A je to tu: V Číne otvorili najdlhší a najvyšší sklenený most na svete, máme FOTO!

2016-08-21 00:00:01 |   |    | 

Na mieste, ktoré poznáte z kultového filmu Avatar, v sobotu slávnostne otvorili najdlhší a najvyšší sklenený most na svete. Upozorňujeme - ak sa bojíte výšok, môže vám prísť nevoľno už z jeho fotografií!



 

Okolie čínskeho mesta Zhangjiajie (Čang-ťia-ťie) v provincii Hunan (Chu-nan) sa môže pochváliť niekoľkými výnimočnými atrakciami. Nájdete tu najdlhšiu lanovku sveta, jedinečné visuté chodníky aj „cestu do nebies“ s 99 zákrutami.

_________________________________________________________________________________

Čínske pohorie Tianmen: Výstavná skriňa technologického pokroku

__________________________________________________________________________________

Od soboty tu môžete navštíviť aj najdlhší a najvyšší sklenený most na svete. Ak vás láka adrenalín, jedinečné vyhliadky a originálna architektúra, máte o dôvod viac navštíviť tento nádherný kút Číny.

Most stál 3,4 milióna dolárov (3 milióny eur) a vznikol podľa návrhu izraelského architekta Haima Dotana. 99 obdĺžnikov z trojvrstvového skla spája ponad hlboké  údolie dve skaly, ktoré volajú „avatarskými“ podľa slávneho veľkofilmu Jamesa Camerona. Hoci medzinárodná filmová databáza nepotvrdzuje obľúbené tvrdenie domácich, že sa tu film nakrúcal, faktom zostáva, že pôsobivé skalné útvary slúžili tvorcom ako inšpirácia.

Dnes sa sem pozornosť celého sveta upiera znova. Most síce dokončili už v decembri, práve tento víkend však vstúpili na 430 metrov dlhú 6 metrov širokú stavbu prví turisti. Na najdlhší sklenený most sveta bolo zvedavých toľko ľudí, že podľa očitých svedkov vôbec nebolo možné vychutnať si výhľad do hĺbky 300 metrov pod nohami.

Aj preto budú podľa zverejnených údajov púšťať na most maximálne 600 turistov naraz a 8000 denne. Vstupenku si treba zakúpiť vopred, stojí 138 jüanov, teda asi 18,50 eura. Fotoaparáty a držiaky na selfie sú tu zakázané, rovnako nebude vstup umožnený v topánkach na ihličkovom podpätku.

Inak však údajne strach mať nemusíte. Úrady nenechali nič na náhodu a most niekoľkokrát podrobili extrémnej záťaži – prešlo po ňom auto a ľudia doňho mohli búchať kladivami. Aj tak sa však dá predpokladať, že už čoskoro svet obletia zábery vydesených ľudí. Podobne ako v prípade neďalekého skleneného visutého chodníka alebo ďalšieho čínskeho mosta Haohan Qiao, ktorý bol so svojimi 300 metrami najdlhším skleneným mostom na svete len rok.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa