FOTO V Turkménsku otvorili letisko v tvare letiaceho sokola: Krajšie inde nenájdete

2016-09-19 12:00:00 |   |    | 

Izolovanú stredoázijskú krajinu navštevuje napriek bohatým zásobám ropy a plynu relatívne málo turistov a podnikateľov. V sobotu však v hlavnom meste Ašchabade napriek tomu otvorili nové medzinárodné letisko, ktorého výstavba stála 2,3 miliardy dolárov. Unikátny tvar terminálu, ktorý pripomína letiaceho sokola, ho okamžite zaradil k najväčším skvostom modernej architektúry.



 

Budova nového letiska sa zaradí k ďalším výstredným stavbám Ašchabadu. Napríklad štátne vydavateľstvo má sídlo v budove v tvare knihy. Guinnessova kniha svetových rekordov v roku 2013 uznala Ašchabad za mesto s najvyššou hustotou mramorom obložených budov, odhaduje sa, že ich je v meste vyše 540. Z pravého talianskeho mramoru tu však nestavajú len obytné domy či úrady. Tento drahý materiál nájdete napríklad aj na verejných toaletách.

Z čistého mramoru je vybudovaná aj najväčšia mešita v Strednej Ázii v dedine Gypjak asi 10 kilometrov od Ašchabadu, pri ktorej odpočíva legendárny vodca Saparmurat Nijazov, prezývaný Turkmenbaši, teda „Otec všetkých Turkménov“. Tento komunistický vodca síce zomrel už pred desiatimi rokmi, dodnes je však päťmiliónovým národom považovaný za boha. Svedčia o tom stovky sôch s jeho podobizňou, ktoré sú vyrobené z pravého zlata. Najbizarnejšou z nich je tá na hlavnom námestí v Ašchabade, ktorá sa otáča za slnkom.

Sochy sú súčasťou budovania kultu osobnosti, ktorým Turkmenbaši predčil aj Hitlera či Stalina. Okrem nich napríklad podľa seba a členov svojej rodiny premenoval dni v týždni a mesiace v roku a napísal ruhnamu, novodobú turkménsku bibliu. Ak si ju prečítate trikrát za sebou nahlas, pôjdete údajne rovno do neba.

Po smrti Turkmenbašiho síce jeho kult zoslabol, prezident Gurbanguly Berdymuchamedov však za ním v záľube v luxuse nezaostáva. V roku 2011 si dal za 250  miliónov dolárov postaviť nový palác, minulý rok odhalil svoju monumentálnu jazdeckú sochu a túto sobotu otvoril asi 32 kilometrov od Ašchabadu letisko za 2,3 miliardy dolárov, ktoré jednoznačne patrí k najkrajším na svete. Posúďte sami.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook, TASR, Wikipedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa