O pár dní začína olympiáda: Športovať sa bude priamo na božských plážach Ria

2016-07-31 00:00:01 |   |    | 

Len 3 kilometre od zátoky s gigantickou sochou Ježiša Vykupiteľa a ikonickým vrchom „Cukrová homoľa“ budú o medaily zápoliť kanoisti, 3,5 kilometra od Ježiša si zas pod páliacim slnkom na pláži Copacabana zmerajú sily plážoví volejbalisti a diaľkoví plavci. Olympiáda sa tentoraz odohrá na slávnych plážach a ďalších najkrajších miestach sedemmiliónového Ria.



 

Štyri roky uplynuli ako voda a anglický čaj pod piatimi kruhmi strieda brazílska káva. Najlepšej lokality sa od usporiadateľov dočkali plážoví volejbalisti a diaľkoví plavci. Svoje radosti a drámy budú prežívať na piesku a vo vodách svetoznámej pláže Copacabana. Toto nebude len o zážitkoch zo športu, krásne miesto vyženie všetky emócie na maximum.

Štvorkilometrová pláž si získala popularitu hlavne výhľadmi, ktoré z nej opaľujúci sa ľudia majú. Z oboch koncov vidia, ako sa do svetlého pobrežného piesku zarezáva more. Priamo z pláže možno vidieť aj oslnivú „Cukrovú homoľu“ alebo vrch Corcovado so špecifickým tvarom známym z pohľadníc a katalógov.

Keď sa na homoľu vydáte lanovkou, prežívate príjemné mrazenie, pri ktorom vás síce mierne desí to, ako ste vysoko, ale zároveň si vychutnávate pohľady na úžasné okolie – tu najviac povie fotka.

Neďaleko pláže budú mať svoje závody i jachtári. Copacabana však nie je jediné krásne miesto v Riu. Za ešte o niečo atraktívnejšie môžeme označiť spomínané okolie slávnej Ježišovej sochy a horu Corcovado. A tiež technický div – štadión Maracaná. Športovisko, na ktoré sa zmestí 200 tisíc divákov je unikátom i v dnešnej dobe, nehovoriac o roku 1950, kedy tam na finále majstrovstiev sveta vo futbale prišlo 199 854 ľudí.

Spoločne s Copacabanou a Maracaná patrí medzi hlavné dejisko olympiády tiež Deodoro a Barra da Tijuca. Tieto strediská sú trochu ďalej od hlavných atrakcií mesta. I keď v prípade Barra to neplatí tak doslovne. Tam sa hrá napríklad golf. A práve z olympijského golfového ihriska je vidieť priamo na more. Leží totiž hneď vedľa pláže.

 

Z Ria k Diablovmu pažeráku

Populárny je tiež letecký výlet k najrozsiahlejšiemu systému vodopádov na svete - Iguacu. Z Ria totiž na letisko Iguacu lieta priama linka. Nie je na tom nič zvláštne, o obrovské brazílsko-argentínske vodopády je totiž veľký záujem. Keď sa k nim postavíte, otvorí sa pred vami úžasné prírodné divadlo. Dohromady 275 kaskád padá síce „len“ z výšky 72 metrov, ale v neuveriteľnej šírke 2700 metrov. Kam sa pozriete, všade vodopády. Lávky s vyhliadkami vedú čo najbližšie k padajúcej vode, vďaka tomu sa dojem umocňuje. Skrátka paráda.

Dych berúcich miest nájdeme v Brazílii mnoho a je dobre, že olympijské hry pomôžu mnohé z nich objaviť. Poznáte trebárs Salvador da Bahia? Do roku 1763 to bolo hlavné mesto. Alebo poznáte monumentálnu operu pre 700 ľudí v Manause, meste, ktoré je prakticky obklopené pralesom? Oboznámiť sa s touto zaujímavou krajinou sa skrátka vyplatí.

 

Prečo je Brazília krásna?

 Medzi turistami je najväčšia juhoamerická krajina (a okrem toho tiež piata najväčšia krajina celého sveta) veľmi populárna. Okrem Ria de Janeira totiž skrýva rad pútavých miest. Pozrime sa na niektoré z nich:

Amazónia

Prechádzať sa po dažďovom pralese, pozorovať kajmany, ísť na návštevu do slamenej chyže alebo sa plaviť po rieke na kanoe a loviť pritom dravé pirane, to je pre väčšinu obyvateľov stredu Európy ťažko predstaviteľná myšlienka. Pri zájazdoch do Brazílie však tento sen prechádza do reality.

Vodopády Iguacu

Džípom po pralese, indiánskou cestičkou k vode, loďkou pod vodopád a potom výťahom na vrchol k vyhliadke do šíreho okolia tohto prírodného skvostu na hranici Brazílie a Argentíny. Až 2,7 kilometra široké vodopády sa na najvyššom skoku spúšťajú z výšky 82 metrov a vytvárajú tak hučiacu dominantu celého okolia. Na svete existuje len šesť vodopádov s vyšším prietokom vody.

Salvador de Bahia

Status hlavného mesta Brazílie, to rozhodne nie je nič stáleho. Dnes ho nesie na zelenej lúke vytvorená Brazília, pred ňou sa touto hodnosťou honosilo Rio de Janeiro, do roku 1640 bolo správnym centrom Brazílie mesto Salvador de Bahia. V ňom nájdeme kostol zasvätený svätému Františkovi so slávnou „symfóniou zlata”. Nejde o majstrovský kúsok v podaní tamojšieho organistu, ale o bohatú zlatú výzdobu vnútrajška kostola.

Sao Paulo

Je kozmopolitné a plné všemožných barov, reštaurácií, nočných klubov alebo umeleckých kaviarní. Možno preto ho prezývajú „tropický New York”. Severoamerickému „veľkému jablku” sa Sao Paulo podobá i veľkosťou, podľa niektorých údajov v ňom žije 22 miliónov obyvateľov, ide však o údaj s aglomeráciou (podľa toho by mala Bratislava asi milión obyvateľov). Ak sa budeme držať pri zemi, napočítame v ňom 10 miliónov ľudí.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Brazília volá! I mimo olympiády

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá, z ponuky zájazdov:

 

Prejdite cez Brazíliu krížom krážom

Prežite fantastické pocity pri ceste na vrchol Cukrovej homole alebo pri prechádzke po rozpálenom piesku na plážach Copacabana a Ipanema. Pozriete sa tiež k najväčšiemu systému vodopádov na svete – Iguacu. Žiadne z najkrajších miest zeme pred vami nezostane skryté. To všetko s českým sprievodcom. Zistite viac

 

Prekvapenie v brazílskej džungli

Skôr než sa vydáte na cestu, prečítajte si niekoľko riadkov o tom, čo sa dá nájsť uprostred amazonskej džungle. Kaučukový sen, ktorý tu mal vzniknúť, sa skoro rozplynul. Kto, prečo a ako? To sa dočítate v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa