Bratislava navyše spojí s belgickým Bruselom, kam bude lietať spoločnosť Ryanair priamo na hlavné letisko. Navyše v lete pribudnú aj spoje do Manchestra a na Korfu.

 

Košice

 

Aj letisko v Košiciach si tento rok polepšilo. V minulom roku ním prešlo 410 449 cestujúcich, čo je o 15% viac ako v roku 2014. Najčastejšie sa lietalo do Londýna so spoločnosťou Wizz Air, ktorá má na letisku svoju bázu. Minulý rok tiež otvorili nové linky – Kyjev, Bergamo, Doncaster-SheffieldBristol.

Keď sa pozrieme na preferencie cestujúcich, v porovnaní predchádzajúcich rokom sa takmer nezmenili. Najviac ľudí cestovalo do Antalye, potom do Burgasu, no zmena nastala na 3. priečke. Grécky Heraklion bol totiž nahradený tuniským Momastirom, ktorý si zrejme získal viacej sympatií.

Tento rok ich čaká nové spojenie, a to s poľskou Varšavou. Spoločnosť LOT tam bude lietať 6 krát do týždňa.  Navyše sa počas leta môžeme tešiť na 13 prímorských destinácií.

Poznámka redakcie: Letisko Poprad Tatry sa do uzávierky nevyjadrilo.

Zdroj/autor: bts.aero, airportkosice.sk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa