Supertipy na výhodnú dovolenku: Najlepší pomer kvality a ceny nájdete v týchto krajinách

2016-07-03 00:00:01 |   |    | 

Najviac zlacnela Južná Afrika. Hodnota miestneho randu poklesla za posledné štyri roky až o 40 percent a výhodné ceny prilákali minulý rok do krajiny obrovské množstvo turistov. Výborný pomer ceny a kvality však Slováci nájdu aj v ďalších destináciách. Ktoré to sú?



 

Keď som minulú jeseň odchádzal do Juhoafrickej republiky, pohyboval sa kurz randu okolo 0,066 eur, po pár mesiacoch spadol na 0,055 eur, na tejto hodnote bol aj tohto roku v máji,“ všíma si programátor Ján Nagy, ktorý na konci roka 2015 cestoval po juhu Afriky. Za posledné štyri roky sa kurz znížil o 40 %, od minulého roka o 25 %. Kde všade je pre Slovákov lacnejšie?

Južná Afrika momentálne vedie. Spomínaný pokles prilákal minulý rok do krajiny 25 tisíc ľudí z päťmiliónového Dánska. Slovákov odcestovalo do Juhoafrickej republiky len 2,2 tisíc (obe krajiny majú rovnaký počet obyvateľov). Pretože rand voči európskym menám ďalej oslabuje, dá sa očakávať vzrastajúci trend návštevnosti.

Od nosorožcov cez hory až k tučniakom

Dvadsiata štvrtá najväčšia krajina sveta láka na množstvo exotických atrakcií. Od národných parkov so žirafami a nosorožcami sa cez vysoké Dračie hory na hranici s Lesothom možno dostať na južné pobrežie, po ktorom pochodujú tučniaky.

K najobľúbenejším atrakciám patrí úchvatný kaňon rieky Blyde, Krugerov národný park s „veľkou päťkou“ (lev, byvol, nosorožec, slon a leopard) a Johanneburg s legendárnou štvrťou Soweto a ďalšími miestami, kde sa písala história boja proti rasovej segregácii.

 

Pád juhoafrickej meny môžeme pozorovať i na populárnom „Big Mac Indexe“, v ktorom hrá rolu cena hamburgeru Big Mac v rôznych krajinách sveta. Britský magazín The Economist ho sleduje od roku 1986. Z tohtoročných čísel vyplýva, že Juhoafrická republika je štvrtou najlacnejšou (41. najdrahšou) zo 44 sledovaných krajín sveta. Priemerná cena Big Macu je tam 1,77 amerických dolárov, zatiaľ čo v Slovenskej republike stojí 3 doláre a vo Švajčiarsku dokonca 6,44.

Nakupovať v Južnej Afrike sa vyplatí oveľa viac druhov tovaru než len hamburgery. „Neuveriteľne lacné je ovocie. Kilo pomarančov som kupoval za cenu okolo desiatich centov. Majú tam tiež lacnejší benzín,“ spomína Ján Nagy.

Čím je JAR zaujímavá?

Juhoafrická republika je tiež krajinou vína. Mnohé tamojšie odrody môžete kúpiť i v slovenských obchodoch. Za ušľachtilým nápojom ľudia radi podnikajú výlety do mestečiek Stellenbosch či Franschhoek. Majú ideálnu polohu pre výlety z Kapského mesta. Čo ďalej môžeme objavovať v týchto končinách sveta?

Národný park Addo Elephant: Nájdeme tu jedno z najväčších stád slonov na juhu Afriky. V okolí je obľúbené miesto Port Elizabeth.

Port Elizabeth: Populárny prístav s množstvom pôvabných rybích reštaurácií.

Pretória: Hlavné mesto krajiny. Okrem Pretórie sa ako hlavné mestá uvádzajú tiež Bloemfontein (tam sídli najvyšší súd) a Kapské mesto (parlament).

Mys Dobrej nádeje: Tu sa stretávajú vlny Indického oceánu a Atlantiku, v okolí ľudia radi navštevujú kolóniu tučniakov alebo ostrov tuleňov.

Stolová hora: Najlepší výhľad na Kapské mesto je práve z nej. Dá sa na ňu dostať lanovkou.

 

Nižšia cenová hladina má svoju logiku. Kúpna sila Juhoafričanov je asi o 15 % nižšia než kúpna sila obyvateľov našej Slovenskej republiky. Keď k tomu pridáme oslabujúcu menu a úchvatné prírodné scenérie, máme jasný dôvod toho, prečo sa záujem o cesty do tejto lokality začína zvyšovať.

 

Zlacňuje sa i v Namíbii

Podobne ako juhoafrický rand je na tom namíbijský dolár. Zatiaľ čo v júni 2015 ste jeden dolár v zmenárni dostali za zhruba 0,7 euro, dnes by vás stál takmer o štvrtinu menej. Pre slovenských cestovateľov je teda v Namíbii teraz rovnako lacno ako v Juhoafrickej republike.

S cenami pre slovenských turistov na tom bude počas zvyšku roka 2016 podobne i Európa a blízke okolie. Za päťdesiateurovú bankovku zmenenú na miestnu menu toho viac než doma kúpime v Bulharsku, Maďarsku a Turecku. Z pochopiteľných dôvodov výrazne zlacňuje Egypt (tam v posledných rokoch klesli ceny o desatinu) a Tunisko.

Južná Afrika však jasne vedie. Pre návštevníkov zo Slovenskej republiky je okrem priaznivej cenovej hladiny pozitívne i to, že si pri ceste nemusia prestaviť hodinky. V období nášho letného času totiž majú Juhoafričania rovnaký čas. O kráse Krugerovho národného parku a ďalších safari lokalít sa ani nemusíme viac zmieňovať.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Naprieč Juhoafrickou republikou

Spoznajte fascinujúcu divočinu Krugerovho národného parku veľkú ako takmer polovica rozlohy Slovenskej republiky alebo ohromné slonie stáda v Addo Elephant.

Spolu s českým sprievodcom si počas 16 nezabudnuteľných dní odpočiniete i pri myse Dobrej nádeje a pri viniciach v okolí Kapského mesta.

 

Najvyššia krčma v Afrike

Zaujíma vás, kde nájdete najvyššie položený hostinec na africkom kontinente a ako sa tam dostať? Viete, ktorá časť sa nazýva „Africké Švajčiarsko“? V tom prípade sa s nami vydajte na cestu do Dračích hôr prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

To najlepšie z Južnej Afriky

Absolútny pokoj, pohoda, len hory a okolitá príroda. Tak to vyzerá v Dračích horách, ktoré na tejto ceste spoznáte spolu s úžasnými zátočinami rieky Blyde a všetkými krásami Kapského mesta včítane Stolovej hory. Splňte si sen a vydajte sa s nami do Afriky. Teraz lacnejšie než kedykoľvek predtým!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.4/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa