Dokonalá pastva pre oči: Berlín sa pripravuje na najväčšiu kvetinovú slávnosť v Európe

2017-03-30 12:00:01 |   |    | 

Nemecko sa tento rok stane opäť centrom záhradníctva a najkrajších kvetov na svete. Medzinárodná výstava IGA sa tentoraz bude konať v Berlíne. Vďaka tomu sa stáva dostupnejšou aj pre slovenských turistov, ktorí sa môžu tešiť na prehliadku pestrých farieb, floristických noviniek a prekvapení od najlepších záhradníkov v Európe.



 

Od apríla do októbra

Festival IGA sa koná v Nemecku pravidelne každých desať rokov. Tentoraz však urobili výnimku, keď ho naposledy v roku 2013 organizovali v Hamburgu a naspäť sa teda vracia už po štyroch rokoch. Vo svete sa koná niekoľko kvetinových festivalov, no tento má najdlhšiu tradíciu z nich. Poprvýkrát ho mohli návštevníci navštíviť ešte v 19. storočí, keď sa v roku 1865 konal v Erfurte. IGA volajú vo svete floristiky aj kvetinovým EXPOm. I kvôli tomu zabrala jeho organizácia niekoľko rokov. S výstavbou začali v roku 2014 a s niektorými detailami a najmä poslednou kvetinovou výzdobou finišujú až do jeho otvorenia, ktoré sa koná 13. apríla. Výsledok ich práce a najmä nové trendy v záhradníctve si môžete pozrieť až do 15. októbra. Vďaka pravidelnej leteckej doprave získate vynikajúce spojenie priamo z Bratislavy. Spiatočná cena leteniek v akcii môže stáť aj okolo 10 eur. Ak sa chcete spoľahnúť na služby sprievodcov, slovenskí špecialisti na Nemecko ponúkajú viacero alternatív pre víkendové pobyty alebo poznávacie zájazdy. Jednodenná vstupenka stojí 20 eur, sezónny lístok na opakované vstupy do jej ukončenia stojí 90 eur. Zakúpiť si ich môžete aj online.

 

Farby oceánu

Hlavnou témou tohtoročného IGA je prezentovanie mestského štýlu záhradkárstva a dôraz je daný na farby oceánu, ktoré sa organizátori snažia vkomponovať do jednotlivých výstav. Taktiež predvedú súznenie človeka s prírodou a možnosti, ako sa vrátiť k jej uctievaniu a záhradkárčeniu aj v menšom merítku. Celá výstava sa bude rozprestierať na ploche 104 hektárov, čo predstavuje rozlohu 140 futbalových ihrísk. Niektoré výstavy budú stále, no postupne doplnia aj dočasné ukážky prác hlavne zo zahraničia. Počas celého festivalu je pripravený aj bohatý program s rôznymi akciami.

 

Záhrady budúcnosti a zelené myslenie

Berlínska IGA má pripravenú aj jednu špecialitu, ktorá nám má ponúknuť pohľad do budúcnosti. Výstava Horizon nás má motivovať na zelené myslenie a rozumnejší prístup k agrikultúre. Pomocou terasovito riešených záhrad ukáže možnosť na spoločné sadenie aj v náročných terénoch a záhradkári taktiež ponúknu niekoľko ekologických noviniek, ktoré môžete použiť pri bio pestovaní ovocia a zeleniny. Jednou z možností môže byť aj spoločné obhospodarovanie veľkých polí, kde si ľudia medzi sebou podelia povinnosti a vytvoria tak prijateľnejšie podmienky pre všetkých. Poslednou možnosťou na budúcnosť záhradkárčenia bude aj spojenie s chovom zvierat a ich využite pri lepšom zužitkovaní pôdy.

 

Pohľad do svetových záhrad

Okrem nových sekcií sa pravidelne na festivale IGA nachádzajú niektoré tradičné časti. Napríklad nikdy nesmie chýbať prehliadka nových trendov vo svetových záhradách. I tentoraz im vyčlenili veľkú časť výstavy, v ktorej si môžete pozrieť napríklad ukážky indickej, francúzskej, talianskej, americkej, ale aj domácej nemeckej záhradkárskej práce. Veľmi obľúbenými zástavkami sú vždy tiež vodné záhrady, ktoré prezentujú rôzne druhy vodných alebo exotických kvetín, ktoré si vyžadujú vyššiu vlhkosť. Aby sa vám na tejto veľkej ploche pohodlne prechádzalo, organizátori vymysleli netradičnú prepravu lanovkou, vďaka ktorej si môžete lepšie pozrieť jednotlivé záhrady.

 

Detský park a iné doplnkové služby

Pre všetkých návštevníkov pripravili organizátori aj trendový iPark, kde si v obklopení rastlín všetkého druhu môžu oddýchnuť a hlavne podiskutovať o jednotlivých novinkách. K dispozícii budú mať občerstvenia a trendový moderný záhradný nábytok z paliet. Deti sa môžu tešiť na fantastický detský park, keď sa jednotlivé preliezky premenia na rôzne živočíchy ako napríklad mravce alebo veľryby. Aby však nezostalo iba pri slovách a mohli ste si vyskúšať niektoré práce aj v praxi, pozrite si program tunajšieho kampusu. Ten prináša pestré aktivity pre ľudí rôznych vekových kategórií. Objednať sa môžete na všeobecné práce ohľadom záhrad, keď budete pomáhať pri zbere úrody či presádzaní, no zároveň môžete navštíviť aj špecializované lekcie, ktoré vám prinesú informácie z noviniek v tejto oblasti.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: IGA, facebook, wikipedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa