Slovak Press Photo pozná víťaza: Najlepšia slovenská fotografia vznikla v Burundi

2016-09-14 12:00:00 |   |    | 

Prestížna fotografická súťaž Slovak Press Photo pozná víťaza. Najlepšia slovenská fotografia má názov "Večera" a vznikla počas filmového dokumentovania práce slovenských misionárov v Burundi.



 

Cez víkend sa v Bratislave zišli členovia medzinárodnej poroty Slovak Press Photo, aby posúdili 1522 fotografií 191 autorov. Hlavnú cenu Grand Prix piateho ročníka súťaže Slovak Press Photo po dvoch hodnotiacich dňoch udelili Ivanovi Holubovi za fotografiu Večera.

"Tá fotografia nesie hlboké posolstvo. V jednom zábere ukazuje veľký príbeh biednych detí a núti nás k zamysleniu, prečo je chudoba, bieda, utrpenie a vojny, prečo sú hladujúce deti. Zaujala nás na prvý pohľad, ale sme si pozreli všetky súťažné fotografie, či niektorá nebude ešte silnejšia. V závere sme sa k nej vrátili a rozhodli o udelení hlavnej ceny. Táto práca bola pre mňa veľkou skúsenosťou," povedal včera na tlačovej konferencii v Bratislave predseda poroty, fotograf Stanley Greene z USA.

Porota hodnotila samostatné fotografie a série fotografií v 9 súťažných kategóriách: Aktualita, Reportáž, Každodenný život, Šport, Príroda a životné prostredie, Svet umenia a šoubiznisu, Študenti a mladí fotografi do 25 rokov (medzinárodná kategória), Stredoeurópska fotografia (medzinárodná kategória), a Grant Bratislavy. Popritom zasadala aj osobitná porota pre video, ktorá hodnotila práce prihlásené do kategórie Krátke video.

Prihlásené fotografie mapovali aktuálne udalosti na Slovensku a vo svete v súvislosti s utečeneckou krízou, vojnovými konfliktami, rôzne sociálne témy a environmentálne problémy, sociálne a politické protesty či aktuálne športové i kultúrne udalosti.

Porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu súťaže Grand Prix scenáristovi, fotografovi, režisérovi a kameramanovi Ivanovi Holubovi za samostatnú fotografiu Večera. Fotografia bola prihlásená do kategórie Každodenný život. Vznikla počas filmového dokumentovania práce slovenských misionárov v Burundi. Tam postavili jedáleň a pygmejské deti v rámci slovenského nutričného programu sa tam chodievajú raz za deň najesť. Vďaka tomu vôbec prežívajú. Deti v úplnom tichu čakajú, kým sa rozdá jedlo, a mlčanie pokračuje aj počas jedenia. Každé z nich má pred sebou obrovskú porciu, od ktorej neodíde, kým nie je všetko zjedené. Fotografia vznikla počas nakrúcania dokumentu. "Keby nemali toto jedlo, zomrú od hladu. Bolo to pre mňa fascinujúce sledovať, ako sa tie deti správali. Nie sú to žiadne šantiace deti, ale mlčky čakali na rozdanie jedla, ticho sú aj počas jedenia obrovskej porcie a keď ju zjedia, odídu preč. Fotografiu som urobil počas nakrúcania filmu a primárne nebol môj cieľ fotiť, ale nedalo mi to," priznal sa Ivan Holub. Vraj ani veľmi nemal záujem zúčastniť sa tejto súťaže, ale dcéra - fotografka - ho presvedčila, aj vybrala tento záber.

Víťazi jednotlivých kategórií budú vyhlásení na slávnostnom podujatí, ktoré sa uskutoční 19. 10. 2016 v Primaciálnom paláci v Bratislave. Slávnostné vyhlásenie cien bude sprevádzané vernisážou výstavy víťazných fotografií.
 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa