Dobrá správa pre milovníkov Grécka: Minuloročný adrenalín tu už nečakajte

2016-04-08 15:22:32 |   |    | 

Minulý rok sa dovolenkový sen mnohých turistov zmenil na nočnú moru. Namiesto oddychu a zabúdania na starosti všedných dní museli návštevníci niektorých destinácií čeliť utečeneckej kríze. Dnes sa už v Grécku neželanej exotiky báť nemusíte, sľubujú cestovné kancelárie.



   Grécky ostrov Kos v Egejskom mori bol dlhé roky vyhľadávanou turistickou destináciou. Milovníci histórie obdivovali ruiny gréckych chrámov a rímskych divadiel, mešity a minarety z čias tureckej nadvlády, stredovekú pevnosť Johanitov, ale aj platan, pod ktorým slávny miestny rodák Hippokrates zaúčal žiakov do tajov medicíny. Čisté piesočnaté a kamienkové pláže, bujná zeleň vo vnútrozemí a božský pokoj boli balzamom na dušu.

   Minulý rok ho tu však turisti hľadali márne. Ostrov sa nachádza veľmi blízko Turecka, preto sa stal cieľom takých cudzincov, ktorých tu nevítali s otvorenou náručou. Ulice, parky a opustené hotely zaplavili imigranti a ich prítomnosť platiacich návštevníkov ostrova vôbec nepotešila. „Nebudem sedieť v reštaurácii, keď na mňa zazerajú ostatní ľudia," povedala pre Daily Mail jedna z pravidelných návštevníčok.

   Dnes sa však už báť nemusí, grécke úrady sľubujú, že situáciu majú pod kontrolou. „Vďaka spolupráci miestnych úradov, politikov a poskytovateľov turistických služieb sa podarilo zabezpečiť cennú pomoc a podporu pre týchto ľudí a skombinovať tak turistickú podobu Kosu so solidaritou bez toho, aby boli ovplyvnené dovolenky návštevníkov ostrova,“ hovorí starosta ostrova George Kyritsis. Podľa neho dnes už na Kos prichádza len veľmi málo imigrantov, aj tých hneď po príchode premiestnia do určenej oblasti, kde zabezpečia ich registráciu a následnú prepravu do prístavu, odkiaľ pokračujú do Atén. Osobitný dôraz sa kladie na bezpečnosť mesta a verejných priestorov.

    Aktuálnu situáciu si môžete pred návštevou ostrova overiť aj sami – na oficiálnom webe www.kos.gr nájdete zábery z kamier na kľúčových miestach mesta Kos (námestie a prístav). Nezabudnite si tiež stiahnuť mobilnú aplikáciu "Kos on your mobile", tú oceníte najmä pri plánovaní výletov po ostrove.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA, kos.gr
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa