Výnimočná šanca: V Taliansku vystavujú vojakov terakotovej armády

2017-10-30 08:00:00 |   |    | 

Terakotová armáda, často prezývaná aj ôsmy div sveta, pozostáva z takmer 8 000 hlinených bojovníkov v nadživotnej veľkosti. Najfascinujúcejšie na nich je, že každý vojak je unikátny. Či už ide o výraz tváre, tvar účesu, alebo výstroj, nenájdete medzi nimi dvoch rovnakých. Aj preto sa terakotová armáda stala jednou z najnavštevovanejších pamiatok Číny. Teraz máte jedinečnú možnosť vidieť časť z nej aj v Európe.



 

Píše sa rok 1974 a dedinčania kopú studňu asi tridsať kilometrov od mesta Si-an v Číne. Namiesto vody však narazia na niečo nezvyčajné. Objavia hrobku prvého čínskeho cisára z dynastie Čchin z tretieho storočia pred Kristom. A spolu s ním aj jeho obrovskú Terakotovú armádu, ktorá mauzóleum chránila.

Odhaduje sa, že na vytvorenie tejto armády bolo naplno zamestnaných okolo sedemstotisíc ľudí, ktorí pracovali nepretržite takmer štyridsať rokov,. Celú hrobku pritom ani nestihli dokončiť, pretože o rok neskôr, pri povstaní proti dynastii, do nej vtrhol rozzúrený dav a hlinených vojakov ničil.

To, čo sa zachovalo dodnes, môžete vidieť v obrovskom múzeu, venovanom Terakotovej armáde a cisárovi Š´-chuang-ti. Až do 28. januára 2018 však vystavujú 170 rozdielnych sôch čínskych vojakov aj v bazilike Svätého ducha zo 16. storočia v talianskom Neapole. A to je jedinečná príležitosť vidieť toto výnimočné umelecké dielo aj bez cestovania do ďalekej Ázie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR / AP
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa