TIPY: Víkend bude patriť najmä matkám, na svoje si prídu aj milovníci veteránov

2016-05-06 00:00:00 |   |    | 

Druhá májová nedeľa patrí tradične všetkým matkám, preto tento sviatok oslavujú na mnohých miestach Slovenska. Pripravený je však aj iný program - v Bratislave sa koná veľký Majáles, v Nitre a Bánovciach nad Bebravou môžete obdivovať veterány a je toho ešte omnoho viac. Pozrite si naše TIPY NA VÍKEND.



 

BRATISLAVA

Od štvrtka 5. do nedele 7. mája bude žiť naše hlavné mesto najmä Majálesom.  Na Tyršovom nábreží sa aj tento rok predstaví mnoho zaujímavých hudobníkov. Vo štvrtok vystúpia na Hlavnom pódiu kapely The Paranoid, Bazztaarklan, Talkshow, Longital a Saténové ruky. V piatok sa tam predstaví Swingless Jazz Ensemble, Tono S. & Beyuz, Billy Barman a Para. Na sobotu sú pripravené koncerty Paprika Korps, Peter Lipa spieva Lasicu, Xindl X, Hex a Polemic. Organizátori pripravili aj rôzne sprievodné akcie (ohňostroj, kreatívny trh a zaujímavé diskusie). V piatok o 19:00 hod. sa cech pekárov a cukrárov Slovenska sa pokúsi zapísať do knihy Slovenských rekordov s Kozlovým rekordným pivným koláčom. V sobotu sa uskutoční cyklistická „Župná dvadsiatka“ s dvomi rôznymi okruhmi.  Deti sa vyšantia na detskom ihrisku a v špeciálnej zóne s animátormi, v Korunovačnom stánku sa na chvíľu zahrajú na skutočnú kráľovnú a pripravené je aj vystúpenie kúzelníka Talostana. Vstupné je zdarma.

Zaujímavý víkend majú pred sebou aj vegetariáni. Vo Fuge sa v sobotu a nedeľu koná VegFest. Budú sa premietať filmy, konať prednášky, ochutnávať jedlá a večer nebudú chýbať ani koncerty. Vstupné je dobrovoľné.

V nedeľu Bratislava privíta tretí ročník jedinečného charitatívneho behu Wings for Life World Run. Tak ako po minulé roky aj tento rok pobežia  v Bratislave a po celom svete pre tých, ktorí behať nemôžu a 100% zo štartovného ide na výskum poranení miechy. Štart je naplánovaný nav nedeľu 8. mája presne o 13:00 pred nákupným centrom Eurovea.

Nedeľa 8.5. bude v bratislavskej ZOO patriť matkám. Programom, ktorý začína o 13:00 hod., Vás bude sprevádzať moderátorka Lenka Šoóšová, ktorá zároveň pokrstí novú Dojčiacu zónu.Detičky sa vyšantia na športových a tvorivých aktivitách, zabavia sa s časopismi a naučia sa tancovať. Maminám bude k dispozícii gynekologická poradňa, kozmetické poradenstvo aj líčenie.

 

LOZORNO

Sviatok matiek oslávia v sobotu 7.5. aj v gazdovskej dedinke Abeland. Deti budú môcť spolu s oteckami pripraviť mamičkám pekný darček. Srdiečka z dreva, prívesky, ekný náramok alebo prstienok. Mamičky zatiaľ budú s menšími deťmi sledovať interaktívne predstavenie pre deti od 3 do 6 rokov s výtvarnou dielňou - Tuláčik a Klára. Začiatok predstavenia je naplánovaný na 11:00 hod. Repríza okolo 15:00 hod.

 

TRNAVA

Trnava dnes bude patriť milovníkom vína. Príďte a ochutnajte niekoľko stoviek vín, medzi ktorými nebudú chýbať tie najlepšie ocenené titulom šampióna. Novinkami tohto ročníka vinárskej súťaže Vino Tirnavia sú oranžové vína a nealkoholické hroznové mušty. O tom, či porota zložená z uznávaných slovenských a zahraničných hodnotiteľov rozhodla dobre, sa budete môcť presvedčiť na verejnej ochutnávke v piatok 6. a v sobotu 7. mája od 15.00 do 23.00 hod v Mestskej športovej hale na Rybníkovej ulici v Trnave. Návštevníci sa môžu zapojiť aj do rôznych súťaží a vyhrať tak zaujímavé hodnotné ceny.

 

PREŠOV

Na východe Slovenska sa tento rok vôbec po prvýkrát predstavia silní muži! V sobotu 7. mája 2016 od 14.00 hod. prebehne v centre Prešova prvé kolo Slovenského pohára silných mužov. Príďte si vychutnať športovú sobotu, pozrieť sa na najsilnejších mužov Slovenska a povzbudiť aj bežcov na Večernom behu Prešovom.

 

KOŠICE

V piatok 6.5. sa bude v Košiciach konať Aeromoto Retro Show, letecký deň v retro štýle s pozemnou a vzdušnou rekonštrukciou bitiek 2. svetovej vojny, dobovou technikou, pyrotechnikou a jedinečným večerným leteckým vystúpením so špeciálnymi efektmi. V areáli Aeroklubu Košice vás od 15:00 do 21:30 hod. očakáva aj bohatý kultúrny program, detské atrakcie, statická ukážka historických automobilov a lietadiel, ohňostroj a koncert Lukáša Adamca.

 

ZVOLEN

Skupina historického šermu Ricasso v spolupráci so skupinou historických scén Tormen a Divadlom na vysokej nohe pre vás pripravili ďalší ročník Noci Strachu a Smiechu. Tentokrát v plesovom duchu pod holým nebom. V piatok aj sobotu sú vstupy o 19:00, 21:00 a 23:00 hod. Vstupné: 5,- € / dospelí, 2,- € / deti od 6 rokov

 

SMOLENICE

V sobotu 7. mája sa bude od 12:00 hod. na lúke pri Kultúrnom dome Smolenice variť guláš. Zabavia vás aj vystúpenia folklórnych súborov, atrakcie pre deti, maľovanie na tvár, skákací hrad, rodeo býk a ukážky vojenskej techniky.

 

HNIEZDNE

V sobotu 7. mája 2016 vás pozývame do Hniezdneho na Slávnosti jari a furmanské preteky, ktoré sa budú konať v Nestville Parku. Podujatie je venované oslave folklóru, ľudovým piesňam a tancom, remeslám, tradíciám a pretekom konských záprahov. Tento rok sa môžete tešiť aj na súťaž okolitých obcí vo varení kapustnice, alebo na súťaž o najkrajšie vyzdobený koč. Vstupné: 2,- €/ dospelí, 1,- € / deti od 3 do 15 r.

 

TRENČIANSKA TEPLÁ

Vychutnajte si jazdy historickou električkou do Trenčianskych Teplíc a v sobotu, 7. mája 2016 zažite deň v znamení svätého Floriána, patróna hasičov.  Čakajú na vás ukážky zásahu profesionálnych i dobrovoľných hasičov, výstava historickej hasičskej techniky, prehliadka depa i občerstvenie. Vaše ratolesti povozíme na Trenčianskej miniatúrnej železnici a vyvrcholením akcie bude súbežná jazda električiek a hasičských veteránov za doprovodu polície. Vstupné: 1,- € / dospelí, 0,50,- € / zľavnené

 

VYSOKÉ TATRY

Príďte načerpať jarné lúče a čistý horský vzduch do Vysokých Tatier, kde sa už 7. mája 2016 od 8:00 do 18:00 hod. uskutoční niekoľko atraktívnych podujatí v rámci Festivalu zdravia a Jarného pochodu. Jarný pochod ponúka nenáročnú trať v dĺžke 8 km (nie je však nutné, aby účastníci absolvovali celú trať). Myšlienkou uvedeného Jarného pochodu je, aby sa návštevníci prišli do Tatier rozhýbať, načerpať jarné lúče a vychutnať si čistý horský vzduch, pričom účastníci nielen spoznajú zákutia Vysokých Tatier, ale aj získajú unikátne tričko a občerstvia sa na pripravených občerstvovacích staniciach. Vstupné: 6,- € / dospelý, 4,- €/ dieťa

V Tatrách vás čaká aj CITY TRAIL, skutočné mestské trailové podujatie, ktorého trasa prevedie účastníkov známymi aj menej známymi uličkami a zákutiami mestských častí Starý, Nový a Horný Smokovec. Podujatie je otvorené pre bežcov aj nordic walkerov, hlavná trasa je v dĺžke cca. 8 km a je zaradená do 2. ročníka bodovanej série Tatry v pohybe – PRESTIGE TOUR. Kratšia trasa v dĺžke 4 km je určená pre rekreačných a začínajúcich bežcov, ktorých však podobne ako účastníkov hlavných disciplín, čaká v cieli motivačná a jedinečná účastnícka medaila, prvá zo zberateľskej kolekcie Tatry v pohybe – PRESTIGE TOUR 2016.

 

KROMPACHY

V sobotu 7.5. pozývame všetkých zdatných, ale aj menej zdatných turistov na Magnezitársku 60-ku - diaľkový horský turistický pochod vo Volovských vrchoch, ktorý odštartuje zo železničnej stanice v Krompachoch.

 

BUDMERICE

V sobotu 7. mája 2016 sa uskutoční 4. ročník súťaže vo varení fazuľovej polievky Budmerická fazuľovica 2016. Súťaž sa koná v areáli Budmerického kaštieľa. Po degustácii vhodí návštevník vstupenku do nádoby družstva s fazuľovicou, ktorú považuje za najlepšiu. Vyhrá družstvo, ktoré nazbiera najviac hodnotiacich vstupeniek. Návštevníci určujú iba jedného víťaza.

 

MYJAVA

50. ročník medzinárodných majstrovstiev Slovenskej republiky v motokrose sa uskutoční tento víkend v kopaničiarskom regióne Myjavy. Z dôvodu konania športového podujatia - Slovenského pohára s podtitulom Kopaničiarsky duatlon - budú v sobotu 7. mája 2016 v čase od 11.00 do 14.30 h v obciach Priepasné a Polianka úplne uzatvorené pozemné komunikácie. Dopravné obmedzenia budú aj na miestnych komunikáciách v intraviláne ďalších obcí. V sobotu je pre vás zdarma pripravených niekoľko koncertov s vrcholom v podobe kapely Gladiator, ktorá vystúpi o 21:00 hod. Preteky Motokrosu Myjava začnú v nedeľu o13:00 hod.

 

UHROVSKÉ PODHRADIE

Počas víkendu 7. a 8. mája 2016 sa uskutoční na hrade Uhrovec prvý ročník hradného rínku, ktorý privíta remeselníkov zo širokého okolia a poteší oči krásnymi výtvormi ľudských rúk. Potešenie sa nájde aj pre hladné žalúdky v podobe vychýreného guláša a iných dobrôt od pohostinného kastelána hradu. Medzi starými múrmi tiež zaznie dávna hudba z dôb renesancie či baroka v podaní potulných umelcov.

 

VÍGĽAŠ

Pozývame vás na 2. ročník Žigmundových slávností, ktoré sa uskutočnia 7. a 8. mája 2016 na zámku Vígľaš! Príďte sa pozrieť ako to vyzeralo za čias slávneho Žigmunda Luxemburského na zámku. Pripravili sme pre vás historický stanový tábor, šermiarske súboje, ukážky historických jedál a tradičných slovenských remesiel.

 

NITRA

Veteran Car Club cez víkend organizuje už 25. ročník zrazu historických vozidiel. V sobotu 7. mája vyrazia vozidlá už o deviatej ráno zo Salaša Cabaj smerom na Pereš - Močenok - Hornú Kráľovú - Hájske - Patu - Sereď - Šintavu a približne o 10.00 h si spravia prestávku v Múzeu holokaustu v Seredi na Kasárenskej ulici, kde sa zdržia viac ako hodinu. Odstavené autá si tam počkajú na tých, ktorí budú mať chuť pokochať sa nimi zblízka. Vstupné: 2,- € / os. (nad 6 rokov)

Druhá etapa sa pôjde zo Serede cez Šintavu - Vinohrady nad Váhom - Dvorníky - Bojničky - Hlohovec - Pastuchov - Lukáčovce - Alekšince - Zbehy - Lužianky po Penzión Hoffer. Tretia od Penzióna Hoffer poputuje do Nitry na Kalváriu a posledná z Kalvárie cez Horné Krškany - Dolné Krškany - Ivánku pri Nitre - Mojmírovce späť na Salaš Cabaj.

Podľa predsedu Veteran Car Clubu Nitra Daniela Latečku si diváci budú môcť pozrieť okolo 100 kusov vozidiel a motocyklov, medzi ktorými nebudú chýbať ani také unikátne kúsky ako Cadilac De Ville r. 1959, Fiat Siata, Škoda Tudor Cabri či motocykle Indian, BSA a veľa iných.

 

ČERVENÝ KLÁŠTOR

8. mája 2016 vás pozývame do Pienin na Jarný deň otvorených dverí na prehliadku kúpeľov Smerdžonka a spoločného areálu Dunajec Village.

 

HRABUŠICE

Na Podlesku sa 8. mája oficiálne otvára letná turistická sezóna v Slovenskom raji ako sa patrí turistikou a rezkou hudbou, o ktorú sa postarajú Kandráčovci.

 

BARDEJOV

V nedeľu 8.5. pozývame všetkých milovníkov koní do areálu Spojenej školy v Bardejove na už XXII. jazdecké preteky v parkúrovom skákaní. Podujatie sprevádza bohatý sprievodný program pre dospelých i deti. Vystúpi country skupina Tuláci, deti si môžu zajazdiť na poníkoch, zabaviť sa na skákacom hrade, autíčkach, šmýkačkách, alebo si kúpiť suvenír, medovníček, drevenú hračku či veselý balónik. Všetkým padnú vhod stánky s občerstvením.

 

BECKOV

Hrad Beckov pripravil v nedeľu 8. mája, pri príležitosti Dňa matiek, program venovaný najmä mamičkám, rodičom a ich detičkám. Vstúpite do rozprávkového sveta bábkového divadla Dúha s jeho príbehmi o rodičoch a ich ratolestiach. V prvom predstavení (zač. o 11:00) „O neposlušnej maminke“ sa dozviete príbeh rodinky s dvoma nezbednými deťmi, Lenkou a Filipom. V druhom predstavení „Katkine výmysly“ (15:00) zažijú deti milé akčné i poučné chvíle. Počas soboty aj nedele od 10:00 do 16:00 môžete „absolvovať“ Lukostreleckú školu na hornom nádvorí hradu, kde Vás majster lukostrelec oboznámi so zbraňou, ktorá sprevádza ľudstvo viac ako 50 000 rokov. Naučí Vás, ako uchopiť lučište, napnúť tetivu a zamieriť, aby Váš šíp trafil cieľ. Podučiť sa streľbe môžu veľkí i malí, praváci, aj ľaváci, pre ktorých má luky podľa ich ruky a veľkosti. Malých strelcov s najpresnejším okom čaká sladká odmena.

 

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU

Námestie v Bánovciach nad Bebravou sa zaplní staručkými autami. V sobotu sa tu uskutoční zraz veteránov. Podujatie spestrí kultúrny program - hudobné predstavenie Základnej umeleckej školy Dezidera Kardoša a tanečné vystúpenie zoskupenia Dancando. Výstava auto – moto veteránov sa preruší o 11.00 hod. a presunie sa do priestorov Auto Moto Múzea v Lehote pod Vtáčnikom. Tu sa uskutoční vyhodnotenie zrazu. Tešiť sa môžete na 140 historických motocyklov a automobilov.

 

TERCHOVÁ

V sobotu sa od 10:00 do 17:00 hod. uskutoční v Penzióne pod Oblazom 1. terchovský garážový výpredaj.

 

SOBLAHOV

Dňa 7.5.2016 o 12:00 sa v areáli chaty pod Ostrým vrchom uskutoční Folk fest, na ktorom vás čakajú rôzne hudobné vystúpenia aj animácie. Vstupné: 3,- € / dospelí (od 15 rokov), deti zdarma

 

LUČENEC

V mestskom sa tento víkend koná Výstava psov. Posudzovanie je naplánované od 9:30 hod. a samotné súťaže od 15:00 hod. Vstup zdarma.

 

LIESEK

V hotelovom rezorte Oravský Háj v obci Brezovica je v dňoch 6. - 7. mája 2016 pripravený 2-dňový vínny festival. Návštevníkom sa predstaví 12 vinárstiev z celého Slovenska. Počas festivalu budú mať návštevníci možnosť ochutnať výnimočné slovenské vína a syry. Pripravený je atraktívny program, ktorý zahŕňa ľudovú hudbu, rôzne vystúpenia, pečenie býka a iné. Pre deti bude pripravený samostatný program s animátormi. Vínny pas – 10,- €

 

RAKÚSKO

Na zámku Schlosshof stretnete tento víkend mušketierov. Pod mottom „ Jeden za všetkých - všetci za jedného“ na vás čakajú skvelé vystúpenia ušľachtilých zástupcov konskej ríše a veľkolepý turnaj, kde budú musieť traja mušketieri zabojovať za záchranu krásnej dámy. Veľkolepé divadlo v podaní hviezdnych jazdcov a ešte dokonalejších koní prebiehajúce na slávnostnej zámockej lúke vám umožní nahliadnuť do sveta skutočných hrdinov a nikdy nevzdávajúcich sa gentlemanov. Vstupné do celého areálu vrátane podujatia: 13,- € / dospelí, 8,- € / deti (6 – 18 rokov, 34,- € / rodina. Aj tu platí vaša ročná vstupenka: 34 ,- / dospelí, 19,- € / deti.

 

ČECHY

Kúpeľná sezóna v Kúpeľoch Luhačovice začne aj tento rok trojdenným pásmom programov Otvárania prameňov v piatok 6. mája. Zmes pestrých zážitkov a zábavy okorení už v piatok v sále Rondo koncert najpopulárnejšej českej speváčky Lucie Bílej. Na sobotu je pripravený rôznorodý a zábavný program pre deti i dospelých v parku na Kúpeľnom námestí. Nedeľa je spojená so slávnostnou svätou omšou, po ktorej nasleduje svätenie prameňov.

Kúpeľnú sezónu otvoria tento víkend aj v Karlových Varoch. Tento rok má táto akcia ešte slávnostnejší nádych. Celé mesto žije Karolom IV., pretože Česká republika si v roku 2016 pripomína významné výročie, 700 rokov od narodenia tohto významného českého kráľa a rímskeho cisára. V piatok 6. mája sa koná remeselný trh, hraná prehliadka Karel vo Varoch a koncerty. V sobotu 7. mája je na programe Svätenie prameňov, Historický sprievod Karla IV. mestom, požičovňa gotických kostýmov, remeselný trh, stredoveké súťaže, rytierske súboje, detské popoludňajšie slávnosti, koncerty, Foodfestival, porcelánové slávnosti. V nedeľu 8. mája prebehne remeselný trh, stredoveké súťaže, rytierske súboje, koncerty, porcelánové slávnosti. Akcie spojené so začatím kúpeľnej sezóny sú zadarmo.

 

MÍĽA PRE MAMU

Po celom Slovensku sa v sobotu 7. mája konajú oslavy Dňa matiek. Ich súčasťou je Míľa pre mamu a zaujímavý program pre mamičky aj deti všetkých vekových kategórií. Tešia sa na vás v týchto mestách a obciach:

Bánovce nad Bebravou - MC Anjelikovo

Banská Bystrica – RC Hviezdička

Banská Bystrica - MC Mamina

Bernolákovo, - KC Prístav

Bratislava -  RC Dlháčik, RC Klbko, RC Kramárik, RC Obláčik, RC Prešporkovo, RC Ráčik a Únia materských centier

Brezno - MC Slniečko

Detva - Studnička

Dolný Kubín - MC Píšťalka

Handlová - MC Lienka

Hriňová - MC Mravček

Kežmarok - MC Slimáčik

Košice - MC Lentilka,

Košice - RC Stonožka

Levice - MC Medulienka

Lipov - MC Nezbedko

Lučenec - MC Jahôdka

Malacky - MC Vánok

Martin - RC Wings

Myjava - MC Pampúšik

Námestovo - RC Drobček

Nitra - MC Klokanček

Nová Baňa - MC Gašparko

Nováky - MC Nováčik

Opatovská Nová Ves - RC Štvorlístok

Pohronská Polhora - MC Macík

Poprad - MC Bambino

Považská Bystrica - MC Včielka

Prakovce - MC Harmónia

Prešov - ROC Emerka

Prievidza - MC Slniečko

Pukanec - MC Pukanček

Revúca - MC Gombíkovo

Rohožník - MC Kvietok

Sabinov - MsKS

Senica- MC Stonožkine slniečka

Senec - Senecké slniečko

Sereď - MC Mamaklub

Sliač - MKS

Stará Turá - MC Žabka

Svätý Jur - MC Piškótka

Šajdíkové Humence - TJ Kerko

Šaľa - MC Mamy mamám

Trenčín - MC Srdiečko

Veľké Zálužie - MC Blšky

Veľký Krtíš - RC Hruštička

Vranov nad Topľou - MC Slniečko

Vráble - MC Chrobáčik

Zlaté Moravce - MC Mami - Oáza

Žarnovica - CVČ

Žilina - MC Nezábudka

Žitavany - ZŠ J.V.Šimka

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa