Dôležitá správa pre cestujúcich: Od zajtra nás čakajú prísnejšie kontroly na hraniciach

2017-04-06 12:00:00 |   |    | 

Hraničná a cudzinecká polícia Prezídia Policajného zboru SR a Letisko M. R. Štefánika v Bratislave upozorňujú na nové pravidlá hraničnej kontroly občanov Európskej únie, ktoré začnú platiť od piatka 7. apríla 2017 pri vstupe do krajiny schengenského priestoru a pri odchode z nej.



 

Dlhší proces pri kontrole cestovných dokladov môže výraznejšie zdržať aj cestujúcich na letiskách pred odletom do krajiny Neschengenu a pri prílete z nej.

Každý cestujúci mimo Schengen predloží pri hraničnej kontrole svoj cestovný doklad. Policajt doklad skontroluje v medzinárodných a národných databázach. Takúto kontrolu bežne absolvujú všetci štátni príslušníci tretích krajín. Ide o takzvanú systematickú kontrolu. Na rozdiel od nej, občania Únie prechádzali nesystematickou kontrolou, teda hraničnou kontrolou prechádzali vyhradeným pruhom a cestovný doklad predkladali na nahliadnutie. Skontrolovaní v príslušných databázach boli len niektorí z nich. To sa od piatku mení. 

Vzhľadom na to, že bude v informačných systémoch skontrolovaný každý cestovný doklad, môžeme predpokladať nárast čakacích dôb vybavenia. Po skenovaní cestovného dokladu občana Únie má policajt výsledok z informačných systémov do niekoľkých sekúnd. Doklady občanov tretích krajín policajt kontroluje aj v ďalších informačných systémoch, čím sa čakacia doba predlžuje približne na dve a pol minúty. Čo sa však nikdy nedá predpokladať, je počet cestujúcich občanov Únie a občanov tretích krajín. 

Preto žiadame cestujúcich mimo Schengen, aby so zdržaním vopred počítali a na letisko prišli aspoň dve a pol hodiny pred odletom. Po príchode na letisko odporúčame cestujúcim príliš sa nezdržiavať a čím skôr absolvovať hraničnú kontrolu, teda predložiť policajtovi svoj cestovný doklad.

Zmeny súvisia s novou právnou úpravou na úrovni Európskej únie a platia v každej členskej krajine. Je to odozva na teroristické útoky spáchané v posledných rokoch v niektorých členských štátoch. Cieľom kontrol je najmä boj proti fenoménu zahraničných teroristických bojovníkov, presúvajúcich sa cez vonkajšie hranice, z ktorých mnohí sú občanmi Únie,“ vysvetlil Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru.

„Upozorňujeme cestujúcich, ktorí odlietajú z bratislavského letiska do destinácií Nonschengenu, aby si vyhradili dostatočný časový priestor nielen na vybavenie na check-ine a prechod bezpečnostnou kontrolou, ale aj na prechod hraničnou (pasovou) kontrolou. Aby cestujúci svoj let nezmeškali, ideálne je prísť na letisko aspoň 2,5 hodiny vopred a na hraničnú kontrolu sa dostaviť minimálne 1,5 hodinu pred odletom, na čo budú cestujúci aj vyzvaní letiskovým rozhlasom. Nástupná brána sa totiž uzatvára už spravidla 30 minút pred stanoveným časom odletu,“ upozornila Veronika Ševčíková, hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave.

Nové pravidlá hraničnej kontroly pre občanov EÚ sa týkajú napríklad odletov z Bratislavy do Veľkej Británie, Írska, Ruska, Spojených arabských emirátov, Ukrajiny, Turecka, Egypta, Tuniska, Srbska, Rumunska, Macedónska, Cypru, Izraela, Bulharska, Kapverdských ostrovov, Maroka, Ománu či Albánska a príletov z týchto krajín.

Polícia a letisko zároveň vyzývajú dovolenkárov pred začínajúcou sa dovolenkovou sezónou aj na dôslednú kontrolu dĺžky platnosti pasu. Pri odletoch do obľúbených dovolenkových destinácií, akými sú Turecko, Egypt, Spojené arabské emiráty, Omán či Tunisko, totiž platí, že cestujúci musí mať pred odletom nielen platný cestovný pas, ale ten musí byť platný ešte aspoň 6 mesiacov po návrate z dovolenky. Týka sa to pritom aj malých detí do 2 rokov, ktorých pas sa vydáva len s platnosťou na 2 roky.

„Žiaľ, každoročne sa stretávame s dovolenkármi, ktorých dovolenka sa skončí hneď na letisku ešte pred samotným odletom, keďže kvôli nedostatočne dlhej platnosti cestovného dokladu nemôže byť podľa pravidiel leteckých spoločností cestujúci pripustený na odlet,“ potvrdila Ševčíková.

„Vyzývame obyvateľov, aby si nenechávali vybavenie nového pasu na poslednú chvíľu, keďže v dovolenkovom období sa čakacie doby na vybavenie nových dokladov výrazne predlžujú,“ uzavrel Slivka.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa