Netradičná výstava: V Levoči si pozriete viac ako 200 kravát významných osobností

2016-04-20 14:00:46 |   |    | 

Máte svoje obľúbené osobnosti? Príďte si pozrieť kravaty, ktoré k nim neodmysliteľne patrili. V Levoči zajtra otvoria zaujímavú výstavu s kúskami našich umelcov aj politikov.



Viac ako 200 kravát od známych a významných osobností politického a kultúrneho života, kravaty tematické, pracovné, ale i také, ktoré pripomínajú umelecké diela. V historickej radnici v Levoči budú môcť návštevníci vidieť túto súkromnú zbierku Anny Šimkuličovej od 21. apríla.

„Táto pani zbiera už desaťročia symbol mužskej elegancie. Kravaty dopĺňajú vyznania od tých, ktorí jej ich darovali,“ uviedla Dáša Uharčeková Pavúková zo Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči. Doplnila, že na výstave návštevníci uvidia kravatu Michalala Dočolomanského, Emila Horvátha či všetkých slovenských prezidentov.


Zberateľke darovali kravaty nielen muži, ale aj mnohé známe ženy ako česká speváčka Helena Vondráčková či Emma Tekelyová.“Nie je veľa vecí, ktoré by patrili k mužom tak verne ako kravata. Tá ich sprevádza v každej dôležitej udalosti v ich živote. Má dlhú históriu, ale až posledných 100 rokov sa dostala na výslnie a stala sa nielenže dostupnou pre každého, ale často aj spoločenskou nevyhnutnosťou. Kravata nie je len kus odevu. Je to aj malé umelecké dielo a zároveň je aj predstaviteľom kultúrnosti nositeľa,“ uviedla zberateľka z Humenného Anna Šimkuličová.

 Vernisáž výstavy sa uskutoční v priestoroch radnice vo štvrtok 21. apríla o 16.00 h.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa