5 tipov na Valentína: Potešte svoju lásku romantickým výletom

2017-02-10 00:00:00 |   |    | 

Sviatok všetkých zamilovaných môže byť ďalšou príležitosťou na to, aby ste sa spolu s vašou láskou vybrali niekam na cesty. Navštíviť môžete tie najromantickejšie miesta, ktoré vám v spoločnosti vášho osudového partnera budú pripadať zrazu úplne iné ako naposledy. Rozhodnite sa preto ešte dnes a vymyslite si, ktoré mesto navštívite počas pred alebo povalentínského víkendu tento rok.



Paríž

Ak by existoval zoznam povinných destinácií, ktoré by si mali naplánovať zaľúbenci počas svojej cesty, tak Paríž by stál na jeho vrchole. Mesto, ktoré praje láske, vám ponúka množstvo možností. Jednou z najlepších volieb je nechať sa iba unášať jeho atmosférou a nič neplánovať. Tentoraz obíďte všetky hlavné pamiatky, poprechádzajte sa popri Seine, nazrite do uličiek, ktoré ste doteraz nevideli, choďte sa prejsť do niektorého z parkov a popritom si doprajte dobré jedlo a oddych pri šálke kávy s výhľadom na Eiffelovu vežu.

Jednou z možností je aj zájsť do Versailles a neísť priamo do zámku, ale namiesto toho konečne preskúmať jeho rozsiahle záhrady. Ak by ste chceli prejsť hlavné atrakcie, nezabudnite sa obrniť trpezlivosťou a využiť radšej predobjednávku cez internet, aby ste sa vyhli dlhým radom. Ďalšou možnosťou je Paris Pass, ktorý ponúka bezplatné vstupy do všetkých hlavných pamiatok a ešte k tomu aj pár možností na využitie večerného času. Trojdenný pas vás aktuálne v akcii vyjde na 143 eur.

Náklady na cestu: Priame lety z Bratislavy budú do Francúzska pokračovať až od marca. Na romantický valentínsky víkend sa preto budete musieť vybrať cez Viedeň, kde sa najlacnejšie ceny za jednu cestu pohybujú okolo 55 eur. Z nášho hlavného mesta využite autobusovú dopravu súkromného dopravcu, ktorý vás zavezie priamo na letisko a ešte stále ponúka na niektoré časy zľavnené kreditné lístky za jedno euro.

 

Benátky

Počas Valentína sa bude v Benátkach konať ich slávny karneval. Vďaka tomu získavate jednu z najlepších možností, ako osláviť tento romantický sviatok. Ulice sú plné ľudí s historickými maskami a vy si môžete urobiť aj rezerváciu na niektorý z nočných večierkov. Nezabudnite na spoločnú plavbu gondolou, na ktorú sa musíte v tomto chladnejšom počasí obliecť trochu teplejšie. Pritúlení k sebe a zabalení v teplej deke budete mať však krásnu spomienku na tento výlet. Z pamiatok je najcennejšie samotné námestie sv. Marka s kaviarničkami a Dóžov palác. Nezabudnite ani na vyhliadkovú vežu a keď si chcete oddýchnuť od ruchu mesta, vyberte sa na pár hodín poprechádzať k moru.

Náklady na cestu: Kvôli karnevalu organizujú v oba víkendy viaceré cestovné kancelárie jedno- alebo dvojdňové zájazdy. Ich cena sa pohybuje od 100 eur vyššie, využiť môžete aj zľavové portály. Ak sa chcete presunúť do Benátok sami, odporúčame priame letecké spojenie z Budapešti, ktoré vás pri obojsmernej ceste vyjde na približne 70 eur. Na budapeštianske letisko sa môžete dopraviť priamou autobusovou linkou z Bratislavy.

 

Budapešť

Ak hľadáte nejakú z bližších možností, vhodným nápadom je navštíviť hlavné mesto Maďarska. V ňom zažijete krásny pobyt v spojení chutnej gastronómie, dobrého vína, kúpeľov a pamiatok. Medzi tie hlavné patrí národný parlament, hradný vŕšok s vyhliadkou na mesto a kostolom, kde korunovali cisárovnú Sisi, a taktiež Katedrála svätého Štefana, do ktorej je bezplatný vstu. Nezabudnite ani na večernú vyhliadku z Citadely.

Po prechádzke mestom vám padne vhod aj oddych v kúpeľoch. V centre nájdete viacero historických teplých prameňov, medzi ktorými vynikajú kúpele Rudas. Tie vznikli pred 450 rokmi, keď ich vybudovali počas tureckého osídlenia. Celý areál prešiel kompletnou rekonštrukciou, ktorá zachovala historický ráz, no pribudla aj nová časť s wellnessom. Na streche si môžete oddýchnuť so svojou láskou vo vírivke pod presklenou kupolou s nádherným výhľadom na Dunaj a celú Budapešť. Celodenný lístok stojí počas pracovných dní 15,50 eur a počas víkendov 19 eur.

Keď chcete svoju lásku príjemne prekvapiť ešte viac, vezmite ju na večeru do najnovšej michelinovskej reštaurácie Costes Downtown. Vo svojej gastronómii sa tu snažia skĺbiť tradície a inovátorsky prístup. Ich špecialitami sú napríklad sviečková na smotane, ktorú pripravujú so šampanským, a na romantické rande je ako stvorený aj dezert z kokosovej zmrzliny v čokoláde s kvetinou. Na sladké pokušenie si môžete zájsť aj do cukrárne Szamos na námestí Vörosmarty. Jej zakladateľom je srbský cukrár, ktorého ako sirotu prichýlila maďarská rodina v neďalekom Szentendre. Ich špecialitou sú čokoládové pralinky, marcipánové ozdoby a podávajú tiež maďarský zákusok roka 2016.

Náklady na cestu: Z Bratislavy máte dva pohodlné spôsoby dopravy. Prvým je železnica, keď sa do Budapešti dostanete približne raz za dve hodiny a spiatočný lístok stojí 17,50 eur. Podobnú ponuku máte aj z Košíc, keď vás lístok vyjde na 20 eur. Môžete si pozrieť tiež dopravu autobusom, ktorá vás pri spiatočnej ceste vyjde na 16 eur. Zvážiť môžete aj vlastnú dopravu, keďže do Budapešti sa dostanete po diaľnici a potom sa už stačí ubytovať niekde na predmestí, kde pohodlne zaparkujete a ďalej sa presúvate mestskou dopravou. Sledujte aj výhodné víkendové pobyty, ktorých ponúka Budapešť neúrekom.

 

Hluboká

Hlavnou atrakciou Hlubokej je zámok, ktorý vznikol podľa predlohy anglického Windsoru. Stavba v renesančnom štýle ponúka dlhšiu a kratšiu prehliadku. Za zimný okruh zaplatíte 140 Kč a dlhšia prehliadka reprezentačných priestorov, ktorá trvá takmer hodinu, stojí 150 Kč. Súčasťou hradu je aj príjemný park, ktorý má i v zime svoje čaro. Taktiež si môžete oddýchnuť v Aquaworlde Lipno, nevynechajte ani návštevu blízkych Českých Budějovíc alebo Českého Krumlova s jeho romantickým zámkom.

Náklady na cestu: Najvýhodnejšia je cesta vlastnou dopravou. Z Bratislavy sa do Hlubokej nad Vltavou dostanete za tri a pol hodiny, zo Žiliny takmer za päť. Ak by ste chceli cestovať autobusom, najvýhodnejšia je cesta z Bratislavy, keď budete musieť absolvovať dva prestupy – v Prahe alebo v Brne, odkiaľ prídete do Českých Budějovíc a potom sa presuniete priamo do Hlubokej. Možná je aj kombinovaná doprava s vlakom a autobusom. Cena lístkov je od 16 eur vyššie.

 

Rím

Ak nemáte radi veľké teplo, práve toto obdobie je pre návštevu Ríma najvhodnejšie. Môžete sa prejsť ešte nepreplnenými ulicami, v pokoji si pozrieť Koloseum, Vatikán, fontánu Di Trevi alebo sa prejsť po Španielskych schodoch. K tomu si ako bonus navyše predstavte večeru v nejakej romantickej reštaurácii plnej fantastických talianskych špecialít a znamenitých dezertov. Ak budete mať chuť, môžete sa vybrať na výlet do okolitých menších mestečiek.

Náklady na cestu: Do Ríma chodia priame letecké spojenia z Bratislavy. Momentálne je lacnejší prvý predvalentínsky víkend, keď vás spiatočná letenka vyjde na 60 eur. Vyskúšať môžete aj spojenie z Viedne, kde sa však ceny pohybujú od 80 eur vyššie.

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa