Obrovská strata pre českú kultúru: V Třinci zhorel drevený kostol zo 16. storočia

2017-08-02 12:00:00 |   |    | 

Drevený kostol zo 16. storočia zhorel v noci nadnes v meste Třinec v Sliezsku na severovýchode Českej republiky. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na hovorcu moravskosliezskych hasičov Petra Kůdelu. Materiálne škody sú odhadované na desiatky miliónov českých korún, ale historická škoda je nevyčísliteľná, zdôraznil hovorca.



 

Rímskokatolícky filiálny Kostol Božieho tela v mestskej časti Guty začal horieť okolo polnoci, hasiči dostali správu zakrátko. Kostol pri príchode hasičov už silno horel a pod kontrolu ho dostali za necelú hodinu. Dohášanie pokračovalo do rána.

Pri požiari nikto neutrpel zranenia, ale zničenie kostola je tragédiou - nielen pre tamojší región.

Táto cenná historická pamiatka s mnohými pôvodnými prvkami a vybavením obsahovala aj obrazy z prvej polovice 16. storočia. Kostol bol v rokoch 2012-14 rekonštruovaný za niekoľko miliónov korún. To všetko teraz vyšlo navnivoč, napísali Novinky.cz.

Prvý zvon osadili na vežu kostola v roku 1565 a je tam dodnes. V roku 2001 ho niekto ukradol, ale verejnosť tento skutok natoľko pobúril, že sa ho zlodeji nakoniec zbavili. Nájdený bol bez srdca v neďalekej mestskej časti Karpentná.

Kostol postavili z veľkých kmeňov listnatých stromov, najstaršie hraby zrejme rástli pri rieke Olši už v čase Veľkomoravskej ríše. Vnútrajšok kostola neskôr vyzdobili dielami miestnych umelcov žijúcich v 17. a 18. storočí. V 19. storočí ho niekoľkokrát opravovali, ale zachoval si pôvodnú goticko-renesančnú podobu.

Príčina požiaru nie je zatiaľ jasná, budú ju zisťovať vyšetrovatelia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa