Spiš sa môže pochváliť ďalším klenotom: Spoznajte stredovekú radnicu v plnej paráde

2016-09-22 12:00:00 |   |    | 

V Spišskej Novej Vsi dnes po viac ako roku opäť otvoria Provinčný dom, najhodnotnejšiu svetskú stavbu v meste. Historická budova niekdajšej stredovekej radnice, v ktorej dnes sídli Múzeum Spiša, prešla komplexnou rekonštrukciou za takmer 2,5 milióna eur.



 

Dnes o 16:00 hod. privíta najkrajšia pamiatka Spišskej Novej Vsi vo svojej obnovenej podobe prvých návštevníkov. Okrem podujatia Dvorné dialógy ponúkne aj výstavu s názvom Provinčný dom v Spišskej Novej Vsi – história, architektúra, múzeum, v ktorej priblíži nielen priebeh celej rekonštrukcie, ale tiež významné postavenie Provinčného domu v dejinách Spiša. Návštevníci sa dozvedia nové skutočnosti a komplexné informácie o stavebno-historickom vývoji vzácnej kultúrnej pamiatky od 15. storočia do roku 1775, keď slúžila ako mestská radnica, ale aj z rokov 1775 až 1876, keď začala fungovať ako Provinčný dom, správne sídlo provincie.

Výstava však prezentuje aj mladšie etapy stavebno-historického vývoja budovy až do 20. storočia, keď Provinčný dom od roku 1951 plnil pozíciu sídla Okresného vlastivedného múzea v Spišskej Novej Vsi. Ponúkne aj nové výsledky stavebno-historických a archeologických výskumov uskutočnených v Provinčnom dome v rokoch 2010 až 2012 a v roku 2015 v súvislosti s prípravou projektu na jeho komplexnú rekonštrukciu ako aj výskumov realizovaných počas jeho samotnej obnovy.

V časti história priblíži výstava návštevníkom tri tematické okruhy. „Prvý z nich je zameraný na Provinčný dom ako sídlo správy provincie. Druhý predstavuje vývin správy provincie a najvýznamnejšie historické medzníky jej existencie. Tretí okruh približuje hospodársky a spoločenský vývin sídiel, ktoré boli súčasťou provincie. Na výstave je prezentovaný výber najcennejších zbierok, ktoré súvisia s dejinami provincie z rokov 1774 až 1876,“ doplnila Eva Čarnogurská z Múzea Spiša.

Múzeum Spiša, ktoré si tento rok pripomína 65. výročie vzniku, sídli v historickej stavbe v Spišskej Novej Vsi od roku 1955. Budovu sa podarilo komplexne zrekonštruovať až teraz, a to vďaka regionálnemu operačnému programu Európskych štrukturálnych fondov. „Projekt za 2 433 031,59 eura bol spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 percent, vo výške 10 percent zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a z finančných prostriedkov Košického samosprávneho kraja,“ informovala riaditeľka múzea Zuzana Krempaská.

Komplexná obnova trvala od júla 2015 do júna 2016. Cieľom rekonštrukcie bolo podľa riaditeľky navrátiť budove význam a využiteľnosť a vytvoriť polyfunkčný kultúrny objekt na európskej úrovni. Počas rekonštrukcie si robotníci museli poradiť napríklad aj s havarijným stavom elektrických rozvodov, kanalizácie, kúrenia, budova mala rovnako problém s vlhnutím a zničená bola aj časť fasády. „Rekonštrukciou boli napríklad upravené doteraz nevyužívané suterénne priestory a aj podkrovie, vytvorili sa tak administratívne priestory pre dvadsiatich pracovníkov,“ povedala včera riaditeľka počas slávnostného otvorenia budovy pre pozvaných hostí. Podľa jej slov tak vďaka novovzniknutým priestorom ostalo celé prvé poschodie, takmer 1 000 metrov štvorcových, pre budúce expozície.

Najcennejším zbierkami výstavy v Provinčnom dome sú podľa historika múzea Miroslava Števíka obrazy richtárov šestnástich spišských miest a hodnostárov provincie týchto miest. „Ide o mimoriadne vzácnu kolekciu z roku 1775, hneď, ako sme vedeli o tom, že pôjdeme do rekonštrukcie, postupne sme ich začali dávať rekonštruovať,“ uviedol. Doteraz sa ich podarilo zrekonštruovať päť, v tomto roku je na pláne rekonštrukcia ďalších šiestich, pokračovať budú aj budúci rok. Podľa Števíka je objekt najhodnotnejšou svetskou stavbou v meste. „Má nádherné priečelie, na ktorom sa nachádza šesť kartuší, sú v nich rozličné postavy a vyobrazenia, symbolizujúce zásady, podľa ktorých by sa mali riadiť verejní funkcionári počas výkonu svojich funkcií. Vyjadrujú to, že za každých okolností sa musí verejný predstaviteľ riadiť len literou zákona,“ uviedol.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA
Zdroj: SITA / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa