Egypt je späť: Príjmy z turizmu vzrástli o viac než 200 %

2017-10-20 08:00:00 |   |    | 

Po rokoch politických otrasov sa egyptskému cestovnému ruchu začína opäť dariť. Ako uviedol zdroj z egyptskej vlády, príjmy z turizmu od začiatku tohto roka vzrástli o vyše 200 %.



 

Príjmy z egyptského cestovného ruchu dosiahli za deväť mesiacov tohto roka 5,3 miliardy USD (4,51 miliardy eur). V rovnakom období predchádzajúceho roka predstavovali príjmy 1,7 miliardy USD. V medziročnom porovnaní to znamená rast o 211,8 %, uviedol zdroj. Ako dodal, k prudkému rastu prispel ako väčší počet turistov, tak aj ich zvýšené výdavky.

Počet turistov v Egypte vzrástol za obdobie od januára do konca septembra medziročne o 55,3 % na 5,9 milióna a priemerné výdavky na deň sa zvýšili na 88,20 USD. Výrazne vzrástol najmä počet turistov z európskych krajín. Celkovo navštívilo Egypt za deväť mesiacov 3,2 milióna Európanov, čo oproti rovnakému obdobiu znamená rast o 85 %. Aj napriek tomu ani toto prudké zvýšenie neumožní za celý rok dosiahnuť stav z roka 2010, ktorý bol posledným pred povstaním v krajine proti vtedajšiemu prezidentovi Husnímu Mubarakovi. Za rok 2010 navštívilo Egypt celkovo 14,7 milióna turistov. Po vypuknutí povstania sa však turisti z Egypta začali sťahovať a rovnaký krok zvolili aj investori.

Krajina neskôr požiadala o pomoc iné arabské štáty a následne aj Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý ale úver podmienil reformami. Káhira k nim pristúpila a MMF v novembri minulého roka schválil Egyptu 3-ročný úver v objeme 12 miliárd USD.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa