Pozrite si vianočnú Trnavu z výšky mestskej veže vo svetle lampášov

2016-12-08 08:00:00 |   |    | 

Plné mestá stánkov, dobrého jedla, vareného vína a vianočnej nálady. To nás čaká nasledujúcich pár týždňov. Inak to nebude ani v slovenskom Malom Ríme – teda v Trnave. Na vysvietené centrum a vianočné trhy sa budete môcť pozrieť aj z vrchu Mestskej veže. Tam počas decembrových štvrtkov a nedieľ vystúpite len s lampášom v ruke.



 

Pri vstupe do mesta si ako prvé všimnete honosnú svetelnú výzdobu. Okrem 15- metrového vianočného stromu na Trojičnom námestí je po pešej zóne rozmiestnených ďalších sto malých živých stromčekov. Vysvietené sú aj dominanty mesta – kostoly, radnica či Mestská veža. Skrátka aj pol hodina na fotenie a zachytenie atmosféry vám bude málo.

Neobyčajným svetelným zážitkom, ako pre malých, tak aj pre veľkých, budú výstupy na Mestskú vežu s lampášmi. Tá sa týči nad mestom a jej zvláštnosťou je pozlátená socha Panny Márie na vrchole veže, ktorá má tvár spredu i zozadu. „Traduje sa, že je to preto, lebo sa Trnave a jej obyvateľom nikdy neotáča chrbtom,“ hovorí sprievodca Slavomír Dzvoník.

Do veže vstúpite cez Turistické informačné centrum, kde vám sprievodca odovzdá lampáše a spolu s ním vystúpite po 143 schodoch až na jej vrchol. Pútavo vám porozpráva o histórii a pozriete si aj unikátny mechanický hodinový stroj z roku 1729.

„Vždy v čase adventu sa teším na výstupy na vežu, lebo vo svetle lampášov sa tá pravá vianočná atmosféra ešte viac umocní,“ hovorí Slavomír Dzvoník, ktorého návštevníci Trnavy stretávajú na prehliadkach Trnavy v historickom kostýme. Výstupy na vežu s lampášmi budú špeciálne vo štvrtky 8. a 15. decembra a v nedele 11. a 18. decembra. Dospelí majú vstup za 4€ a deti za 2€. Počas vianočných trhov bude navyše v piatky a v soboty veža otvorená až do 21.00.

Mesto Trnava sľubuje počas adventu naozaj bohatý program. Na hlavnom pódiu s veľkou obrazovkou sa vystrieda množstvo interpretov a denne aj šikovné deti z materských a základných škôl. Z tradičnej Vianočnej Trnavy nebudú chýbať Stredoveké vianočné trhy, sobotné zabíjačky či opekanie býka. Tento rok je na námestí až 80 stánkov s vianočnými dobrotami. Organizátori chcú tento rok bojovať proti nerozložiteľnému plastovému odpadu z vianočných trhov, a tak horúcou novinkou budú papierové poháre s logom Vianočnej Trnavy, ako aj keramické šálky. Veru, je sa na čo tešiť.    

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Trnava Tourism
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa