Veľký prehľad vianočných trhov: Nalaďte sa na najkrajšie sviatky roka

2016-11-30 00:00:01 |   |    | 

Tradícia vianočných trhov siaha do 14. až 15. storočia. Rozhodujúci dátum nie je jasný, pretože o prvenstvo v tejto súvislosti bojuje niekoľko nemeckých miest. Najčastejšie sa však skloňujú Drážďany, kde mali prvé vianočné trhy už v roku 1434. Obvykle sa konali iba v rozpätí štyroch adventných nedieľ, no tento čas sa postupne predlžuje. Do miest prinášajú vianočné trhy príjemnú sviatočnú atmosféru, keď sa pri pohári dobrého punču alebo vareného vína stretávajú rodiny i známi.



 

BRATISLAVA

Vianočné trhy sa rozložili v našom hlavnom meste na troch námestiach. Sviatočnú náladu podčiarknutú horúcimi nápojmi, cigánskou pečienkou, živánskou a sladkosťami si môžete vychutnať na Hlavnom, Primaciálnom a Františkánskom námestí. Počas víkendov sa môžete tešiť na niekoľko zaujímavých vystúpení, ktoré sa odohrajú na Hlavnom námestí. Na pódiu vystúpia ľudové, gospelové a folkové kapely, ale aj moderní interpreti. Novinkou sú vianočné trhy na hrade, ktoré sa začnú o pár dní neskôr. Od 27. novembra sa však môžete tešiť na živý betlehem alebo stromček, na ktorý si môžete zavesiť svoje tajné želania. Počas víkendov sa na tomto mieste bude konať rôzny kultúrny program. V meste budú organizovať aj veľký summit Mikulášov. Podujatie určené najmä pre detských návštevníkov sa uskutoční 11. decembra.

Dátum: 18. 11. - 22. 12. 2016

 

BANSKÁ BYSTRICA

Od 24. novembra až do Troch kráľov bude banskobystrické námestie rozvoniavať punčom. Počas predvianočných týždňov ich navyše doplnia tradičné stánky s dekoráciami či výrobkami, ktoré ku sviatkom neodmysliteľne patria. Banskobystrické Vianoce bude sprevádzať aj pestrý kultúrny program, ktorý začne príchodom Mikuláša 6. decembra o 17-tej hodine.

Dátum: 24.11. 2016 – 6.01.2017

 

ŽILINA

Príjemnú decembrovú atmosféru sľubujú už tradične aj Žilinčania. Ich vianočné trhy sa budú rozprestierať na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku. Aj v tomto prípade je pripravený bohatý sprievodný program sústredený hlavne na víkendy. Mesto podporí sviatočnú atmosféru aj niekoľkými akciami mimo hlavných trhov. Ich tradícia sa presunie aj do okolitých dedín, kde však budú stánky s pochúťkami rozložené iba vo vybrané víkendy. Atmosféra sviatkov sa neskončí posledným predvianočným dňom, ale až tesne po Novom roku, keď je na podvečer naplánovaný veľký ohňostroj určený hlavne pre detských zvedavcov. Kvôli tomu zvolili aj takúto netradičnú hodinu.

Dátum: 1. - 23. 12. 2016

 

KOŠICE

V metropole východu si na obdobie adventu pripravili bohatý program. Tradične si môžete kúpiť pohár vianočného primátorského punču, z predaja ktorého poputuje výťažok na charitatívne účely. Hlavný program je pripravený na 5. decembra, keď o 17:00 slávnostne rozsvietia vianočný stromček a odštartujú program Košických rozprávkových Vianoc, ktorý potrvá do 23. decembra. Ten zahŕňa asi 60 hlavných a sprievodných podujatí a približne tisíc účinkujúcich vrátane známych mien ako Kristína, Hex či Dáša Kostovčíková.   

Dátum: 5. 12. 2016 – 23.12.2016

 

PREŠOV

Vianočné trhy v Prešove začali v piatok 25. novembra. Predajné stánky s výrobkami budú otvorené denne od 10.00 h do 19.00 h, stánky s občerstvením až do 22.00 h. Svoje tovary a služby bude ponúkať vyše 100 predajcov v jednotných drevených stánkoch na Hlavnej a Floriánovej ulici. Stánky s občerstvením budú aj na Námestí legionárov pri klzisku so syntetickým ľadom, ktoré bude mať rozmery desať krát 15 metrov.

Dátum: 25.11. 2016 – 23.12.2016

 

VIEDEŇ

Výlety na adventné trhy v okolitých štátoch ponúkajú aj viaceré slovenské cestovné kancelárie. Vďaka jednoduchej doprave a priamym spojom sa tam však môžete vybrať aj sami. Medzi najobľúbenejšie trhy patria istotne tie v Rakúsku. Tie sú rozložené do niekoľkých stanovíšť, turisti preferujú najmä tie na námestí v Schönbrunne alebo v centre pri radnici. Najdlhšie budú otvorené menšie trhy v Prátri, ktoré sa konajú priamo pri Viedenskom kolese. K tradičným vianočným pokrmom patria veľké slané praclíky, pečené klobásky a obľúbeným nápojom je punč. Okrem stánkov s jedlom na trhoch nájdete aj prehliadku remeselníckych prác a ručne vyrobených ozdôb alebo darčekov.

Dátum: 11. 11. 2016 – 8. 1. 2017

Doprava: Spiatočný lístok na vlak stoji 14 eur. Ak si zakúpite rovno aj denný lístok na mestskú dopravu, bude vás to stáť 18,80. Pri včasnom nákupe lístkov na autobus cez spoločnosť Regiojet vás môže spiatočná cesta na vybraných spojoch vyjsť na 2 eurá. V opačnom prípade stojí spiatočný lístok na autobus 10 eur.

 

BUDAPEŠŤ

Vianočné trhy v Budapešti sa konajú na námestí pred katedrálou sv. Štefana, v starej časti mesta Buda za hradbami a potom na námestí Vörösmarty, kde je vždy rozložené ich hlavné centrum. Tam nájdete aj veľký adventný kalendár, vytvorený z jednej z budov. Každé z okien predstavuje jeden deň do Vianoc. Počas víkendov tu pre návštevníkov pripravili aj vystúpenia džezových kapiel, tradičnej maďarskej hudby či menšie divadelné hry. Časť programu bude vždy venovaná aj deťom. Na maďarských trhoch musíte ochutnať typické halászle a skvelé pečené klobásky.

Dátum: 11. 11. 2016 – 1. 1. 2017

Doprava: Spiatočný lístok na autobusy Regiojetu stojí od 16 do 20 eur v závislosti od konkrétneho dňa. Cesta do metropoly Maďarska takto trvá približne tri hodiny. Spiatočný lístok na vlak z Bratislavy stojí 17,50, z Košíc 20 eur. Pri vlakoch máte výhodu častejších spojoch a o trochu kratšej cesty.

 

OLOMOUC

Do Olomouca chcú na vianočné trhy prilákať aj mladých ľudí. Kvôli tomu pripravili bohatý program z veľkej časti zameraný práve na ich hudobný vkus. Vypočuť a pozrieť si môžete niekoľko revival kapiel, Ready Kirken či slovenský Polemic. No na svoje si prídu aj starší pri tradičnej hudbe alebo vystúpení Františka Nedvěda. Celý program vyvrcholí vianočnou polnočnou omšou.

Dátum: 20. 11. - 24. 12. 2016

Doprava: Do Olomouca je najvýhodnejšie cestovať vlakom, cesta zo Žiliny trvá do troch hodín. U súkromného prepravcu zaplatíte za spiatočný lístok do 12 eur, u štátneho okolo 20 eur.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa