Ľudia odtiaľ utekajú pred bombami, no krajina pozýva turistov: Sýria je vraj stále krásna

2016-09-06 14:00:00 |   |    | 

Mladý muž sa preháňa na skútri, desiatky ľudí sa kúpu vo vode, piesočnú pláž lemuje zeleň... Plážová idyla? Tomu asi uverí málokto, táto reklama totiž turistov pozýva do jednej z najnebezpečnejších krajín sveta.



 

Nové propagačné video, ktoré pred týždňom zverejnilo sýrske ministerstvo cestovného ruchu, vyvolalo po celom svete vlnu nevôle. Zábery na mesto Tartús, krásne more a pláže majú turistov presvedčiť že Sýria je „stále krásna“.

Zmysel videa však väčšine ľuďom uniká, žiadne krásy sveta by ich nepresvedčili, aby Tartús navštívili. V máji tu pri explóziách zahynulo vyše 100 ľudí a včera ďalších 35. Podľa sýrskej televízie najskôr explodovalo na moste auto a keď sa tam zhromaždili ľudia, aby pomohli zraneným, odpálil sa tam samovražedný atentátnik s opaskom výbušnín.

Inak to nie je ani vo zvyšku krajiny. Občianska vojna a útoky islamistov si tu už vyžiadali životy asi 470 000 ľudí a krajinu opustilo takmer 5 miliónov obyvateľov.

Napriek tomu nás jej predstavitelia presviedčajú, že je správny čas navštíviť niektorú zo sýrskych pamiatok či pláží a miestne médium al-Masdar News tvrdí: „Paríž a Brusel zasiahlo oveľa viac teroristických útokov ako tieto pobrežné regióny.“

Ayman Qahaf, poradcia Ministerstva turizmu, však vysvetlil, že cieľom videa nebolo nalákať zahraničných turistov, ale podporiť domácich. „Propagačné videá z dielne ministerstva majú odhaliť civilizáciu, históriu a krásu krajiny, ktorú sa svet rozhodol zničiť. Ukazuje vôľu Sýrčanov žiť, nie nalákať turistov, aby tu trávili dovolenku,“ povedal pre CBS News. „Politikou ministerstva je zaujať sýrske rodiny, najmä tie menej majetné, aby strávili dovolenku na pobreží za rozumné ceny,“ dodal.

V roku 2010 krajinu navštívilo asi 8,5 milióna zahraničných turistov, v prvej polovici roka 2015 ich už bolo 45000, väčšina z nich pozorovatelia a humanitárni pracovníci. Akokoľvek nepravdepodobne to však znie, krajinu stále navštevujú aj zvedaví turisti. Podľa ministra turizmu ich je dokonca v porovnaní s minulým rokom o 30 percent viac.

Majiteľ istej cestovnej kancelárie pre CBS News povedal, že minulý rok v krajine privítal 9 a tento rok až 11 turistických skupín. Jej členovia pochádzajú z Francúzska, Španielska, Talianska, Islandu, Dánska, Švédska a Nórska a zrejme mimoriadne obľubujú adrenalín. Vlády totiž stále cestovanie do tejto krajiny rozhodne neodporúčajú. "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky upozorňuje občanov na dlhodobo kritickú bezpečnostnú situáciu v Sýrii. V krajine prebieha občianska vojna a ozbrojený konflikt. Cestovanie do krajiny je spojené s vysokým rizikom únosov, prepadnutí, obťažovania, kolaterálnych zranení a pod."

Budúci mesiac údajne príde aj napriek týmto rizikám do krajiny 43 francúzskych turistov. Kedysi by im toho krajina ponúkla veľa – krásne more, historické pamiatky, gastronómiu aj bujarý nočný život. Dnes je to všetko už len spomienkou a plavci v propagačnom videu Sýrie mnohým nepripomínajú šťastných dovolenkárov, ale milióny ľudí, ktorí krajinu opustili.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, SITA,Wikimedia,
Video: youtube.com
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa