Antické pamiatky navždy zničené: FOTO Drony priniesli prvý dôkaz

2017-02-14 12:00:30 |   |    | 

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo dnes videozáznamy nasnímané bezpilotným lietadlom, ktoré dokazujú rozsah škôd napáchaných Islamským štátom (IS) na archeologickej lokalite Palmýra v sýrskej provincii Homs.



Ako informovala agentúra RIA Novosti, na záberoch jasne vidno, že islamisti zničili predný okraj javiska rímskeho divadla, takzvané proskénion, ako aj tetrapylón, stavbu v tvare kocky postavenú okolo roku 270 n.l. Obe stavby sú považované za najvýznamnejšie pamiatky antickej Palmýry.

 Ministerstvo obrany vo svojom dnešnom vyhlásení konštatovalo, že sýrske jednotky k Palmýre úspešne napredujú, avšak v rovnakom čase ruské drony zaznamenali v antickom meste i okolí ďalšiu aktivizáciu pohybu nákladných áut patriacich islamistom.

 "Svedčí to o zámere Islamského štátu dopraviť tam výbušniny, aby pred svojím ústupom čo najviac zničili zostávajúce antické architektonické pamiatky," tvrdí vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo obrany.   IS dobyl v púšti ležiacu Palmýru v máji 2015. Odvtedy až do vlaňajšieho marca, keď sa mesta opäť zmocnili sýrske vládne sily, islamisti zlikvidovali množstvo antických pamiatok vrátane tých, ktoré sú zapísané na zoznamoch svetového kultúrneho dedičstva.

Zničený bol napríklad chrám boha Béla, ďalej Baalšamínov chrám, Víťazný oblúk i viacero pohrebných veží či socha leva, ktorá vznikla na počesť bohyne al-Lát a stávala pri vchode k Bélovmu chrámu.

Palmýra sa dostala opäť do rúk islamistov v decembri roku 2016, v čase, keď vrcholili boje o severosýrske mesto Aleppo. Podľa dostupných informácií islamisti krátko nato opäť začali s ničením pamiatok.  Počas prvého bašovania v meste pamiatky, ktoré považovali za pohanské modly, ničili islamskí extrémisti pomocou ťažkej techniky.

Do vypuknutia občianskej vojny bola Palmýra vyhľadávanou turistickou destináciou - ročne ju navštívilo do 150.000 turistov. Sýria je miestom, kde sa zachovali stopy po mnohých civilizáciách, ktoré na tomto území obchodovali, bojovali a budovali mestá. Ide o Babylončanov, Asýrčanov, obyvateľov akkadskej ríše či iných starovekých semitských kráľovstiev, Rimanov a Byzantíncov i následných islamských dynastií.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa