Peter Hámor na Dhaulágirí: Výstup komplikuje počasie

2017-05-13 12:00:00 |   |    | 

Počasie a najmä sneh komplikuje najúspešnejšiemu slovenskému horolezcovi Petrovi Hámorovi a jeho členom výpravy výstup na poslednú ním nezdolanú osemtísicovku Dhaulágirí (8167 m n. m.) v nepálskych Himalájach. Ako uviedla jeho manželka Mária Hámorová, vrch Dhaulágirí je známy tým, že počasie je tam nevyspytateľné.



 

Hámor sa na siedmu najvyššiu horu sveta pokúsi vyliezť druhýkrát, svoj prvý pokus prerušil pre smrť jedného z členov expedície. "Chlapci čakajú, kedy sa im to podarí. Ďalšie predpovede počasia sú trošku optimistickejšie. Dúfajme, že sa to upokojí, nebude fúkať vietor, snežiť a bude svietiť slnko," povedala Hámorová. Horolezci sa nachádzajú pod horou v kempe a čakajú na vhodnejšie podmienky. Počas silného vetra prišli o dva stany, ktoré sa nachádzali v druhom kempe, priblížila Hámorová. O pár dní našli jeden z nich pod vrstvou snehu, druhý sa nepodarilo nájsť. Hlavnému výstupu predchádzali aklimatizačné výstupy na viacero vrcholov v himalájskom údolí Solo Khumbu vrátane Island Peaku a Pumori.

V okolí siedmej najvyššej hory planéty boli v roku 1950 ako prví francúzski horolezci, na horu sa im však nepodarilo vystúpiť. Na vrchol Dhaulágirí sa po prvý raz podarilo dostať až 13. mája 1960 štyrom členom švajčiarsko-rakúskej expedície vedenej Maxom Eiselinom. Spolu s nimi na vrchol vystúpili aj dvaja nepálski výškoví nosiči. V súčasnosti vedie na vrchol hory 15 výstupových trás.

Peter Hámor je slovenský výškový horolezec a himalájista. Na konte má veľa náročných expedícií a horolezeckých výstupov doma i v zahraničí. Jeho prvou osemtisícovkou bola najvyššia hora sveta, Mount Everest (8848 m n. m.), na vrchol ktorej vystúpil 19. mája 1998. Dosiaľ stál 14-krát na vrcholoch 13 osemtisícoviek. Na najnebezpečnejšiu z nich, Annapurnu (8091 m n. m.), sa mu podarilo vystúpiť ako prvému horolezcovi v histórii z oboch strán. Po prvý raz to bolo v roku 2006, druhý výstup nasledoval o štyri roky neskôr. Zatiaľ je jediný Slovák, ktorý vystúpil aj na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

F
Foto: TASR, Thinkstock
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa