Svit: Železničná stanica vráti návštevníkov do čias socializmu

2017-11-16 09:23:09 |   |    | 

Návštevníci železničnej stanice vo Svite sa v piatok 17. novembra vrátia späť o niekoľko desaťročí. Pripomenúť Medzinárodný deň študentstva, ale aj život v podtatranskom meste Svit a v celom vtedajšom Československu počas obdobia socializmu so všetkým, čo k tomu patrilo, sa rozhodli členovia miestneho Mládežníckeho parlamentu.



 

Na miestnej stanici sa budú ponúkať Dubčekove rožky, zahrá dychovka a o živote v časoch komunizmu prídu porozprávať pamätníci. Od 13:30 bude v meste premávať aj bezplatná Retro MHD. Ako vysvetlil predseda Mládežníckeho parlamentu Marko Habiňák, cieľom akcie nie je zosmiešniť, ale dať možnosť staršej generácii zaspomínať si a mladším niečo nové sa naučiť. Podujatie sa uskutoční vo vestibule stanice od 15:00.

Študentský parlament je skôr známy akciami pre svojich vrstovníkov, tentokrát prišiel s niečim novým. „Mesto Svit má viac ako 40 percent obyvateľov v dôchodkovom veku,“ povedal pre agentúru SITA Habiňák. Výber miesta konania retro podujatia nebol podľa jeho slov náhodný. „Naša železničná stanica je symbolom tej doby, asi ako jediná ostala zachovaná v stave, v akom bola postavená. Za socialistizmu bola plne využívaná, prechádzalo ňou denne niekoľko stovák ľudí, ktorí pracovali v miestnych fabrikách. Dnes tu má svoju zastávku možno desať osobákov, rýchliky tu už vôbec nestoja, zíva prázdnotou, preto ju chceme oživiť aspoň jeden deň v roku,“ vysvetlil.

Tím dobovo oblečených mládežníkov privíta v piatok hostí malou pozornosťou za zvukov Dychovej hudby Sviťanka, ktorá celú akciu otvorí. Svoje postoje a názory, spôsob života počas socializmu prídu priblížiť mnohé vtedajšie i dnešné významné osobnosti podtatranského regiónu. Stanicou sa bude ozývať dobová hudba a zaznejú najväčšie hity 70. a 80. rokov 20. storočia od Dua K&K. Pre mladšie ročníky zahrá kapela The Bluebeat.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Oliver Ondráš
Zdroj: SITA, ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa