Skvelé načasovanie: Roamingové poplatky sú minulosťou

2017-06-16 12:00:00 |   |    | 

Všetci občania Európskej únie môžu odvčera v rámci Únie telefonovať, zasielať textové správy či využívať dátové služby bez dodatočných príplatkov. Za používanie mobilného telefónu v ktorejkoľvek krajine EÚ vrátane Nórska, Islandu a Lichtenštajnska budú totiž platiť rovnakú cenu, akú platia doma.



 

Umožňujú to pravidlá EÚ pre roaming za domáce ceny, takzvaný "roaming like at home". Roaming za domáce ceny je však podľa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR určený len tým, ktorí príležitostne cestujú mimo krajiny, kde pracujú či študujú. Nie je určený na využitie ako trvalý roaming. "Predpokladom je, že občan Slovenskej republiky bude volať účastníkovi, ktorý sa nachádza v EÚ a používa SIM kartu niektorého z operátorov poskytujúcich služby v EÚ," vysvetlila hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

Roaming za domáce ceny neplatí podľa jej slov v prípade, že dotyčný volá účastníkovi, ktorý sa síce nachádza v krajine EÚ, ale používa SIM kartu operátora, ktorý neposkytuje služby v EÚ, ale napríklad v USA. "Platí to aj opačne, ak sa občan Slovenska nachádza mimo EÚ a volá do krajiny EÚ. V takomto prípade si operátori môžu účtovať poplatky podľa platného cenníka," dodala Ducká.

Zároveň si mobilní operátori môžu podľa rezortu uplatniť takzvanú politiku primeraného využívania. "Jej cieľom je zabezpečiť, aby mali všetci zákazníci počas ciest v EÚ prístup k roamingu za domáce ceny a mohli ho využívať. Mobilní operátori môžu teda uplatňovať spravodlivé a primerané kontrolné mechanizmy na predchádzanie zneužívania týchto pravidiel," vysvetlila Ducká.

Takže v prípade, že bude občan Slovenska používať svoj mobilný telefón v zahraničí trvalo, mobilný operátor mu môže účtovať príplatky za využívanie roamingu. "Ich výška je však obmedzená," doplnila.

Ministerstvo tak odporúča, aby si Slováci podrobnosti o využívaní predplatených minút alebo o poskytovaní dátových služieb v EÚ v súvislosti so zrušením roamingových poplatkov overili u svojich poskytovateľov mobilných služieb.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Pixabay
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa