Svet sa zbláznil: Nebezpečenstvo číha aj v obľúbených turistických destináciách

2017-08-08 23:30:00 |   |    | 

Turisti, ktorí dovolenkujú v Španielsku, čelia v posledných dňoch množiacim sa útokom aktivistov odmietajúcich masový cestovný ruch. Balkán zas po požiaroch zasiahli búrky a na Kanárskych ostrovoch sa premnožili sinice. V Chorvátsku, Grécku, Turecku, ba aj v ďalekej Číne a Japonsku sa triasla zem. Zdá sa, že na cestách si treba v súčasnosti dávať ešte väčší pozor ako obvykle.



 

ŠPANIELSKO

Na Pyrenejskom polostrove vyčíňajú aktivisti, ktorým sa nepáči množstvo turistov. Terčom útokov sú obchody, kde je možné prenajať si bicykel, ale aj hotely, pred ktorými aktivisti vykrikujú či sprejujú na múry nápisy vyzývajúce na ochranu historických štvrtí pred "pliagou" cestovného ruchu a žiadajú turistov, aby sa vrátili domov. V Barcelone, ktorá je jedným z najnavštevovanejších miest Európy, turistov túlajúcich sa v uliciach dokonca tajne nakrúcajú kamerou a takto získaný videozáznam zverejňujú na internete.

Okrem týchto radikálnych aktivistov pôsobí v Katalánsku, v okolí Valencie a na Baleárskych ostrovoch aj hnutie Arran, ktoré brojí proti kapitalizmu a za vytvorenie tzv. Veľkého Katalánska. Prívrženci tohto hnutia zasypávajú turistov v reštauráciách papierovými konfetami. Okrem toho zabránili niekoľkým jachtám, aby zakotvili v prístave mesta Palma de Mallorca. Zaútočili aj na turistický autobus v Barcelone, na ktorom poprepichovali pneumatiky.


 

TALIANSKO

Proti turistickému ruchu, ktorý sa úradom vymkol spod kontroly, demonštrovali v júli aj obyvatelia Benátok. Oveľa viac však trápi obyvateľov aj návštevníkov Apeninského polostrova počasie. Najmenej štyri obete na životoch si vyžiadali silné búrky, ktoré cez víkend zasiahli severné Taliansko. V hornatých oblastiach krajiny sa výčiny počasia postarali o početné zásahy pohotovostných zložiek. Predstavitelia miestnych záchranných služieb podľa DPA dokonca hovorili o "mnohých obetiach" počas uplynulého víkendu a turistov varovali, aby brali vážne výstrahy týkajúce sa počasia.

V iných častiach zas Taliansko už celé týždne trpí požiarmi. Len na Sicílii v pondelok zaznamenali 299 výjazdov hasičských tímov. V stredotalianskom regióne Lazio v pondelok hasiči zasahovali 152-krát. Požiare hlásia aj z juhu Talianska: Kalábrie, Apúlie a Kampánie.

 

BALKÁN

Búrky sprevádzané silnými vetrami a dažďom zasiahli aj Balkán, v ktorom ešte minulý týždeň zaznamenali rekordne vysoké teploty. Slovinská tlačová agentúra STA informovala, že búrky spôsobili po celej krajine "spúšť". Tisíce domácností ostali bez elektriny, keď krupobitie a silný vietor spôsobili škody na úrode a desiatkach domov. Mnohé domy zaplavilo, krúpy poškodili autá a počas búrky popadalo množstvo stromov. V Srbsku zasiahli prudké lejaky hornatý región na západe krajiny a potom sa rozšírili na celé územie.

Na chorvátskom polostrove Istria víchrica v nedeľu neskoro večer vyvracala stromy a poškodila strechy budov. V oblasti Makarskej riviéry sa aj napriek ochladeniu rozhorel v pondelok lesný požiar, ktorý zachvátil borovice a nízke kroviny a zastavil premávku na hlavnej ceste pozdĺž pobrežia. Meteorológovia očakávajú, že vlna horúčav sa vráti na Balkán ešte tento týždeň.

 

KANÁRSKE OSTROVY

Návštevníkom obľúbených Kanárskych ostrovov kazí dovolenku neobvyklý jav - aj pri najkrajších miestnych plážach je more zafarbené dohneda, lebo sa tam v dôsledku vysokých teplôt rozbujneli sinice. Odborníci varujú, že stretnutie s nimi môže spôsobiť podráždenie pokožky, preto by sa im mali turisti vo vode i na piesku vyhýbať. Podľa agentúry AFP niektoré pláže dokonca z toho dôvodu uzavreli.

 

EGYPT

Egyptské úrady vynakladajú maximálne úsilie na elimináciu teroristických hrozieb a polícia a armáda permanentne hliadkujú v turistických centrách. Napriek tomu teroristické skupiny operujúce v Egypte predstavujú reálnu bezpečnostnú hrozbu, vrátane ohrozenia turistickej infraštruktúry a zahraničných turistov. Bezpečnostná situácia v prímorských strediskách na pobreží Červeného mora (napr. Hurgáda, Safaga, Marsa Alam, Šarm Aš Šejch) i v turistických centrách v povodí Nílu južne od Luxoru je stabilizovaná a pohyb osôb nie je úradmi obmedzený.

MZVaEZ SR však odporúča zvážiť nevyhnutnosť organizovaných výletov aj individuálnej turistiky po južnej časti Sinajského polostrova, do delty Nílu, do Káhiry, Alexandrie a Fajjúmu. Na severnom Sinaji platí okrem výnimočného stavu aj zákaz nočného vychádzania. Túto časť Egypta, ako aj západné územia hraničiace s Líbyou, považuje ministerstvo dlhodobo za rizikové a opakovane varuje slovenských občanov, aby do uvedených oblastí necestovali.

 

TURECKO

V súvislosti s minuloročným pokusom o prevrat a naďalej platným výnimočným stavom v Turecku MZVaEZ SR odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Ankary a Istanbulu. Na letiskách je potrebné rátať so zdržaniami v dôsledku sprísnených bezpečnostných kontrol. Situácia v tureckých prímorských letoviskách je však pokojná.

 

INDIA

V Indii hrozí prasacia chrípka. V prvej polovici roka 2017 zaznamenala krajina okolo 12 500 prípadov nákazy vírusom A(H1N1), ktorý spôsobil vyše 600 úmrtí. Medzi najviac zasiahnuté indické zväzové štáty patria Maharashtra (284 usmrtených), Gujarat (75) a Rajasthan (59). V hlavnom meste Naí Dillí oficiálne zdroje uvádzajú 241 pozitívnych testov a 4 úmrtia. Pred cestami do ohrozených oblastí preto MZVaEZ SR prekonzultovať s lekárom riziká ochorenia a možné preventívne opatrenia.

 

VENEZUELA

Venezuela od apríla zažíva vlnu protivládnych protestov, ktoré si doteraz vyžiadali najmenej 120 mŕtvych. Venezuelská opozícia včera vyzvala svojich prívržencov, aby sa zapojili do celoštátneho protestu proti vláde socialistického prezidenta Nicolása Madura. V miestnych médiách a sociálnych sieťach sa začali šíriť špekulácie o možnom vojenskom prevrate. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR preto vydalo tretí stupeň cestovného odporúčania pre Venezuelu – necestovať do krajiny.

 

Najnebezpečnejšími krajinami naďalej zostáva Sýria, AfganistanIrak. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vydalo stupeň odporúčania 4, teda okamžite  tieto krajiny opustiť.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa