Belgické pivo sa stalo súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO

2016-12-02 08:00:00 |   |    | 

Belgická pivná kultúra sa tento týždeň stala súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Rozhodli o tom predstavitelia UNESCO v stredu počas zasadnutia v kenskej metropole Addis Abeba. Informoval o tom belgický denník Le Soir.



 

Po rokoch čakania nakoniec združenie belgických výrobcov piva dosiahlo svoje – tamojšia pivná kultúra sa stala súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Združenie reprezentuje výrobcov piva z Bruselu, Flámska, Valónska aj z komunity hovoriacej po nemecky, ktorá žije na východe Belgicka.

Honor, ktorého sa pivári dočkali, zviditeľní belgickú pivnú tradíciu vo svete v časoch, keď čelí čoraz silnejšej konkurencii. UNESCO uznalo, že rozmanitosť a bohatosť belgického pivovarníctva nemá vo svete obdoby a je neoddeliteľnou zložkou svetového kultúrneho dedičstva, uviedol Le Soir.

UNESCO v utorok na zoznam kultúrneho dedičstva pridalo aj ďalšie položky, napríklad ukrajinské piesne Kozákov, portugalskú keramiku a tradičnú ugandskú hudbu a tance. Všetkým trom hrozí zánik, pretože mladšie generácie sa už týmto kultúrnym tradíciám nevenujú. Celkovo UNESCO registruje 51 žiadostí o zaradenie na zoznam, informoval nemecký portál Deutsche Welle.

Zasadnutie medzivládneho výboru UNESCO pre ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva v Etiópii potrvá do 2. decembra. UNESCO, teda Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru, vzniklo v roku 1945 a je súčasťou OSN.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Text: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa