Obrovský sviatok pre milovníkov umenia: V Košiciach vystavujú diela Edgara Degasa

2016-10-13 08:00:00 |   |    | 

Vo Východoslovenskej galérii Košice môžete do konca mesiaca obdivovať originálne diela jedného z najvýznamnejších predstaviteľov impresionizmu. Spolu 44 prác rovnakých formátov vytvorených technikou heliogravúry je zo série "La Famille Cardinal" z rokov 1877 – 1878.



 

Edgar Degas (1834 - 1917) bol francúzsky maliar, grafik a sochár. Je považovaný za jedného z hlavných predstaviteľov impresionizmu. Hoci bral tento umelecký štýl s výhradami, namaľoval jeden z najslávnejších obrazov tohto hnutia - Absint z roku 1877. Oproti obdivu impresionistov k voľnej prírode a slnečnému svetlu uprednostňoval Degas umelé svetlo divadelných rámp a lokálov. Väčšina milovníkov umenia si jeho tvorbu spája práve s baletnými scénami a zobrazením umývajúcich sa žien.

Do 31.11.2016 môžete jeho grafickú tvorbu obdivovať aj v Košiciach. Vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej ulici vystavujú spolu 44 prác rovnakých formátov vytvorených grafickou technikou heliogravúry. Pochádzajú zo série "La Famille Cardinal" z rokov 1877 – 1878, ktorú umelec vytvoril k rovnomennej knihe Ludovica Halévyho - sociálnej satire o ambicióznych baletkách, ktoré sa štverajú po spoločenskom rebríčku, matkách, ktoré ich pritom kontrolujú, a zákulisnom obchode so sexom. Keďže Halévy napísal knihu v prvej osobe, jeho portréty nájdete na deviatich ilustráciách. Do knihy sa však napokon pre nezhody umelcov nedostali a svetlo sveta uzreli až po Degasovej smrti. Dnes ich môžete v Košiciach vidieť aj vy.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa