Pocta slávnemu rodákovi: Turistický chodník pomenovali po vynálezcovi padáka

2016-11-18 08:00:00 |   |    | 

S finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja sa trnavským turistom podarilo obnoviť žltú značku vedúcu zo Smoleníc, cez Jahodník na Čiernu skalu. Na počesť smolenického rodáka a vynálezcu padáka ju pomenovali Chodník Štefana Baniča.



 

"Zraz je pri reštaurácii na Jahodníku o 10. hodine. Účastníci sa spolu prejdú po chodníku do Smoleníc, účasť prisľúbila aj pravnučka Štefana Baniča," informoval agentúru TASR Vladimír Chrapčiak z Klubu slovenských turistov v Trnave.

Štefan Banič (23.11.1870) sa zapísal do svetových dejín vďaka tragickej nehode lietadla, ktorej bol svedkom v roku 1912 v americkom Greenville v Pensylvánii, kam odišiel za prácou. Otriasla ním do takej miery, že začal rozmýšľať nad padákovou konštrukciou. Už 3. júna 1914 osobne otestoval svoj vynález - padák na princípe dáždnika, ktorý sa otváral sústavou niekoľkých pružín a bol upevnený pomocou popruhov na telo letca pred zástupcami Patentového úradu a letectva USA. Zoskočil zo strechy pätnásťposchodovej budovy, potom nasledovali ďalšie zoskoky z lietadla. Dňa 25. augusta 1914 dostal na padák patent, americká armáda ho vzápätí odkúpila za niekoľko stoviek dolárov. Banič sa stal neskôr čestným členom letectva USA. Keď sa v roku 1921 vrátil do vlasti, veľa času trávil v okolitých malých Karpatoch a spolupodieľal sa na objavení jaskyne Drina.

Zomrel v Smoleniciach v roku 1941. V roku 1970 mu na Letisku M. R. Štefánika odhalili pomník. Od roku 2006 má osadenú bronzovú bustu aj v rodnej obci, v miestnom múzeu má pamätnú izbu a Slovenská pošta vydala v roku 1994 známku s jeho podobizňou.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa