Euro dovolenka roka: Toto musíte vedieť o mestách, kde hrajú naši!

2016-06-10 00:00:01 |   |    | 

Futbalový ošiaľ práve začína a v jeho víre sa ocitne aj Slovensko. Celá krajina bude sledovať, ako sa bude na majstrovstvách dariť našim reprezentantom. Najlepšia atmosféra bude nepochybne priamo v centre diania, desiatich francúzskych mestách, ktoré budú nasledujúci mesiac žiť futbalom. Naši sa v základnej skupine predstavia v Bordeaux, Lille a Saint-Étienne. Ak ich chcete ísť podporiť osobne, vieme, ako na to.



 

BORDEAUX

Prvý zápas odohrá slovenská reprezentácia už túto sobotu v Bordeaux. V roku 2013 Francúzi rozhodli, že práve „mesto vína“ je okrem Paríža v celej krajine to najlepšie pre život. Naši fanúšikovia sa teda okrem futbalu určite majú na čo tešiť.

Mohlo by vás zaujímať: Novinky a zaujímavosti z turnaja EURO 2016 na Športky.sk

 

AKO SA DOSTAŤ DO BORDEAUX

Cestovné kancelárie ponúkajú na náš zápas charterové lety aj autobusové zájazdy z Bratislavy. Ak sa však chcete do Bordeaux vydať na vlastnú päsť, priame letecké spojenie je možné z neďalekej Viedne.

Z Bratislavy sa do Bordeaux dostanete aj pravidelnou autobusovou linkou. Za spiatočný lístok zaplatíte asi 170 eur, vedzte však, že cesta trvá takmer 30 hodín.

Ak sa vám podarí získať lacnú letenku do Paríža, môžete sa do Bordeaux za tri hodiny prepraviť rýchlovlakom TGV. Jednosmerná cesta vás bude stáť od 20 eur, počítajte však skôr so sumou okolo 70 eur (v závislosti na tom, v akom predstihu lístok kúpite).

Mnoho fanúšikov volí cestu autom, ktorá meria takmer 1800 kilometrov. Náklady na jeden smer sú asi  220 eur, teda po rozdelení nákladov napríklad na štyri osoby je toto najlacnejšia alternatíva. Buďte však pripravení na to, že v aute strávite asi 20 hodín. A to hovoríme len o jednom smere.

 

AKO SA DOSTAŤ NA ŠTADIÓN

Sta de Bordeaux sa nachádza asi 8 kilometrov od centra mesta. Ak naň pôjdete zo železničnej stanice St. Jean, kde končí aj rýchlovlak, nastúpte na električku C, ktorá vás asi za 35 minút dopraví k Parc des Expositions / Stade Euro. Rovnaký spôsob dopravy môžete využiť aj od fanzóny na Esplanade des Quinconces. Tam máte možnosť využiť aj električku B, ktorá vás dovezie na stanicu La Cité du Vin, odkiaľ jazdí  futbalový špeciál. Ak prichádzate z letiska, musíte si k doprave prirátať aj na príjazd na Gare St Jean, kam vás dovezie expresný autobus číslo 1.

 

FANZÓNA

Ako sme už spomenuli, fanzóna bude pripravená na jednom z najväčších námestí v Európe Esplanade des Quinconces, kde čaká futbalových fanúšikov okrem priameho prenosu všetkých zápasov na skutočne veľkoplošnej obrazovke (116 m²) aj bohatý večerný program vrátane hudobných koncertov.

 

NOČNÝ ŽIVOT

Mnoho podnikov a klubov nájdete v oblasti okolo Les Quais neďaleko železničnej stanice St. Jean.

 

PAMIATKY

Hlavné mesto Akvitánska je po celom svete preslávené najmä vďaka vínu. Prvé vinice tu založili už pred 2000 rokmi Rimania a dnes sa z Bordeaux ročne vyváža 800 miliónov fliaš tohto lahodného moku v hodnote troch miliárd eur. Mesto je však známe aj vďaka klasicistickej architektúre, ktorá sa tu za 200 rokov prakticky nezmenila. Čo teda treba v Bordeaux vidieť?

Rive Droite: Z pravého brehu rieky Garonne sa vám naskytne pôsobivý výhľad na mesto a jeho slávne budovy.

Mirroir d'Eau: Vodné zrkadlo je jednoznačne najkrajším miestom v Bordeaux. Nachádza sa pred impozantným palácom Palais de la Bourse z 18. storočia, ktorý sa pôsobivo zrkadlí v jeho vodách. Nad nimi sa v pravidelných intervaloch zdvihne na 3 minúty hustá hmla, ktorá z tohto miesta robí nezabudnuteľnú atrakciu, zapísanú na zozname UNESCO.

La Cité du Vin: Ak chcete spoznať Bordeaux ako mesto vína, navštívte toto novootvorené 10-podlažné múzeum na Quai de Bacalan neďaleko centra.

Tour Pey Berland: Gotická veža meria 50 metrov a bola postavená medzi rokmi 1440 a 1466. Až o 200 rokov neskôr na jej vrchol pribudla zlatá socha Notre Dame de l’Aquitaine. Keď k nej vystúpate presne 231 schodov, naskytne sa vám nádherný výhľad na mesto.

Palais Gallien: Mesto Bordeaux založili keltské kmene, skutočný rozkvet však zažilo až o 200 rokov neskôr pod nadvládou Rimanov. Vtedy sa nazývalo Burdigala a jedinou pamiatkou, ktorá toto obdobie dnes pripomína, sú ruiny amfiteátra z 3. storočia.

Stade Chaban-Delmas: Priamo v centre sa nachádza aj Stade Chaban-Delmas (kedysi známy ako Parc Lescure), prvý štadión na svete s krytými miestami na státie bez stĺpov, ktoré by zavadzali vo výhľade. V roku 1938 sa tu konali zápasy Majstrovstiev sveta vo futbale.

Trojuholník: V časti mesta medzi Place Gambetta,  Grand-Théâtre a Place Tourny sídlia najvychytenejšie módne značky. Neďaleko sa nachádza najdlhšia pešia zóna v Európe – 1250-metrová ulica Rue Sainte-Catherine.

 

LILLE

Zápas proti Rusku odohrajú naši futbalisti v Lille. Kedysi pochmúrna industriálna metropola sa dnes premenila na rušné kultúrne a obchodné centrum, ktorého pivárne, tehlové domy a nádherné zvonice môžete obdivovať aj cestou na štadión. Ak však v meste pobudnete dlhšie, rozhodne sa nudiť nebudete.


 

AKO SA DOSTAŤ DO LILLE

Ak do Lille neletíte charterovým letom, najjednoduchšie sa sem dostanete z Paríža vysokorýchlostných vlakom TGV. Ten zvládne 225-kilometrovú vzdialenosť prekonať za hodinku.  Denne premáva na trase Paríž - Lille asi 20 rýchlovlakov, prvý odchádza z hlavného mesta o 6:46 hod, posledný o 22:21 hod. Východzie stanice sú dve - Gare du Nord a letisko Charlesa de Gaulle. Je teda ideálne, ak priletíte práve na najväčšie letisko v Paríži (napríklad z Viedne alebo Budapešti). Cena cestovného lístka na vlak začína na 15 eurách, priemerne však za jeden smer zaplatíte okolo 30 - 40 eur.

 

AKO SA DOSTAŤ NA ŠTADIÓN

Futbalový štadión Stade Pierre Mauroy sa nachádza asi 6 kilometrov južne od centra mesta. Dopravu autom organizátori Majstrovstiev sveta neodporúčajú, najľahšie sa sem dostanete metrom z centra alebo z hlavnej železničnej stanice Gare Lille Flanders. Práve tu tiež končí TGV vlak z Gare du Nord, takže len prestúpite. Ak prídete vlakom z letiska, ten končí na stanici Gare Europe, takže budete musieť prejsť pešo asi 500 metrov na hlavnú stanicu. Cestou však aspoň uvidíte fanzónu, ktorá sa nachádza medzi oboma železničnými stanicami.

Na stanici metra treba nastúpiť na žlté metro číslo 1 smer 4 cantons a vystúpiť na predposlednej (Cité Scientifique) alebo poslednej (4 cantons - Stade Pierre Mauroy) zastávke. Odtiaľ prejdete ku štadiónu pešo (cca 900 metrov / 10 minút). Jednorazový lístok na metro, resp. akúkoľvek hromadnú dopravu v meste stojí 1,60,- €.

 

FANZÓNA

Ako sme už spomenuli, fanzóna s kapacitou 25 000 fanúšikov sa nachádza medzi stanicami Lille Europe a Lille Flanders a ľahko sa k nej dostanete aj metrom. K dispozícii tam samozrejme bude veľkoplošná obrazovka a stánky s občerstvením.

 

NOČNÝ ŽIVOT

Najviac rôznych barov nájdete na Rue Masséna a v jej okolí.

 

PAMIATKY

Hoci kroky väčšiny Slovákov povedú tento rok do Lille najmä za futbalom, toto mesto vám mnoho zaujímavého ponúka po celý rok. Ak ho chcete spoznať naozaj podrobne, dávame vám do pozornosti City Pass za 25 eur, s ktorým budete mať zdarma vstup do všetkých múzeí a turistických atrakcií aj hromadnú dopravu (metro, autobusy aj električky). Naviac získate zľavu do niektorých obchodov a reštaurácií. A čo teda v Lille nevynechať?

Stará štvrť La Vieux Lille: Poprechádzajte sa po malebných uličkách s mnohými reštauráciami a katedrálou Notre Dame de la Treille.

Porte de Paris: Víťazný oblúk bol postavený koncom 17. storočia pri príležitosti dobytia mesta Ľudovítom XIV.

Place du Général-de-Gaulle: Hlavné námestie s domami zo 17. až 20. storočia a pôsobivou fontánou je rušným miestom, kde sa stretávajú mladí aj starí.

Radnica: Budova radnice bola postavená v rokoch 1924 až 1932. Jej 104-metrová veža je zapísaná na zozname UNESCO.

Palác Rihour: Vzácna gotická stavba pochádza z polovice 15. storočia. Dnes nájdete na jej prízemí turistické informačné centrum.

Chambre de Commerce: Pôsobivej budove zo začiatku 20. storočia dominuje veža s hodinami.

Vieille Bourse: Starú burzu tvorí 24 renesančných domčekov z roku 1653, ktoré sú zoskupené okolo nádvoria, kde dnes nájdete antikvariát a hráčov šachu.

Palais des Beaux Arts: Milovníci umenia v Lille rozhodne nevynechajú návštevu múzea s fantastickou zbierkou malieb z 15. až 20. storočia, ktorá zahŕňa aj diela Rubensa, Van Dycka či Maneta.

Euralille: V roku 1994 slávnostne otvorili modernú časť mesta s futuristickými stavbami, ktorým dominuje stanica Lille Europe, výstavnícke centrum Lille Grand Palais a nákupné centrum Euralille.

Citadela: Na severozápadnom konci Boulevardu de la Liberté stojí masívna obranná pevnosť v tvare hviezdy zo 17. storočia.

Le Musee de la Maison Natale de Charles de Gaulle: Ak chcete vidieť, kde sa v roku 1890 narodil Charles de Gaulle, vydajte sa na Rue Princesse. V múzeu nájdete mnoho osobných artefaktov tohto vojaka, generála a politika.

 

SAINT-ÉTIENNE

Posledný zápas odohrajú naši v Saint- Étienne. Mesto na východe Francúzska nie je len priemyselným a športovým centrom, má čo ponúknuť všetkým turistom.

 

AKO SA DOSTAŤ DO SAINT-ÉTIENNE

Od Slovenska je Saint- Étienne vzdialené asi 1500 kilometrov. Cesta autom vám bude trvať okolo 14 hodín a vrátane poplatkov a paliva vás bude jeden smer stáť asi 180 eur.

Ak uprednostňujete leteckú dopravu, z Viedne, Budapešti aj Prahy lietajú pravidelné linky do Lyonu, ktorý je vzdialený 62 kilometrov. Odtiaľ môžete do Saint- Étienne cestovať napríklad vlakom, ktorý jazdí každých cca 45 minút, stojí  11,50 eura a do cieľa vás dovezie za tri štvrte hodinu.

Ako pri prechádzajúcich alternatívach, aj tu je možnosťou let do Paríža a následný presun rýchlovlakom. Do Saint- Étienne sa dostanete za necelé tri hodiny a cca 80 eur.

 

AKO SA DOSTAŤ NA ŠTADIÓN

Stade Geoffroy Guichard je jediným francúzskym štadiónom, ktorý sa nachádza priamo v meste, preto je doprava na miesto konania zápasu pomerne jednoduchá. Necelé tri kilometre od centra mesta, resp. od železničnej stanice zvládnete prejsť aj pešo.

 

FANZÓNA

Fanzóna bude umiestnená v parku Francoisa Mitteranda neďaleko železničnej stanice.

 

NOČNÝ ŽIVOT

Najviac podnikov nájdete v okolí Rue Michelet a Place Neuve.

 

PAMIATKY

Saint–Etienne je jediným francúzskym mestom zaradeným do zoznamu UNESCO City of Design, takže vám bude stačiť len tak sa túlať ulicami. Ak by vám to nestačilo, môžete navštíviť niekoľko múzeí alebo planetárium. Je toho však viac:

Musée d´Art Moderne et Contemporain: V Saint- Étienne môžete obdivovať jednu z najväčších zbierok umenia 20. a 21. storočia v celom Francúzsku, ktorá zahŕňa aj práce Pabla Picassa či Marcela Duchampa.

Musée d'Art et d'Industrie: V nedávno zrenovovanom múzeu umenia a priemyslu môžete na troch podlažiach spoznať hlavné priemyselné odvetvia tohto mesta: cyklistiku, zbrojársky priemysel a textil.

Place du Peuple: Na tomto námestí a v jeho okolí nájdete najvychytenejšie módne obchody, ale aj preslávenú čokoládovňu.

Rue des Martyrs de Vingré: Pešia zóna je obľúbeným miestom na večerné posedenie. Určite tu nájdete reštauráciu, ktorá ponúka práve to, na čo máte chuť a povečeriate na terase.

Cité du Design: Saint- Étienne je jediné francúzske mesto, ktoré sa pýši titulom „UNESCO mesto dizajnu“ (a druhé v Európe po Berlíne). Cité du Design je centrom vzdelávania, výskumu a experimentov, konferencií a výstav. Aktuálne tam môžete pri príležitosti šampionátu vidieť výstavu „Polčas“ (o dizajne a futbale).

Musée des Verts: Prvé francúzske múzeum venované futbalovému tímu sa nachádza neďaleko štadiónu Geoffroy-Guichard.

Site Le Corbusier: Najväčší architektonický komplex v Európe a druhý na svete sa momentálne uchádza o zápis na zoznam UNESCO.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, pixabay, wikimedia, OTCL Lille, Saint-Etienne Tourisme
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa