Hľadal jadrové zbrane, našiel poklad: Vzrušujúca cesta z vesmíru až na dno oceánov

2017-05-27 12:00:00 |   |    | 

Pred 54 rokmi odštartovala jedna z najveľkolepejších moderných výprav za pokladom. Astronaut NASA Gordon Cooper vtedy začal v kozmickej lodi tvoriť unikátnu mapu, ktorá by mohla v budúcnosti viesť k nájdeniu stoviek vrakov z obdobia objaviteľských výprav. Teraz v expedícii za zlatým bohatstvom na dne oceánu pokračuje dlhoročný Cooperov priateľ Darell Miklos, ktorého pátranie prinieslo prvé ovocie – lodnú kotvu z dôb Kryštofa Kolumba.



 

15. mája 1963 odštartoval astronaut Gordon Cooper z mysu Canaveral svoj 34-hodinový let. Ako neskôr letecký veterán a milovník stroskotaných lodí prezradil, jeho úlohou pri 22 obletoch Zeme nebolo len kochať sa výhľadom.

Bol poverený tajnou misiou odhaliť sovietske jadrové zbrane. Citlivé detekčné zariadenie dlhého dosahu, ktoré so sebou mal k dispozícii, však zachytilo aj neobvyklé hodnoty na útesoch v plytkých vodách Karibiku.

Cooper si tieto anomálie zaznamenal na kus papiera a ukázalo sa, že súradnice ukazujú na trasu, ktorou kedysi brázdili vody oceánu španielske galeóny naložené zlatom. Tak v priebehu niekoľkých desaťročí vznikla podrobná mapa pokladov plná plánov, ilustrácií a ručne písaných poznámok, ktoré podľa Coopera mohli viesť k rozprávkovému bohatstvu aj vzácnym historickým objavom.

Teraz je Darell Miklos, Cooperov dlhoročný priateľ a profesionálny hľadať pokladov, pripravený vydať sa na túto výpravu a zúročiť snahu svojho mentora. A kamery Discovery Channel ho pri tom sprevádzajú na každom kroku.

K uskutočneniu podobnej expedície je toho potrebné veľa – špeciálne povolenie, finančné prostriedky, spoľahlivú posádku, výbavu a v neposlednom rade spoluprácu Matky prírody,“ vyratúva Darrel Miklos. „Väčšina týchto miest je tak izolovaná, ste vzdialení celé hodiny od pobrežia. Ak nemáte potrebné informácie, kde približne môžu vraky ležať, je to ako hľadať ihlu v kope sena.

Výsledky práce celého tímu podmorských zlatokopov predstavuje nový päťdielny dokumentárny seriál Cooperov poklad, ktorý môžete vidieť v premiére každú nedeľu od 28. mája 2017 o 22:00 na Discovery Channel.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Discovery Channel
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa