Fantastická správa: Na skok od Slovenska máme najhlbšiu zatopenú jaskyňu na svete!

2016-10-01 00:00:01 |   |    | 

Ľudom sa zase podarilo posunúť hranicu spoznávania našej planéty o kúsok ďalej. Ešte nedávno sa predpokladalo, že Hranická priepasť neďaleko našich hraníc s Českou republikou je druhou najhlbšou zatopenou jaskyňou na svete Tento týždeň sa však prieskumnú sondu podarilo vyslať ešte hlbšie. Tá potvrdila – len na skok od nás máme držiteľa rekordu!



 

Len 60 kilometrov od česko-slovenskej hranice môžete navštíviť svetový unikát – členitý krasový systém Hranickú priepasť. Nachádza sa neďaleko Zbrašovských aragonitových jaskýň, v Hranickom krase na pravom brehu rieky Bečvy.

Priepasť má elipsovitý tvar. V najdlhšom mieste meria približne 110 metrov, v najširšom asi 50. Hĺbka suchej časti priepasti je 69,5 metra a na jej dne sa nachádza Jazierko. Údaje o hĺbke pod jeho hladinou sa už viackrát posúvali v závislosti na tom, kam až sa ľuďom, resp. robotom podarilo zájsť. Ten najnovší hovorí o hĺbke 404 metrov, vďaka čomu je Hranická priepasť oficiálne najhlbšou zatopenou jaskyňou na svete. Doteraz bola držiteľom rekordu talianska priepasť Pozzo del Merro s nameranou hĺbkou 392 metrov, tá česká ju teda prekonala o 12 metrov.

ČTK výbornú správu potvrdil Miroslav Lukáš z Českej speleologickej spoločnosti Hranický kras, ktorý sa utorkového výskumu zúčastnil. Počas neho  sa poľský potápač Krzysztof Starnawski ponoril do zaplavenej vápencovej priepasti so sondou, ktorá ďalej pokračovala do najhlbšej časti jaskyne sama. „Podarilo sa to. Miniponorka dosiahla hĺbku 404 metrov, kde jej skončil vodiaci kábel,“ povedal pre ČTK Lukáš. Hranická priepasť pritom môže byť oveľa hlbšia. Videozáznam, ktorý sonda cestou nahrala, dokazuje, že sa pod ňou ešte nachádzal ďalší otvorený priestor. Skúsení paleontológovia predpokladajú, že by mohla siahať až do hĺbky 700 metrov.

Ak by ste chceli ju chceli navštíviť aj vy, musíte sa doviezť k budove železničnej stanice Teplice nad Bečvou, odkiaľ vedie nahor do lesa značená trasa. Priepasť je kvôli bezpečnosti obohnaná plotom. Podľa jednej z najznámejších českých povestí do nej údajne aj s koňom skočil vtedajší vládca Veľkomoravskej ríše, Mojmír II. Dôvodom mal byť plán, že ho pri skoku budú nasledovať aj zradní veľmoži, od ktorých takto svoju krajinu raz a navždy oslobodí. Teraz tu už vďaka zabezpečovacím prostriedkom podobné nápady nikto realizovať nemôže.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia, Facebook
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa