Veľký prieskum cestovania v Európe. Kto sa najviac bojí utečencov?

2016-04-12 12:00:42 |   |    | 

Bleskový Barometer je opäť tu a znova prináša zaujímavé informácie o našom cestovaní. Čo nás ovplyvňovalo minulý rok a kam zamierime v roku 2016? Celá EÚ odpovedala na otázky spojené s ich dovolenkami. Aké preferencie majú Slováci? A prečo najčastejšie menili svoje ciele?



 

Rok 2015 a jeho následky

 

Cestovný ruch zažíval minulý rok pomerne krušné časy. Množstvo útokovutečenci spôsobili, že veľa turistov sa bálo vycestovať. Pocítili to hlavne krajiny ako Maroko, Tunisko a Egypt, kam sa rušili veľké počty zájazdov. To malo dopad aj na nasledujúce obdobie, keďže aj napriek tomu, že v krajinách už nehrozili žiadne priame hrozby, zákazníci si začali vyberať bližšie a bezpečnejšie oblasti.

Podľa štatistiky sa 44% obyvateľov EÚ rozhodlo stráviť dovolenku v roku 2016 vo svojej krajine29 % v rámci EÚ. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi je vidieť postupný nárast domácich dovoleniek, hoci práve Slováci patria k národom, ktoré sú pod európskym priemerom. Len 33% z nás plánuje stráviť voľné chvíle na našom území. Naopak až 41 % zostane dovolenkovať v rámci EÚ, čo je vysoko nad priemerom. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi vidieť klesajúci záujem o zájazdy mimo EÚ. Zatiaľ čo v roku 2009 šlo mimo EÚ až 23 % turistov, tento rok to bude len 15 %.

Aj napriek tomu, že väčšina svoje cestovné plány nezmenila (86%) v EÚ sa nájdu aj krajiny, ktorých obyvatelia sa obávali možných teroristických útokov a utečencov. Medzi ne patrí aj Slovensko, ktoré je na európskej špičke. Až 22 % zmenilo svoje plány a až 10 % Slovákov tak spravilo pre obavy z utečencov. Spolu s nami sa takto obávali aj Česi a Lotyši. Naopak na druhej strane sú Slovinci a Malťania, ktorí sa utečencov báli najmenej. V prípade terorizmu hovoríme o iných krajinách. Najčastejšie dovolenky menili Luxemburčania (10%), Francúzi a Čiernohorci (9%). Ich protipólom sú Islanďania, Švédi a Slovinci.

Hoci sa môže zdať, že ide o pomerne nízke čísla, mnoho krajín je od turistického ruchu závislých. Grécko sa snaží opäť získať priazeň cestujúcich, aby sa na populárne ostrovy ako Kos nebáli vycestovať.

 

Silné a bohaté národy nemenia destinácie

 

V porovnaní s minulým rokom Európania viacej menia svoje cestovné plány. Dôvody môžu byť rôzne, ako nepokoje, teroristické hrozby a podobne, ktoré len nedávno ochromili aj centrá Európy. Napriek tomu však mestá ako napríklad Paríž očakávajú, že počet turistov tu tento rok ešte stúpne. Podporia ich zrejme turisti z krajín ako Nemecko, Rakúsko a Dánsko, ktorí nemienia dovolenkovať inde, ako si naplánovali. Ich opakom sú Gréci, Bulhari a Slováci. Tieto menšie národy sa rozhodli, že svoje ciele pravdepodobne zmenia.

 

Prečo cestovať?

 

Príjemnejšie informácie prichádzajú z oblasti, kde sa zisťovalo, prečo Európania najčastejšie cestujú. Čísla ukázali že 39 % z nich cestuje primárne za slnkom a morom. Druhá najpočetnejšia skupina sú tí, čo navštevujú rodinu a príbuzných (38%). Za nimi nasledujú príroda, mestá a kultúra. Najviac sa k moru tešia Slovinci a najmenej Malťania. V prípade Slovákov chce ísť k moru 38%.

Minulý rok si spomedzi destinácií (mimo dovolenky trávenej vo vlasti) Európania najčastejšie vyberali Španielsko (12%), Francúzsko a Taliansko (9%), Nemecko (7%), Rakúsko (6%) a Grécko, Veľkú Britániu, USA, Kanadu a severoafrické krajiny (všetky po 4%).

Ako najužitočnejší zdroj informácií sa zdajú byť referencie a rady od blízkych. Na ne sa spolieha až 51% turistov a až potom to sú rôzne cestovateľské stránky a stránky s hodnoteniami (34%). V porovnaní s európskym priemerom si my najčastejšie necháme radiť od známych (46%).


 

Zdroj/autor: ec.europa.eu, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa