Vábenie výšok: Do kín mieri nový film Pavla Barabáša

2017-10-19 08:00:00 |   |    | 

Minuloročný film Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom sa stala najnavštevovanejšou snímkou roku 2016 v distribúcii Asociácie slovenských filmových klubov. Okrem toho získala po celom svete viac ako 20 ocenení. Teraz prichádza do kín jeho najnovší dokument. Vábenie výšok rozpráva o histórii slovenského himalájskeho horolezectva.



Slovenské himalájske horolezectvo zaznamenalo ku koncu minulého storočia svetové výkony, ale i pády. V snímke Vábenie výšok sa na pozerá jeho vývoj Pavol Barabáš cez pohľad jednej horolezeckej generácie. Tá diváka prevedie od začiatkov horskej služby v Tatrách, cez prvé expedície až po odvážne myšlienky smerujúce na najvyššiu horu sveta. Pre dokument sú dôležité dve línie – Ivan Gálfy a Mount Everest.

Ivan Gálfy zanechal výraznú stopu. V tatranskej žule, vo svetových veľhorách, v srdciach a pamätiach ľudí. Stál pri zrode Horskej služby, ktorej úroveň neskôr ako náčelník pozdvihol na európsku. Stal sa priekopníkom slovenského expedičného horolezectva - jeho výprava z roku 1971 na Nanga Parbat bola prvou úspešnou výpravou na osemtisícovku z východného bloku. Po nej viedol expedície na šesť ďalších. Vďaka nemu sme patrili medzi svetovú himalájsku elitu. V tomto dokumente mu teda patrí zaslúžené miesto.

Film zároveň aj svedectvom o nenaplnených snoch preliezť najťažšiu stenu Mount Everestu. V troch náročných expedíciách sa odohrali prelomové udalosti, ktoré vyvrcholili v najtragickejšie okamihy slovenského horolezectva. Pri návrate z prvej expedície na osemtisícovku vítal horolezcov prezident a celá republika ich vnímala ako hrdinov. Prečo sme kedysi v Himalájach udávali trend? Bola to práve sila kolektívu, ktorá dokázala aj nemožné? Alebo možnosť dostať sa za hranice komunistického Československa? Dnes už nie je problém vycestovať do Himalájí a napriek tomu už v Himalájach neudávame trend. Prečo? Cez výpovede jednej generácie horolezcov zmapujeme vízie ľudí, ktorí šli za svojimi snami a dokázal nimi nadchnúť nielen seba...," hovorí o filme režisér Pavol Barabáš, ktorý získal v Poprade na Medzinárodnom festivale horských filmov za Vábenie výšok Cenu divákov.

Dokument prichádza do kín vďaka ASFK 19. októbra.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ASFK

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa