Jarná dovolenka pre každú peňaženku: Môžete spoznávať svet aj oddychovať pri mori

2017-03-27 00:00:01 |   |    | 

Typický Slovák cestuje v tomto ročnom období autobusom do európskych veľkomiest za poznávaním. Práve jar je pre podobné cesty ideálna – ponuka je široká a turistov pri pamätihodnostiach je menej než počas hlavnej sezóny. Vyraziť však možno aj omnoho ďalej – i na začiatku jari totiž majú v niektorých vzdialených destináciách vysoké teploty a perfektné podmienky pre odpočinok pri mori.



 

Teploty v marci začnú konečne stúpať. A to je pre desaťtisíce Slovákov jasný signál, že sa dá vycestovať. Jar je totiž z dlhodobého hľadiska obdobím, v ktorom Slováci vo veľkom vyrážajú do sveta. Najčastejšie za poznávaním Európy, dnes vám však dáme tipy aj na cesty trochu ďalej.

 

Za tajomstvom Mayov

Môže nto vlastne trvať rovnako dlho ako do najnavštevovanejšej metropoly Európy – do Paríža. Za dvanásť hodín sa totiž dostanete autobusom do francúzskeho hlavného mesta alebo lietadlom do Cancúnu, ktorý je bránou na Mayskú riviéru. V marci tu vrcholí hlavná sezóna – teploty neklesajú pod dvadsaťpäť stupňov a skôr atakujú tridsiatku, slnko páli a dažďa sa nedočkáte. Mayská riviéra a letoviská na nej sú ideálne pre tých, ktorí chcú skombinovať poznávanie a odpočinok na vyhriatej pláži.

Pokiaľ sa ubytujete v niektorom z letovísk na pobreží – ponúka sa známa Playa del Carmen, luxusná zóna Playacar v jej blízkosti alebo samotný Cancún – vedzte, že to budete mať len pár desiatok minút jazdy trebárs do mayského mesta Tulum. To stojí na útesoch nad morskou hladinou a pohľad naň ľuďom zrýchľuje dych.

Trochu ďalej je to do slávneho „krvavého“ komplexu Chichén Itzá s vychýrenou Kukulkánovou pyramídou alebo do ruín mayského mesta Uxmal. Keď už sem však človek raz prišiel, mal by pár hodín cesty „pretrpieť“. Stojí to za to.

 

New York v rámci predĺženého víkendu

Predĺžené víkendy sú najčastejšou a najobľúbenejšou formou jarného cestovania za poznávaním. A nemusíte počas nich zostávať len v Európe. Na predĺžený víkend je možné odletieť i do New Yorku.

Na poznanie New Yorku sú síce podľa niektorých i dva týždne málo, no nie každý si môže dovoliť odletieť na takú dlhú dobu – nehľadiac na to, že dlhší pobyt v New Yorku nie je práve lacná záležitosť. V prípade „superrýchleho“ zájazdu sa odlieta skoro ráno z Prahy a človek na niektorom z newyorských letísk pristáva vďaka časovému posunu počas odpoludnia v ten istý deň. Hneď po ubytovaní tak môže vyraziť za poznaním. Tomu sú potom zasvätené i ďalšie dva dni. Naspäť sa letí „až“ na štvrtý deň popoludní.

 

Vietnam, Laos, Kambodža – poriadna porcia exotiky

V marci sa vo veľkom ešte stále lieta i do juhovýchodnej Ázie. Thajské pláže sú aj v tejto dobe plné turistov. Pokiaľ však radšej aktívne poznávate, vydajte sa za hranice Thajska – k susedom do VietnamuLaosu a Kambodže. Cesta do týchto troch krajín sa dá zlúčiť do jednej – v tom prípade je človek na ceste takmer tri týždne.

Cesta obvykle začína vo vietnamskom Hanoji – prehliadkou Ho Či Minovho mauzólea, ktoré je desivé a fascinujúce zároveň. Chýbať nesmie ani cesta do zátoky Ha Long, jedného z divov sveta. Tu sa dá vyraziť na more na pár hodín, ale i na dva až tri dni s prenocovaním na palube. Vietnam - to sú i temné tunely Vietcongu a exotická kuchyňa. Kto neochutná, akoby tu nikdy nebol.

Ďalej sú na programe chrámy Saigonu alebo vychýrený Angkor Wat. Treba však počítať s tým, že tu už človeku nestačí tisíc eur, ako v prípade cesty do New Yorku. Cena podobného zájazdu je zhruba dvojnásobná.

 

Keď máte radšej odpočinok na pláži…

V marci je na väčšinu európskych „plážových“ destinácií ešte príliš skoro, za slnkom a teplom se preto lieta ďalej, veľmi často na sever Afriky do Egypta.

Zhruba šesť hodín trvá let do Spojených arabských emirátov, ktoré sa tešia čoraz väčšej obľube. Dovolenka, ktorá bola predtým považovaná za veľmi drahú, dnes patrí cenovo do podobnej kategórie ako zájazdy do Grécka. Trebárs do Dubaja sa tam v rámci ponuky zájazdov z kategórie last minute môžete pozrieť už za 500 eur. Ostatné emiráty sú drahšie.

V ešte vyššej cenovej kategórii sú zájazdy za teplom do Karibiku. Pokiaľ si však počkáte na výhodný last minute, môžete do najobľúbenejšej karibskej destinácie, na Kubu, vyraziť už za necelých 1000 eur. Toľko vyjde zájazd do najväčšieho letoviska Varadero, pobyt na menších kubánskych ostrovčekoch bude o tretinu drahší.

Absolútnou cenovou špičkou medzi charterovými destináciami, do ktorých se lieta hlavne v zime a na jar, sú jednoznačne Maledivy. Súostrovie v Indickom oceáne, ktoré je považované za najluxusnejšiu destináciu sveta, je na programe len pre bohatých. Cena za pobyt na tunajších atoloch začína na hranici 1850 eur, v tých najluxusnejších strediskách (ktoré majú často i šesť hviezdičiek) sa však môže vyšplhať až k sume 4500 za osobu.

 

Inzertné oznámenie:

 

Vydajte sa za poznávaním!
Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

Mayská riviéra

Užite si desať dní v luxusnom hoteli v letovisku Playacar, ktoré nadväzuje na Playa del Carmen. Ideálna poloha zároveň nabáda k návšteve okolitých pamätihodností, ako sú mayské pyramídy, krokodília zoo alebo rezervácia Sian Kan. 

 

Na skok do New Yorku!


Vychutnajte si New York v rámci päťdenného unikátneho zájazdu. Tri noci priamo v New Yorku, dvojdenná prehliadka mesta so sprievodcom a potom osobné voľno na nákupy a ďalšie poznávanie. Marcové termíny so zľavou!

 

Tri klenoty Indočíny


Laos – Vietnam – Kambodža - Ideálny okruh pre milovníkov poznania a histórie vás zavedie do Indočíny, kde spoznáte okrem prírodných a architektonických skvostov i rozdielny svetonázor. Odlietame v marci!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
2.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa