Obrovský úspech Slovenska: Cestovný ruch u nás rastie rýchlejšie ako vo zvyšku Európy

2016-02-16 08:00:00 |   |    | 

Rok sa ešte len začal a už prichádzajú dobré správy. Nedávno sme informovali, že aj napriek rôznym hrozbám sa svetovému cestovnému ruchu darilo. Tento trend sa nevyhol ani Slovensku, ktoré má v Európe 3 najväčší rast v sektore cestovania.



 

Na tretej priečke

 

Podľa správy Európskej komisie pre cestovný ruch (ETC – European Travel Commission) si Slovensko viedlo v minulom roku veľmi dobre. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sme zaznamenali až 16% nárast počtu návštevníkov. Ak si to chceme porovnať, tak priemerne si celá Európa polepšila o 5% (za minulý rok sem prišlo vyše 609 miliónov turistov).

Zo správy teda vyplýva, že sme spomedzi európskych krajín na treťom mieste. Predbehli nás len IslandRumunsko, ktorým sa v turizme nesmierne darilo. Island zaznamenal až 30% nárast, čo je dvojciferné číslo dosiahnuté už niekoľko rokov po sebe. Rumunsko nás predbehlo len o jedno percento a zaznamenalo nárast 17%. Naopak za nami sa objavili Čierna Hora, Írsko, Slovinsko...


Mohlo by vás zaujať:


 

Zahraniční turisti

 

Slovensko si nepolepšilo len pri počte návštevníkov, ale aj v počte prenocovaní. Tam sa počty navýšili o približne 14%. Lepšie na tom boli už len Čierna Hora a Švédsko.

Na Slovensko prichádzali turisti z takmer celého sveta. Najväčší nárast sme zaznamenali pri Číňanoch, ktorých sem prišlo o takmer 100% viac ako v roku 2014. Môžeme sa pochváliť najvyšších číslom v Európe, hoci priemerný nárast čínskych turistov bol až 40%.

Ďalšie pozitívne čísla prichádzajú aj z iných krajín. Britov k nám prišlo o 40% viac, Indov o 45% viac, Kanaďanov o 26 % viac, Japoncov o 24% viac, Američanov o 29% viac, Francúzov o 18% viac (lepšie na tom bol už len Cyprus), Holanďanov o 17% viac a TalianovNemcov o 15% viac.

 

Pokles Rusov

 

Z pochopiteľných príčin sa počet ruských turistov znížil takmer vo všetkých krajinách. Nízke ceny ropy, geopolitické rozbroje, politická neistota, znehodnotenie rubľu a podobné sa podpísali na návštevnosti európskych krajín. Najviac sa to podpísalo na krajinách ako Grécko, Fínsko, Island, Česká republika a iné. Jediné pozitívne číslo vyšlo Čiernej Hore, v ktorej minulý rok narástol počet prenocovaní o 6,4%. Aj Slovensko zaznamenalo menší záujem zo strany ruských klientov. Medziročne ich sem prišlo o približne 30% menej.

 

Skvelé výsledky

 

O dobré výsledky našej krajiny sa postarala aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR). Mediálnou kampaňou v zahraničí a na sociálnych sieťach sa im podarilo predstaviť Slovensko ako turistickú destináciu pre všetkých. Spoty mohli v televíziách vidieť Česi, Taliani a všetci, čo pozerajú TV Eurosport. Značku podporovali aj na stránkach Google, YouTube, Facebook a cestovateľských portáloch booking.com a TripAdvisor.


Mohlo by vás zaujať:


Zdroj/autor: etc-corporate.org, SACR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa