Znepokojujúce: V berlínskych reštauráciách sa nedohovoríte po nemecky

2017-08-15 10:15:40 |   |    | 

Štátny tajomník nemeckého ministerstva financií Jens Spahn (CDU) považuje za veľmi znepokojujúce to, že sa vo viacerých berlínskych reštauráciách už nedá dohovoriť ináč ako po anglicky. Celkom odlišne však situáciu vníma berlínska turistická agentúra Visit Berlin.



 

"Čoraz viac ma znepokojuje fakt, že v niektorých berlínskych reštauráciách hovoria čašníci výlučne anglicky... Podobné šialenstvo by ste nikdy nezažili v Paríži," povedal cez víkend Spahn pre nemecký denník Neue Osnabrücker Zeitung.

"Stávame sa jednoducho čoraz medzinárodnejším mestom... V Berlíne žijú ľudia z 187 štátov, takže narastá aj počet bilingválnych ľudí, " reagoval včera podľa agentúry DPA na jeho slová Christian Tänzler, hovorca agentúry Visit Berlin, ktorá v nemeckom hlavnom meste prevádzkuje aj turistické informačné centrá.

Anglicky hovoriaci čašníci sú podľa turistickej agentúry normálnou súčasťou života nemeckej metropoly. Angličtina sa hojne používa vo viacerých populárnych častiach Berlína vrátane štvrtí ako Neukölln, Kreuzberg, Prenzlauer Berg či Mitte.

Nemecké hlavné mesto rozmach turizmu zažíva dlhodobo. V posledných rokoch sa však zároveň stalo aj akýmsi európskym centrom start-upov, ktoré sem pritiahli pracovnú silu z celého sveta.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa