Lanovka na Lomnický štít oslavuje: Spoznajte ju tak, ako nikdy predtým

2016-12-19 12:00:00 |   |    | 

Lanovka na Lomnický štít, jeden zo symbolov Vysokých Tatier, oslavuje 75 rokov svojej prevádzky. V rámci spomienky na dobový unikát z roku 1941 pripravilo horské stredisko v Tatranskej Lomnici päť večerných jázd na Skalnaté pleso.



 

Návštevníci sa v komentovaných prehliadkach v Galérii Encián vrátia o niekoľko desaťročí dozadu a budú mať možnosť prezrieť si priestory starej strojovne, navádzacej stanice, takzvaného velína, ako aj autentické fotografie, ktoré sa viažu k výstavbe lanovky z 30. a 40. rokov minulého storočia,“ informovala Zuzana Fabianová, hovorkyňa prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk v Tatrách. Odhaľovať zákutia legendárnej lanovky a nazrieť do jej útrob bude môcť verejnosť každý štvrtok od 18:00 v termíne od 22. decembra do 19. januára budúceho roka.

Záujemcovia sa budú môcť spolu so sprievodcom prejsť miestnosťami, ktoré sú pre návštevníkov bežne nedostupné. V rámci večerov sa budú premietať úryvky z dokumentárneho filmu Príbeh jednej lanovky a zážitok umocní aj pohľad na nočnú podtatranskú kotlinu z vyhliadkovej veže nad Galériou Encián. „Výťažok z podujatí bude v plnej výške venovaný na vyhlásenie a správu architektonickej súťaže o nové využitie pôvodnej budovy starej lanovky. Stredisko v Tatranskej Lomnici hľadá nápady, ako využiť spomínanú budovu od architekta Dušana Jurkoviča, ktorá je od roku 2005 nevyužitá,“ uviedla Fabianová.

__________________________________________________________________________________________

Kedysi pýcha Tatier, dnes pohľad na zaplakanie: Aktuálne FOTO prvej visutej lanovky

__________________________________________________________________________________________

 

Visutá lanovka kyvadlového typu vyšla po prvýkrát zo stanice Skalnaté pleso a prepravila ľudí na najvyššie položenú stanicu na Lomnický štít pred 75 rokmi. „Stavba lanovky v nadmorskej výške 2 634 metrov bola od začiatku taký malý tatranský, ale najmä technický zázrak, pretože projekt lanovky bol na tú dobu mimoriadne odvážny a samotná realizácia si vyžadovala manuálnu zručnosť a prácu v ťažkých horských terénoch či v nevyspytateľnom počasí. Obyčajní ľudia z regiónu a okolia, ktorí vtedy stavali svetovú rekordérku, museli vykonávať náročnú prácu v extrémnych výškových rozdieloch iba za pomoci ťažných koní a s obyčajnou silou ľudských rúk,“ pripomenula obdobie výstavby Fabianová. Práve lanovka podľa jej slov umožňuje výlet na Lomnický štít, ako druhý najvyšší štít Tatier, ktorý je zároveň na Slovensku najvyššie obývaným miestom.

Pôvodná visutá lanovka z Tatranskej Lomnice na Lomnický štít bola nositeľkou niekoľkých prvenstiev. „Ak berieme do úvahy celkovú dĺžku lanovky v jej oboch úsekoch (Tatranská Lomnica – Skalnaté pleso a Skalnaté pleso – Lomnický štít), tak v čase svojho spustenia do prevádzky 20. decembra 1941 mala s dĺžkou viac ako šesť kilometrov najdlhší medzipodperový úsek na svete a prekonávala najväčší výškový rozdiel s jedným prestupovaním spomedzi všetkých vtedajších lanoviek, čo je 1 715 metrov,“ zhrnula dobové fakty Fabianová.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: slovakia.travel, wikipedia
Zdroj: SITA, ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa