Benátky bez pozlátka: Namiesto romantiky hnus a špina

2017-01-07 00:00:01 |   |    | 

Už druhý rok za sebou je v Benátkach tak nízka hladina vody, že sú tunajšie kanály takmer prázdne. Návštevníci, ktorí sa prišli previezť na gondole a užiť si malebné zákutia slávneho mesta na vode, odchádzajú sklamaní. Lode sú zaborené v bahne, romantika je fuč a jedno z najslávnejších miest sveta pripomína jedno veľké smetisko.



 

Mimoriadne nízka hladina vody je tento rok spôsobená abnormálnymi odlivmi v kombinácii s výrazne nízkymi zrážkami v celom severovýchodnom Taliansku. Aj keď sú odlivy v tomto ročnom období bežné, tentoraz hladina vody klesla asi až o 70 centimetrov pod priemer. Tento jav je o to prekvapujúcejší, že Benátky sa pomaly potápajú a častejšie ako sucho ich trápia ničivé záplavy.

Nízka hladina vody v kanáloch odhalila odvrátenú tvár Benátok. Je vidno rozpadávajúce sa murivo v spodnej časti historických budov a pri okrajoch kanálov sa nahromadilo obrovské množstvo špiny. Tú spôsobila aj zlá údržba kanálov, ku ktorej benátske úrady vždy pristupovali veľmi laxne. Bagrovanie začalo až v roku 1990 po takmer pol storočí zanedbávania a Benátkam navyše chýba moderná kanalizácia. Väčšie budovy a paláce musia byť síce vybavené septickými nádržami, určité množstvo odpadu však vždy unikne do vody, čo dodáva mestu povestný zápach.

V ostatných rokoch smerovalo v meste až 5,4 miliardy eur na dokončenie zábran, ktoré by mali benátsku lagúnu ochrániť pred povodňami. Hoci sa za 50 rokov podarilo vďaka odčerpávaniu znížiť hladinu vody o približne 20 centimetrov, ročne stále stúpa asi o 2 milimetre. Vysychanie kanálov je teda nanajvýš neobvyklé. A nie je to práve atraktívny pohľad.

 

Autor: Zuzana Fialová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA / Andrea Merola / ANSA via AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa