Spiš sa zmenil na rozprávkovú krajinu: VIDEO Obrovské klzisko a zamrznutý vodopád

2017-02-02 00:00:31 |   |    | 

Tohtoročná zima nám vynahradila to, čo nám zostala z minulých rokov dlžná. Teraz sa nemôžeme sťažovať ani na nedostatok snehu, ale tiež ani na poriadne mrazy, ktoré by ho čo najdlhšie udržali. Extrémne nízke teploty so sebou priniesli aj niekoľko zaujímavostí, ktoré dokáže vykúzliť iba pani Zima. Dve z nich sa nachádzajú na Spiši, kde mrazy vytvorili dve cenené slovenské naj.



Najdlhšie prírodné klzisko u nás

Prvou unikátnosťou je obrovské klzisko, ktoré vzniklo na rieke Hornád. I keď sa ľadová vrstva na jej ploche vytvorila v niektorých úsekoch aj v minulé roky, nikdy nebola dostatočne pevná na to, aby ste sa na nej mohli skutočne korčuľovať. Tentoraz však prituhlo, prišli mrazy pod -20 stupňov a to umožnilo vytvoriť takéto luxusné klzisko v obklopení nádhernej prírody. Jeho dĺžka je neuveriteľných 12 kilometrov a predpokladá sa, že pokiaľ by neprišlo náhle a silné oteplenie, môžeme sa tešiť ešte pár týždňov na to, ako si užijeme túto nádheru.

 

Tento zamrznutý úsek nájdete ukrytý priamo v Slovenskom raji. Aktuálne je hrúbka ľadu takmer 30 centimetrov, ak by však klesla pod 20, už musíte byť obozretnejší a zvážiť korčuľovanie a pohyb po ňom. Spoľahlivosť klziska môžete vyskúšať aj vďaka jednoduchému očnému testu. Pokiaľ sa voda opäť dostáva už aj na ľad, vtedy už hrozí vyššie riziko preborenia a radšej by ste sa už mali korčuľovať na inom mieste.

Pracovníci parku vydali odporučenie, aby boli ľudia už momentálne veľmi opatrní, pretože veľká časť klziska je už porušená.

Vhodné aj na prechádzky

Začiatok tohto klziska je pri Letanovskom mlyne pri Prielome Hornádu. Postupne prechádzate dvanásť kilometrov cez nádhernú roklinu tejto rieky, až sa postupne dostanete až do Čingovského hradiska, kde sa ľad už opäť stenčuje. Zamrznutú plochu nevyužívajú iba korčuliari. Veľký priestor takto dostali aj bežkári, ktorí majú k dispozícii perfektne upravenú a novú doteraz nevyskúšanú trasu. Ak nie ste fanúšikmi športov, môžete si spolu s blízkymi naplánovať aj prechádzku aspoň cez kratší úsek klziska. Keby ste mali chuť na dlhšiu túru, môžete za približne štyri hodiny prejsť po celej jeho dĺžke. Na ľad vstupujte iba v dobrej obuvi. Topánky musia byť pevné, s drsnou podrážkou a mali by vám zabezpečiť dobrú stabilitu. Okrem netradičného pocitu prechádzky po ľade si všímajte aj nádhernú prírodu v okolí. Na niektorých úsekoch sa vytvorili aj malé ľadopády, keď zamrzla voda stekajúca z okolitých brehov.

Prírodné klziská v okolí

Ak si netrúfate korčuľovať na tejto dočasnej netradičnej ploche, môžete vyskúšať iné z prírodných klzísk v Slovenskom raji a okolí. Okrem Hornádu máte k dispozícii aj:

Hnilec – prírodné klzisko vyrobili domáci obyvatelia na multifunkčnom ihrisku pri miestnej základnej škole. Ľadová plocha je však prístupná aj pre verejnosť a môžete ju vyskúšať kedykoľvek pôjdete okolo.

Mlynky – aj v tomto prípade máte k dispozícii otvorenú ľadovú plochu, ktorá slúži prevažne domácim obyvateľom. Nachádza sa v časti Biele Vody, ktoré priamo patria k obci Mlynky.

Smižany – s dobrým nápadom prišli aj v Smižanoch, ktoré priamo patria ku Spišskej Novej Vsi. Tunajšie ihrisko slúži v lete ako futbalová plocha pre deti a mládež. V zime však naň napustia vodu a vytvoria ďalšiu plochu pod nebom.

Ak by zlyhali všetky outdorové možnosti, počas celej zimy máte možnosť korčuľovať sa aj na zimnom štadióne v Spišskej Novej Vsi. Musíte si však vopred zistiť harmonogram, pretože otváracia doba je prispôsobená zápasom a tréningom hokejistov 1. ligy.

Navštívte aj zamrznutý vodopád

Keď už budete dosýta vykorčuľovaní a budete mať chuť pozrieť si aj niečo iné v regióne, vyberte sa k ďalšej dočasnej atrakcii, ktorá vznikla práve vďaka tuhým mrazom, ktoré u nás vládnu počas tejto zimy. Ide o zamrznutý vodopád Šikľavá skala, ktorý sa nachádza medzi obcami Matejovce nad Hornádom a Chrasť nad Hornádom. Ak by ste nevedeli sami odhadnúť presné miesto, kde sa nachádza, spýtajte sa domácich, ktorí vám ochotne poradia. Tento ľadopád zamrzol na 14 metrov dlhé obrovské cencúle a rozprestiera sa na ploche o dĺže 30 metrov. Môžete sa pokojne pomedzi túto nádheru poprechádzať, no odborníci upozorňujú na to, že dlhšom období s plusovými teplotami už musíte byť opatrní, pretože by sa ľadovce mohli narušiť a ublížiť vám. Malé kvapky počas celej zimy menia tvar ľadovcov a ponúkajú jedno z najkrajších prírodných divadiel.

Keďže sa v najbližších dňoch očakáva na Slovensku oteplenie, treba sa poponáhľať, aby ste tu nádheru stihli.

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Youtube/Náš Spiš
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa