Kaštieľ v Betliari

2010-11-04 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Betliar je najnavštevovanejším kaštieľom juhovýchodného Slovenska. Nachádza sa tri kilometre severne od Rožňavy. (pozri aj Galériu)



Kaštieľ pochádza zo začiatku 18. storočia a postavili ho na základoch staršieho renesančného kaštieľa Bebekovcov. Dal ho postaviť Štefan Andrássy ako poschodový, ešte opevnený kaštieľ so štyrmi nárožnými vežami.

I ďalšie prestavby v rokoch 1792 až 1795, keď prichádza k rozšíreniu, a v rokoch 1880 až 1886, keď stavba získala dnešnú podobu, sa viažu znovu k rodine Andrássyovcov, ktorá bola už vtedy jeho trvalým vlastníkom, a ktorá mala v majetku nielen hrad Krásnu Hôrku, ale aj majetky a bane v okolí Rožňavy.

Po staršej klasicistickej prestavbe a rozšírení južnej časti a priečelia nasledovala rozsiahlejšia pseudoslohová úprava s nadstavbou druhého poschodia, ktorá dala kaštieľu ráz francúzskej poľovníckej stavby.


Kaštieľ zaplnili Andrássyovci množstvom vzácneho nábytku, umeleckých diel a zbierok. Pôvodnú knižnicu založil Leopold Andrássy v druhej polovici 18. storočia. Jej interiér pochádza z rokov 1792 až 1795. Fond pozostáva prevažne z vedeckej literatúry 18. a 19. storočia.

Prevahu zbierok tvoria maliarske diela, najmä obrazy realistov 19. storočia. Druhú časť zbierok (na prízemí) tvoria dovezené exotické predmety a poľovnícke trofeje, ktoré nemajú rovnocennú hodnotu s umeleckými zbierkami.

Park spestrujú nielen jazierka, ale aj menšie záhradné stavby (pavilóny, groty, vodomety). Má vzácne exotické stromy a zvyšky prastarého tisového lesa. Koncom 18. storočia začali Andrássyovci budovať prírodný park. Neskôr ho rozširovali a doplňovali ďalšími dendrologickými vzácnosťami.

V súčasnosti má park rozlohu 80 hektárov. Komplex areálu kaštieľa v Betliari bol v roku 1985 vyhlásený vládou Slovenskej republiky za národnú kultúrnu pamiatku ako vzácne kultúrno-historické dedičstvo niekoľkých storočí.

 

 

Pri návšteve kaštieľa možno budete potrebovať Ubytovanie v Betliari

 

SNM – Múzeum Betliar
Kaštieľna 6
049 21 Betliar
Tel.: +421 58 798 31 18
Fax: +421 58 798 31 94
E-mail:
betliar@snm.sk
Web: www.snm.sk

 

Zdroj/autor: wikipedia, snm, drom

VIDEO Betliar


 

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa