Austrália smúti: Ohrozené druhy zvierat zrejme neprežijú

2017-10-27 08:00:00 |   |    | 

Britský časopis Nature zaraďuje Austráliu medzi sedem krajín zodpovedných za stratu vyše polovice biodiverzity sveta. Maurícius, Seychely, Fidži, Samoa, Tongo, Poľsko a Ukrajina, naopak, dokazujú, že investovanie do ochrany prírody prispieva k zníženiu straty biodiverzity.



 

Austrália patrí medzi krajiny, kde majú kriticky ohrozené živočíšne druhy najhoršie vyhliadky na prežitie. Vyplýva to z novej štúdie publikovanej v britskom vedeckom časopise Nature. Ten zaraďuje Austráliu medzi sedem krajín zodpovedných za stratu vyše polovice biodiverzity sveta. To znamená pretrvávajúce vyhýnanie druhov najmä dôsledkom vyklčovanie zeme, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Predmetná štúdia pripisuje 60 percent straty biodiverzity sveta Austrálii, Číne, Indii, Indonézii, Malajzii, Papue-Novej Guinei a americkému štátu Havaj. Austrália má v tomto aspekte po Indonézii druhú najhoršiu starostlivosť o ohrozené druhy, tvrdí vedúci výskumného tímu Anthony Waldron.

"Vedel som, že v Austrálii je množstvo ohrozených druhov, ale neuvedomil som si, že sa to zhoršuje tak rýchlo," vyhlásil Waldron zo Singapurskej štátnej univerzity (NUS).

Podľa tzv. červenej listiny Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (ICUN) je v Austrálii 86 kriticky ohrozených druhov vrátane ikonickej koaly.

Biodiverzita sa však zlepšila v ďalších siedmich krajinách - Mauríciu, Seychelách, Fidži, Samoe, Tongu, Poľsku a Ukrajine. Výsledky v týchto krajinách indikujú, že investovanie do ochrany prírody prispieva k zníženiu straty biodiverzity.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa