Len pre vyvolených: Chorvátsky Dubrovník obmedzí vstup turistov

2017-08-30 12:00:00 |   |    | 

Chorváti bijú na poplach. Do Dubrovníka priviezlo vlani 529 výletných lodí takmer 800.000 turistov, ďalší prišli na autách a autobusoch. Znepokojený primátor historického chorvátskeho mesta Mat Frankovič rozhodol, že sa ich počet musí výrazne obmedziť.



 

Jedným z opatrení bol osobitný poplatok 20 eur pre tých, ktorí si chceli prezrieť starodávny mestský múr. Opatrenie však nemalo nijaký obmedzujúci účinok. Pred rokom v auguste ho zaplatilo denne 10.388 turistov a tento rok mý byť ich počet podľa britského denníka Telegraph ešte výrazne vyšší.

Počet návštevníkov starého mesta by mal podľa primátora klesnúť na 4000 denne, UNESCO navrhlo kvótu 8000 osôb. Obmedzenie postihne mnohých účastníkov turistických plavieb, čo si uvedomuje aj primátor. „Nie som tu na to, aby som robil ľudí šťastných, ale aby som zlepšil kvalitu života mesta,“ povedal Frankovič.

Z krátkodobého ekonomického hľadiska obmedzenie počtu turistov bude pre mesto nevýhodné. Frankovič sa však domnieva, že z dlhodobého hľadiska sa finančná strata viacnásobne vráti. Mesto sa stane poskytovateľom vysokokvalitných služieb návštevníkom.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa